(10.10 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Dokonce jste nezapomněli ani na skupinu nezaměstnaných, protože se tam navrhuje určitá úprava podmínek při opakované nezaměstnanosti, že se zpřísní. Takže skutečně když jsem to tak procházel, tak udělali jste to velmi důkladně. Nikdo si nemůže být jistý - nebo všichni mají jasno, že se jim daně navýší. Takže skutečně proto říkám, že to je nejrozsáhlejší. .

Já jsem si zkusil projít, které všechny daňové zákony se mění, a říkal jsem si, jestli najdu nějaký zákon daňový, který se nemění, u kterého by nedošlo k navyšování daní. Jasně, mění se daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob, daň z nemovitosti, daň z přidané hodnoty, spotřební daň, hazard, úhrada za dobývání nerostů, dálniční známky, mýto - dokonce je tam nějaká úprava. Tak já jsem našel možná jedinou výjimku a to je silniční daň. Ale nevím, jestli mi někdo řekne, že je nějaká další, ale jinak nic. Proto říkám, že to je nejrozsáhlejší. Takhle komplexní změna všech daní, téměř všech daní, skutečně tady hodně dlouho nebyla. Já si pamatuji, když jsme projednávali poslední předcovidový daňový balíček, ještě naše vláda, a nevím, jestli jsme tam měli čtyři pět zákonů, teď nechci přesně, byla to spotřební daň, alkohol, tabák, byly tam nějaké rezervy pojišťoven a tak dále. A říkám, bylo to pár zákonů a trvalo to 150 dnů. Sto padesát dnů to trvalo. A vy jste tady předložili obrovskou novelu a chcete to mít co nejrychleji z krku. Chápu. Takže říkám, až na výjimku - silniční daň, co já jsem našel - se zvyšují všechny daně. A opakuji znovu, zvyšuje je středo-pravicová vláda.

Ale abych jenom nekritizoval, na konci něco pozitivního. Já si myslím, že tento balíček a způsob jeho projednávání vejde do dějin. Do dějin světové literatury. Asi většina z vás zná knížku nebo film 1984, George Orwell, který popisuje nějakou budoucnost, velmi chmurnou, velmi chmurnou teda. Tam je ta totalita. Mají tam hlavní hesla. Ta ideologie, ten Angsoc, anglický socialismus. A hlavní hesla jsou: Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla. A já si myslím, že kdyby dneska ještě žil pan Orwell, tak by doplnil další heslo, které se hodí, a to heslo by znělo: Nezvýšíme žádné daně, jen zvýšíme všechny daně. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Mám zde jedno sdělení. Pan poslanec Babka hlasuje s náhradní kartou číslo 35.

Nyní vystoupí paní poslankyně Renata Oulehlová, připraví se paní poslankyně Fialová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Součástí konsolidačního balíčku je i problematika nebo oblast DPP a DPČ, dohod o provedení práce a pracovní činnosti.

Jsem ze Sokolova, mám na starosti sociální problematiku, a na co jsem profesně nejvíce pyšná, že jsem spoluzakladatelkou mobilního hospicu. Bohužel změny se dotknou i této problematiky, i této oblasti. Je to tak, že my dohody o provedení práce využíváme zejména na pracovních pozicích všeobecných sester, kdy se jedná o nárazové výkony práce. Nelze tedy přesně plánovat, jaké bude jejich vytížení. Znamená to, že třeba v současné době nemáme žádného pacienta, který završuje své dny, a třeba před 14 dny jsme jich měli pět. A my pak musíme povolat sestřičky, které jsou na dohodu, kde opravdu nemůžeme predikovat, kolik osob zrovna budeme mít v péči, a nemůžeme si dovolit, abychom jim platili třeba částečný úvazek, protože tohle opravdu je tak nepředvídatelné, že to není možné. Navíc rozpočet naší organizace je velice napnutý. Jak všichni víme, mobilní hospice jsou stále mimo zájem, mimo nějaké legislativní ukotvení, takže jsme opravdu odkázáni na drobné dárce, na město, na kraj, které nám poskytují finance, ale opravdu je to v řádech statisíců. A ta činnost je opravdu náročná, doprovázet lidi na konci jejich pozemského bytí je těžké a ještě možná těžší je péče i o jejich rodiny, které jsou opravdu často zoufalé.

S ohledem na podmínky, které novela stanovuje, bude nevýhodné dohody uzavírat, a nebudeme tak schopni zajistit dostatečnou zdravotní péči o klienty v případech dovolených či pracovních neschopností. Tady myslím zejména domov pro seniory, který město Sokolov spravuje, kterého je zřizovatelem. Velice se obávám, že přijdeme o stávající spolupracující dohodáře, protože i pro ně se tato činnost stane nevýhodnou, neboť bude zdaněna vyšším procentem, a tím pádem budou mít menší příjem. Vesměs jsou to sestřičky, které si tím i přivydělají a vlastně lépe zajistí svou rodinu.

Dále využíváme dohody u pracovníků v sociálních službách, a to ve stejném případě jako pro pozici všeobecné sestry, tak i v případech potřeby doprovodu klientů na lékařská vyšetření, případně k dalším aktivitám. Pokud jdete s jedním klientem na vyšetření, tak vám na několik hodin vlastně vypadne buď jeden pečovatel, nebo jedna sestřička a zbývající počet klientů musí obsloužit nebo se o ně postarat menší počet zaměstnanců.

Pokud přijdeme o možnost využívat dohod, nebudeme pravděpodobně schopni zajistit dostatečnou péči. Neumím si představit, jak povedeme evidenci dohod, kdo bude odvádět poplatky v případě osob s dohodami u více zaměstnavatelů. Celá věc bude natolik administrativně náročná, že nás donutí dohody neužívat vůbec, což ovšem spolu s tím povede k nutnosti zvýšit počet personálu na hlavní pracovní poměr, který ovšem nebude možné využívat tak jako osoby na dohodu, ale budou sloužit i v době, kdy bude počet zaměstnanců dostatečný. Již tak napjaté rozpočty to však neumožní. Navíc se potýkáme s nedostatkem personálu na trhu práce. Dnes opravdu sehnat kvalitního pečovatele nebo sestřičku je nadlidský výkon, zvláště v některých regionech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP