(10.20 hodin)
(pokračuje Renata Oulehlová)

Dohodáře využíváme skutečně nárazově. Většinou nemají většinou nemají dopředu naplánované směny. Je to nejlepší řešení při akutních problémech s nedostatkem personálu, protože jich máme v evidenci více a je tak větší možnost, že některý z nich bude moci na směnu službu zajistit, což u osob s pevnými směnami je neproveditelné.

Ráda bych také uvedla, že osoby, které zaměstnáváme na dohody, jsou jinde zaměstnány na hlavní pracovní poměr, a tak si sociální a zdravotní platí z tohoto zdroje. Ta novelizace vůbec nerozlišuje osoby pracující jen na DPP od těch, kteří pracují na hlavní pracovní poměr. Když jsem tuto problematiku začala více vnímat, více se do ní ponořovat, tak pro mě z našeho Karlovarského kraje bylo překvapením, že - a chápu, proč jste k tomu chtěli sáhnout - jsou občané, kteří cyklí třeba pět, osm dohod, tím pádem neodvádějí hlavní daně. Ale pokud je někdo zaměstnaný na hlavní pracovní poměr, vše řádně odvádí, a pak si u jednoho zaměstnavatele i přivydělá, ale zaměstnavateli tím pomůže vykrýt nedostatek personálu, tak vůbec nerozumím tomu, proč by měl být také zdaněn touto formou. A to, o čem jsem mluvila, že se může stát, že je více dohod cykleno a ten člověk neplatí, já si myslím, že tohle se může stát jenom ve velkých městech, protože třeba u nás v regionu si vůbec neumím představit, že by to bylo možné. Tam není možnost pracovat v tolika firmách na dohodu.

Novelizace bude znamenat konec zaměstnávání na dohody a zvýšení nákladů na personál celkově, pokud nebudeme chtít omezit naše služby v jejich kvalitě. Musím tady přiznat, že se tohoto opatření velice obávám. V organizacích, které jsou nějakým způsobem zasanovány dobře finančně, to asi nebude problém. Ale myslím si, že mnoho třeba mobilních hospiců bude nuceno, nedej bože, možná i ukončit poskytování svých služeb. A věřte mi, že se setkávám často s tím, že o hospicu nechce nikdo moc mluvit, protože si možná uvědomujeme svoji vlastní... že se jednou to stane i nám, ale to je ta jediná spravedlnost na tomhle světě.

A věřte, že když člověk, který odchází z tohoto světa, chce odejít doma a má tak skvělou rodinu, že se o něj chce postarat až do konce jeho dní, takže nejen že to je úctyhodné, že to je potřebné, ale ti lidé potřebují pomoct. Potřebují pomoct, aby neměli bolesti, potřebují pomoct, aby to vůbec zvládli, protože často se nám stává, že se věnujeme hodně doprovázející rodině, protože oni jsou zoufalí, jsou unavení, a bez pomoci mobilních hospiců si myslím, že by se ta jejich situace o hodně ztížila, a možná by lidé zase museli odcházet v nemocnicích v neosobním prostředí.

Já bych jenom - prosím, zvažte, když někdo pracuje na hlavní pracovní poměr a má k tomu dohodu, jednu, jestli by se nemohla udělat výjimka a opravdu to nechat ve stávajícím modelu. Moc vás o to prosím a doufám, že se nějakým způsobem domluvíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Fialová, připraví se pan poslanec Janulík. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já určitě nebudu dlouhá a svůj projev jsem nechala na lavici a přišla jsem pouze s pár poznámkami, které jsem si napsala během projednávání tohoto daňového balíčku. A možná mám pár dotazů na pana ministra a možná na další kolegy z koalice, protože tady vznikla spousta otazníků, možná náznaků, že se bude moci do daňového balíčku ještě zasahovat, tak se chci zeptat, pana ministra, jaká je tedy ochota k úpravě některých parametrů, protože určitě budeme chtít připravovat pozměňovací návrhy, tak abychom věděli některé, které mají smysl nebo nemají smysl. Protože já rozumím tomu, co řekl pan ministr, že je tu pět koaličních stran, každá má jiné požadavky a mně to malinko připomíná, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Každý si řekl z těch pěti stran, co je pro něj důležité, z toho se udělal nějaký sumář a pak se o něm diskutovalo, takže ta ochota není jenom na panu ministrovi financí, ale na všech politických stranách v koalici, kdo z jakých svých požadavků chce ustoupit a čeho je ochoten případně se vzdát v rámci svých priorit, v rámci navrhovaného daňového balíčku.

Zaznamenali jsme zde už náznaky od KDU-ČSL, že by se mělo sáhnout na DPH hygienických dámských potřeb, vznikla tady diskuse, jakým způsobem se dostala kojenecká voda do DPH 21 %, proč je v současné chvíli, když ustupujeme od fosilních paliv, palivové dřevo ve vysoké sazbě, dále tu byla diskuse ohledně včelařů, tak jestli je ochota případně dále diskutovat nad parametry tohoto... vůbec, jak ke včelařům se bude přistupovat a jestli se znovu zpátky zavede počet včelstev.

Dále jsem si všímala při úvodní řeči pana ministra, že říkal, že ve školkovném se ruší jeden z důvodů - a teď nevím, jestli jsem to pochytila správně - že ve strukturálně postižených krajích se čerpá minimálně. Mě by zajímalo, jestli jste se zajímal, pane ministře, proč. Protože já jsem ze strukturálně postiženého kraje a vy berete možnost... spousta lidí v tomto kraji jde na další mateřskou. A těm, co to využívají, tak jim to vezmete - ti, co potřebují si trošku přivydělat, ti, co nejsou na tom úplně ekonomicky dobře. Tak možná se zajímat, proč ve strukturálně postižených krajích se nejméně čerpá školkovné a kdo dál zůstává na mateřských, jaká je tam skladba obyvatel, tak možná vzít tento prostředek pro tyto kraje bude pro rodiny, které to v těchto krajích využívají, docela jeden ze zásadních zásahů do jejich rodinných rozpočtů.

Přijde mi, že jste si k balíčku řekli, kdo ještě není postižen, tak to tam přidáme, takže jsme řekli, rodiny s malými dětmi, k tomu musíme přidat samozřejmě i větší rodiny, kde už jsou studenti, musíme sáhnout i na podnikatele, no a každý z nás přece někde bydlí, má minimálně jeden automobil, nějak se dopravuje do zaměstnání, ať už automobilem, nebo hromadnou emhádou, všichni přece se musíme koupat a něco jíst, takže sáhneme všude, abychom co nejvíc peněz vybrali. Z tohohle důvodu mě mrzí, že v důvodové zprávě se uvádějí i úspory. Sám jste nám tady odpověděl, že úspory budeme znát až ve chvíli specifikace státního rozpočtu, proto by možná bylo fér vůči občanům představovat tento balíček až ve chvíli, kdy budete představovat návrh státního rozpočtu, aby občané viděli, že opravdu šetříte i na sobě a na výdajích státu a nejenom... nechcete brát peníze od všech občanů této republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP