(11.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Pan ministr financí ví, že tam také má jednoho náměstka z České pirátské strany, který tady působil od roku 2018, tady v Poslanecké sněmovně, v rámci samozřejmě služeb pro Českou pirátskou stranu, ano, má právnickou fakultu, to je sice pravda, ale je otázkou, jestli tedy právnické vzdělání, možná že ho potřebujete, ale já jsem prostě přesvědčená o tom, že na to máte ty lidi, na ty vrchní ředitele sekcí.

A když jsem si opravdu udělala to porovnání, tak jediný, kdo dodržel ten počet, je odcházející Jana Černochová, která sice má politické náměstky, ale snížila počet vrchních ředitelů, takže prakticky má stejný počet, který měla předtím, než vzešel v platnost a účinnost služební zákon. Paní ministryně, jste jediná. Nikdo jiný. Všichni ostatní ministři to mají navýšené o minimálně o dvě tři místa. Alespoň takto vyšla má podrobná analýza, kterou jsem si dělala podle jednotlivých rezortů. Nebudu se vůbec vyjadřovat, jak ta struktura těch stránek je u každého toho rezortu jiná, to si myslím, že asi není úplně důležité, ale znovu říkám, že Česká pirátská strana je podle mě skoro zastoupená na každém rezortu v pozici politického náměstka.

Když se pak podíváme, kolik je poradců, kolik je vládních zmocněnců, pak když se tedy podíváme na zahraniční cesty některých ministrů, jako je třeba pan ministr vnitra Vít Rakušan, který měl služební cestu do Afriky, pan ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš do Japonska a další - já jsem opravdu přesvědčená, že když toto ti lidé vidí, tak musí říkat: no je toto vůbec možné? Oni to vnímají, že byl tady covid, že jsou tady další věci a že tedy je nutné konsolidovat veřejné finance. A já s tím plně souhlasím. Ale znovu říkám, víte sami, že jsem tady mnohokrát vystupovala, abychom zařadili bod zmrazení platů politiků. To znamená i ministrů. To, že máme tolik vicepremiérů a stojí to zase o několik desítek tisíc korun víc, znovu říkám, zase se dozvím, že to je kapička v tom moři. To je sice pravda, ale znovu to zopakuji - malé peníze dělají velké peníze. Myslím si, že ti lidé to velmi vnímají, že konsolidační daňový balíček tady je, ale nedotýká se vlády, nedotýká se pětikoalice, protože všechno oni chtějí stejně, ale jenom aby se to dotýkalo občanů. A to si myslím, že vnímají velmi správně, a je to velmi negativní. A i z naší strany, ze strany opozice.

Já bych očekávala jako první položku v tomto daňovém balíčku, že zůstanou rodná čísla v občanském průkaze. Tam mají být náklady 54 miliard. Vím že to nebude samozřejmě ve veřejném, ale především i v soukromém sektoru, ale očekávala bych, že to bude první položka, s kterou bychom všichni souhlasili - 56 miliard. I kdyby to stálo státní rozpočet 15, 20 miliard, je to obrovské číslo, nemuseli bychom třeba v tomto daňovém balíčku řešit třeba slevu na studenta. Ano? Ale to jsem v tomto daňovém balíčku nenašla. Proto jsme předložili návrh toho zákona, aby to bylo zachováno. Teď posloucháme, že pan Bartoš zase chce najít nějakou jinou cestu. Já jsem sama zvědavá, jak to tady na půdě Poslanecké sněmovny dopadne. Nevím, jestli třeba pan ministr financí se vyjádří, jestli by to do toho nešlo ještě nějakým způsobem zahrnout, když tam máme tolik těch zákonů, tak i to byla možná byla cesta.

Musím říct, že dát na připomínkové řízení takto rozsáhlého dokumentu pět dní, to tedy považuji za čas, kdy se ozvalo samozřejmě mnoho subjektů, které jsou připomínkovým místem, které jasně řekly, že nastudovat takový materiál je velmi náročné. Přesto ty připomínky poslaly. A 220 připomínek nebylo vypořádáno. Přesto vláda tento materiál schválila.

Já si pamatuji, když jsem ještě působila jako náměstkyně na ministerstvu vnitra, když jsem jako náměstkyně neměla vypořádánu jednu dvě připomínky, tak jsem se musela pořád snažit je vypořádat, aby ten ministr na tu vládu šel a řekl, připomínka je popřípadě doporučující, anebo byla vypořádána, a ne aby ministr přišel na vládu a měl zásadní nevypořádané připomínky.

No, my bychom ten daňový balíček trošku mohli také nazvat takovým balíkem na cestě, akorát otázkou je, že asi tento balík dojde do zdárného konce. A protože jsme zrušili, nebo resp. současná vláda zrušila 300 pošt, tak dneska řada těch balíků a těch dopisů těm příjemcům nedojde. Včera mě tady oslovila paní kolegyně Věra Adámková, víte, že je lékařka, že posílají mnoho dokumentace poštou, a co se teď neděje? Vracejí se jim ty zásilky a je tam napsáno "pošta zrušena". Je to vůbec možné, aby se tohle dělo? (Poznámka z pléna.) Je. Ale je to velmi smutné, pane primátore. Ti lidé třeba na tu poštu čekají. A přece není možné, aby pošta například ve městě Aš, kde jste zrušili všechny poštovní doručovatelky a doručujete auty, aby se poštovní dopisy našly v popelnici. Takto dneska vypadá doručování České pošty, protože se propouští doručovatelky a doručují to lidé, kteří neznají ta místa, neznají, kde jsou poštovní schránky. Já si myslím, že je to velmi špatně.

Takže já bych chtěla slyšet od pana ministra financí, jaké budou ty úspory. My tam vidíme tedy nějaké ohledně dotačních programů, ale já bych chtěla slyšet, že budou úspory na straně vlády. To, že tam předkládáte, že dojde k nějakému zastropování platů politiků, tak to považuji úplně za to, že přicházíte a berete seniorům jejich mimořádnou a řádnou valorizaci, ale pokud dojde k tomu zastropování platů politiků, tak tomu bude popřípadě až od 1. ledna 2024. Takže senioři, vy už od ledna 2023, vláda až od 1. ledna 2024. My jsme totiž něco víc, takže nás se to nedotýká, nás se to dotkne až za rok. A ještě je otázkou, v jaké míře a jak to bude nastavené. Protože tak jak v tuto chvíli se dozvídáme, tak tento konsolidační daňový balíček bude mít ještě mnoho pozměňovacích návrhů. Slyšíme, že proběhlo jednání s odbory, které jsou ve stávkové pohotovosti, kde se tedy dohodlo, že se dá komplexní pozměňovací návrh. Pak pan premiér řekne, že podle něj se ale nic tam měnit nebude. Tak já už se tedy v tom absolutně ztrácím, jak to tedy bude. Ale to se určitě dozvíme ve druhém čtení.

Musím říci, a vy víte, že jsem působila v pozici starostky, hejtmanky, takže mě především trápí ta kapitola, která se dotýká měst a obcí. Včera jsme tady hovořili o dani z nemovitosti a já určitě děkuji za ty reakce pana ministra financí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP