(23.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Je tady ještě asi sedm nebo osm dalších bodů, jako je snížení investic do lidského kapitálu, potlačení inovací, růst šedé ekonomiky - u toho bych se zastavil.

Vyšší daně mohou vést k nárůstu daňových úniků. Lidé a firmy se mohou snažit najít způsoby, jak snížit své daňové závazky, což vede ke snížení daňových příjmů státu. Vy opravdu chcete, aby stát měl nižší příjmy, aby se nám lidé přesouvali do šedé zóny, viz to cash only? Jako já v tom nevidím vůbec žádné ratio prostě. My jsme, hledáme každou korunu, a my si tady prostě vytváříme úplně záměrně podmínky pro šedou ekonomiku.

Výrazné ovlivnění konkurenceschopnosti. Vysoké daně mohou zhoršit konkurenceschopnost země v mezinárodním měřítku. Pokud mají jiné země nižší daňové sazby, může to přilákat podniky k přesídlení svých operací do těchto regionů, což snižuje investice a pracovní místa v domácím státě. To je věta - já tomu nerozumím prostě, to snad je úplně jasné, ne? Konkurenceschopnost půjde do háje.

Omezení ekonomické mobility. Vyšší daně mohou ovlivnit chování domácností a podniků. Domácnosti mohou méně utrácet - což se přesně nyní děje. Protože vy jste ty domácnosti opět znejistili. Klesá domácí vlastně poptávka, že jo, lidi prostě se bojí utrácet, protože nevědí, co bude. Tím pádem se prostě ta ekonomika netočí, máte nižší výběry, a už to zase frčí. Jsme v roce 2010 až 2013. To jsme přesně zažívali před těmi deseti lety. Firmy mohou čelit větším obtížím v konkurenci s většími společnostmi, což může vést k poklesu jejich podnikání nebo snížení počtu zaměstnanců. Takže vy tady vlastně vaším úsporným balíčkem ještě prakticky nastartujete možná větší míru nezaměstnanosti. Ne že bychom nepotřebovali trošku větší míru nezaměstnanosti, protože máme vlastně paradoxně nízkou míru nezaměstnanosti, ale prostě zase to nemůžeme přehnat, že jo.

Neefektivní alokace zdrojů. Vysoké daně mohou vést k narušení efektivity alokace zdrojů v ekonomice. (Hlasy z pléna.)

Už se blížím do závěru. Já vím, že jste někteří rádi, ale já to mohu přečíst znova, jestli chcete. Nemám problém.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, nepokřikujte. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Hubert Lang: Jo, to bylo do auditoria. Děkuji. Já můžu vyslat signál, já jsem myslel, že bych to dal i do morseovky, protože už jsem panu premiérovi jednou vysílal signály v morseovce, ale to bychom tady byli asi opravdu asi 14 dní. A jednací řád - byli tady poslanci, že zpívali, že jo, tak jako. Jestli chcete, tak já vám to přečtu znova, protože jsou tam některé pasáže, které opravdu stojí za to, abyste slyšeli třeba ještě jednou, protože potom byste si třeba rozmysleli zvednout ruku pro něco, co ve finále bude prostě pohromou pro naši zemi. Takže pakliže by někdo měl zájem, opravdu. Nebo takhle, pan Kučera, prostřednictvím pana předsedajícího, který vlastně projevil zájem včera o naše materiály, tak já tady opravdu s velkou chutí mu je dopravím, klidně přes moji asistentku. Toto jsem nezpracovával já, to zpracovala naše analytika, protože jak říkám, nejsem expert na ekonomiku do té míry, abych prostě si troufl takovýto materiál zpracovat. A panu Kučerovi z TOP 09 to velice rád poskytnu, aby se mohl edukovat večer před spaním.

Tak vzhledem k těmto faktorům může konsolidace veřejných rozpočtů prostřednictvím navyšování daní mít potenciál zpomalit hospodářský růst. Opravdu tady chceme zpomalit hospodářský růst v naší zemi? Se ptám tady ekonomů, zástupců pětikoalice. Chcete zpomalit hospodářský růst České republiky? Já ne, já bych byl rád, kdyby Česká republika rostla. Když takhle projíždím tou naší českou krajinou, když mám ještě na benzin, tak si říkám, že to pěkná země. A my tady děláme všechno pro to, abychom si prostě ty podmínky tady zhoršili.

Daňová politika by měla být promyšlená a vyvážená. Promyšlená a vyvážená, aby neomezovala podnikání, neomezovala spotřebu, investice a inovace. To je pěkná věta, kterou já ještě pro kolegy z pravé strany spektra zopakuji. Daňová politika by měla být promyšlená a vyvážená, tak aby neomezovala podnikání, to asi chceme všichni, aby se tady dařilo podnikatelům, aby neomezovala spotřebu, protože spotřebu potřebujeme, investice a inovace. Jo, chceme být znalostní společností, inovativní společností. Zase si vzpomínám na - že jo, přesně, máš pravdu kolego, tak to jste měli taky ve volebním programu - že budeme inovovat a půjdeme prostě dopředu. Tak to tedy jdeme tady tím balíčkem. Jinými slovy, vyšší daně nejsou vždy nejlepším řešením pro snižování rozpočtových deficitů.

Snížení daní na některé druhy podnikání nebo investic může povzbudit - a já tady mám ještě poznámku a jistě i povzbudí - růst a konkurenceschopnost. Kreativní a prozíravé řešení fiskální politiky může zajistit, že konsolidace bude provedena takovým způsobem, který minimalizuje negativní dopady a hospodářský růst.

A moje závěrečné vyjádření tady k tomu balíčku. Asi předpokládáte, že zcela jistě pro něj nebudu hlasovat a nikdy bych pro něj ruku nezvedl, protože bych to považoval vlastně za zradu vlastně všech svých hodnot, které já zastávám, a prostě v tom balíčku opravdu nevidím nic inovativního, nic prorůstového, nic tak ozdravného. Z mého pohledu vím, že 108 - nebo 109 s jedním naším zběhem - je víc než 91, ale považuji za důležité, aby tyto informace zde pro občany zazněly, a z těchto důvodů nemůžu pro tento konsolidační balíček, kterému my ale říkáme balíček daňový, nikdy zvednout ruku a nikdy ho nepodpořím. Děkuji za slovo. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mám zde jednu faktickou poznámku, se kterou je přihlášen pan poslanec Michael Kohajda. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dobrý podvečer dámy a pánové, já bych chtěl zareagovat a potěšit pana kolegu Huberta Langa, vaším prostřednictvím pane předsedající. Jeho referát mi přišel opravdu inspirativní a já jsem ho celý poslouchal. Nechci se tady vyjadřovat, protože ten čas není, například k těm dálnicím, protože považuji Dana Ťoka za nejlepšího ministra dopravy historie i přesto, že ho překvapil sníh v prosinci na D1.

Ale zcela vážně, co se musím ohradit, je to, když tady pan kolega, vaším prostřednictvím pane předsedající, označil, že vláda a ministr školství nazývá vysokoškolské studenty příživníky. Já jsem si to hledal, není to pravda. Nikde jsem nenašel takové vyjádření. Není to pravda. Já se studenty pracuji více jak 15 roků, s vysokoškolskými studenty. Já tu práci považuji za velmi zajímavou, velmi osvěžující a mnohem smysluplnější než mnohé jiné práce. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní předsedkyně Alena Schillerová s faktickou poznámkou. Prosím. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak já k panu kolegovi, panu poslanci Kohajdovi, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Bylo to přesně tak. Já jsem si opravdu na to dala záležet, protože jsem to komentovala potom následně. Pan ministr financí doslova řekl: "Vydělá-li student 206 000 korun ročně, což odpovídá částce 17 000 měsíčně, tak díky uplatnění různých slev, odčitatelných položek neplatí žádnou daň. Vydělá-li více, tak buď nedostatečně studuje, nebo zneužívá systém." A klidně dodám. Dodám přesně střiženou tu část výroku pana ministra financí. Takto to bylo přesně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Žádná další faktická poznámka není. Poprosím tedy o vystoupení paní poslankyni Marii Pošarovou a připraví se pan poslanec Milan Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo, vážený předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, všichni jsme s napětím očekávali ten dlouho avizovaný velký den D, kdy nám naše vláda představí onen dlouho slibovaný konsolidační balíček, který zkrotí rozpočtový deficit, spasí státní rozpočet jako takový a zachrání naše veřejné finance. Vláda ho nazvala konsolidační balíček. Já si osobně myslím, že je to spíš nemocný balíček, který všem ještě (?), a budou lidem bolet hlavy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP