(11.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Naopak dle dat Českého statistického úřadu Fialova vláda úplně selhala a selhává, protože ceny mnoha druhů zboží i služeb dokonce rostou i meziměsíčně, nejenom meziročně. Takže když se třeba podívám konkrétně, máme teď léto, tak zdražení dovolených o 8,7 %, a to dokonce meziměsíčně, růst ceny zeleniny o 5,1 %, růst ceny brambor - dokonce zdražení o 22,1 %. Já nevím, pan premiér asi nechodí nakupovat, nebo asi mu tam, jak jsme se dočetli, tak na ministerstvech a na úřadech, tak tam utrácejí desítky milionů korun, jsme se dozvěděli teď veřejně, už to tady probíhalo, utrácíte desítky milionů korun z veřejných peněz za catering, za luxusní občerstvení, prostě donáší vám to tam na ministerstva. Tak vůbec asi nevíte, co stojí základní potraviny v České republice. Jinak by to tady pan premiér prostě nemohl tvrdit.

Samozřejmě co se týče meziročního srovnání, když se vrátím k tomu meziročnímu srovnání, tak ceny zemního plynu stouply za Fialovy vlády o 39,8 %, ceny tuhých paliv o 35,2 %, ceny vodného o 16,3 %, ceny stočného o 26,9 %, ceny elektřiny, ve které jsme přitom ve výrobě soběstační, tak stouply o 24,6 % a ceny tepla a teplé vody o 40,7 %. V oblasti potravin se meziročně zvýšily ceny vajec o 28,8 %, ceny zeleniny se zvýšily o 28,2 % a ceny cukru dokonce o 50,3 %.

Takže já vůbec nechápu, jak pan premiér tohleto tady může vykládat. Myslím, že všichni občané vidí, jaká je realita. Chtěl bych vyzvat skutečně premiéra Petra Fialu a vůbec Fialovu vládu, aby přestala, takhle bych řekl, úplně neuvěřitelně jakoby balamutit občany, ať konečně začnou pracovat a tuhletu drahotu řeší. Občané už přezdívají téhleté drahotě, už to má přezdívku, říká se tomu Fialova drahota. Vaše vláda získává prostě další a další přezdívky. Premiéru Fialovi říkají ukrajinský premiér. Fialově vládě říkají ukrajinská vláda, ne česká vláda. Té drahotě říkají Fialova drahota.

Prostě jsou to fakta a je to prostě realita. A tyhlety údaje, které jsem tady sdělil, tak to jsou ty skutečně podstatné a vypovídající oficiální údaje o růstu cen v České republice, protože se dotýkají nezastupitelného zboží a služeb denní potřeby, které mají přímý vliv na klesající životní úroveň českých občanů. To je potřeba si tady prostě říct. A mě by opravdu zajímalo, co tedy vláda skutečně udělá s tou drahotou. Protože jak víme, tak ceny energií... to vůbec není, jak vy se vymlouváte, kvůli Ukrajině, kvůli konfliktu na Ukrajině. Protože jak víte, tak i meziroční růst cen plynu a elektřiny má Česká republika v podstatě nejvyšší v Evropě a naopak okolní země typu Polsko, Slovensko a Maďarsko, ty patří, co se týče růstu cen energií, naopak jsou pod evropským průměrem. Dokonce Maďarsko u plynu je země, která má nejnižší nárůst ceny plynu vůbec v celé Evropě, samozřejmě díky té bilaterální smlouvě, kterou oni mají s Ruskem. Ale v podstatě takový je stav.

Takže já absolutně nechápu, respektive já to chápu, protože premiéra Fialu znám, že premiér Fiala se tady chlubí nějakým snížením inflace, přitom inflace je tady vysoká. Chápal bych, kdyby se inflace tady pohybovala na úrovni Švýcarska 1,7 %. Ale vykládat jako pozitivum 10% inflaci, to je neuvěřitelná - já nevím, jak už to nazvat. To je prostě výsměch občanům úplně do obličeje. A to jsem tady prostě musel okomentovat, aby Fialova vláda místo tohohletoho věčného obelhávání lidí začala skutečně pracovat.

Zároveň jsme všichni přece viděli minulý týden, respektive předminulý týden, že za Fialovy vlády vzrostlo zadlužení českého státu, vlastně zlomilo, překonalo tu magickou hranici 3 bilionů korun. To je úplně astronomická záležitost. Je to 3,099 bilionu korun. Taková je realita. A opravdu bych chtěl tímto vyzvat Fialovu vládu, a už vás tady vyzývám po celou dobu, abyste s tím začali něco dělat. Ale to je samozřejmě marné, tyto výzvy. Takže byste měli prostě odstoupit!

A to ani nemluvím o tom, jaký je teď pokles reálných mezd. Pokles reálných mezd v České republice je o 7,5 %, což je nejvyšší pokles reálných mezd v rámci zemí sdružených v OECD, což jsou v podstatě země, které jsou v OECD, to jsou všechny rozvinutější země, v podstatě jsou tam sdružené. Takže tady prostě prokazatelně, zcela prokazatelně, zcela objektivně se tady po celou dobu vládnutí, co tady Fialova vláda vládne, ten rok a půl, tak jste uvrhli Českou republiku úplně do nejhorších čísel, která jsou i ve srovnání s ostatními zeměmi.

Samozřejmě teď jsme byli svědky i dalších aktuálních průzkumů, kdy z průzkumu pro Mladou frontu DNES vyplynulo, že už 55 % zaměstnanců má problémy vyjít s příjmy. Samozřejmě já už jsem to komentoval. A to je velmi závažná věc. Tady s poslanci Fialovy vládní pětikoalice tato informace ani nehne. Ale já si myslím, že je potřeba o tomhletom mluvit, protože v okamžiku, kdy sáhnete, a už jste sáhli, na důchodce, už jste sáhli na zdravotně postižené občany, teď v tom vašem návrhu zákona, v tom konsolidačním balíčku v uvozovkách, on ten balíček není konsolidační, že jo, to je okrádací balíček, tak vy tam tvrdě trestáte i pracující rodiny s dětmi.

A teď je skutečně ta situace, kdy lidé v produktivním věku, to znamená ti, kteří tvoří HDP České republiky a chodí do práce, platí odvody státu a podobně ze svých mezd, tak vy jste to teď dostali do situace, že 55 % zaměstnanců má problémy vyjít s příjmy, to znamená ti lidé, na kterých stojí v podstatě ekonomika České republiky, tak vy je uvrháváte do chudoby, že nemůžou vyjít ze svých mezd. A to si myslím, že je opravdu úplně fatální situace. Problém roste. A když jsem si četl tuhletu analýzu, tak situace je taková, že lidé, kteří chodí do práce, že se tedy neuživí, že vlastně přes polovina lidí má problém vyjít s příjmy a značná část z nich už musí sahat na své v podstatě poslední úspory v tom smyslu, že už musí z úspor platit i nutné denní výdaje, které potřebují nutně k přežití, takže jsou to v podstatě základní výdaje typu elektřina, plyn, potraviny, bydlení a tak dále. To znamená, ta situace je opravdu vážná. A v této souvislosti tady prostě otvírám tu diskusi a měli by se k tomu vládní představitelé určitě vyjádřit, co s tím vlastně chtějí dělat. Protože s tím neděláte rok a půl vůbec nic. Ale vy skutečně uvrháváte Českou republiku do zcela neřešitelných problémů.

A tady bych chtěl znovu zdůraznit a nastavit zrcadlo k tomu, jak jste si letos prohlasovali tady ve Sněmovně zvýšení platů politiků. Vy jste si sami sobě prohlasovali zvýšení platů politiků. To je neuvěřitelné. SPD hlasovalo proti. Já jsem tady dával ten návrh naopak na zamrazení platů politiků na celé volební období, to jste mi tady zamítli. Poslanců SPD je jenom dvacet. Vy máte tady většinu. Ale prostě kdybyste aspoň nechrochtali u těch korýtek takhle hlasitě. Ale vy na jednu stranu si sami přidáte, a jak víme, tak na catering na ministerstvech dáváte desítky milionů korun na luxusní občerstvení, ale lidi sdíráte z kůže. A před tím opravdu varuji, protože je to opravdu velký problém.

Tady bych rád ještě zmínil další novinku, která teď proběhla i veřejným prostorem, a je to další důkaz toho, že Fialova vláda stahuje čím dál více občanů do bídy, protože naši občané šetří a nakupují mnohem méně než v předchozích letech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP