(11.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Ale pane premiére, vy jste prohlásil v červenci minulého roku, je to přesně rok, že do polovičky roku 2023, to je tedy teď, už jsme za polovičkou, připravíte model toho, jakým způsobem vyřešíte restrukturalizaci ČEZu. Těch variant je tam více. Rozumím, že to není jednoduché, zdála se mi ta doba poměrně dlouhá, jeden rok. Co jste udělali? Neudělali jste vůbec nic! S ničím jste nepřišli. Předložili jste zákon lex ČEZ, který vypadal úplně katastrofálně, a váš poslanec vám ho tady sám jaksi zpochybňuje.Takže vy říkáte - já bych to neříkal, ale vy sami říkáte, a včera, že musíme připravit investice do energetiky. Já se jenom ptám tedy, co jste připravili za ten rok a půl?

Další oblast, kterou jste tam včera opět krásně otevřeli. Vytesat do kamene ty texty! Trh práce. Dobře poslouchejte prosím. "Aby Česká republika se mohla adekvátně rozvíjet a udrželi jsme krok s vyspělými státy, tak je důležité, abychom dokázali zajistit dostatek pracovníků na trhu práce, ať už kvalifikovaných, nebo nekvalifikovaných. Je potřeba efektivně a bezpečně dostat lidi na náš pracovní trh ze zahraničí a musíme udělat kroky, abychom urychlili příchod lidí ze zahraničí na náš pracovní trh." Radostněji k lepším zítřkům!

Prosím vás, kdo vám to píše, pane ministře? To fakt myslíte vážně? Stačí říct jedinou věc, co uděláte pro to, aby sem přišlo více lidí. Nic více, nic méně. Nechte si ty kudrlinky! To víme, že ten problém je v tom, že nemáme lidi. My jsme zvýšili kvótu Ukrajinců z 10 000 na 40 tisíc, a nebylo to vůbec jednoduché. Hádali jsme se tenkrát s ČSSD, s odboráři, ale protlačili jsme to tehdy za krvavých podmínek, musím říct, že nebylo mi z toho úplně dobře. My jsme dokonce museli minimální mzdu pro tyhlety pracovníky nastavit výše než naše. Paní ministryně financí si na to vzpomíná, jak jsme tenkrát museli ustupovat. Ale udělali jsme to. Zjednodušili jsme příchod, rozdělili jsme to na tři skupiny pracovníků a tak dál. Jenomže - a to je sebekritika vůči nám - nedostatečně. Prostě neudělalo se to ideálně, stejně to brzdí dneska všechny úřady, zejména Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zahraničních věcí, přehazují si to jako horký brambor, firmy nadávají a bohužel nejde to zásadně rychleji. Je to o něco lepší, ale už jsme to nestihli. Já si to do dneška vyčítám, že jsme nebyli aktivnější a v tomto důraznější a že jsme ten příchod těch pracovníků nezlehčili těm firmám. Ale to je realita.

Vy jste měli ideální příležitost s tím začít něco dělat. Tak čiňte! Udělejte to! Řekněte, co uděláte na vnitru, co uděláte na zahraničních věcích, odkdy to bude, co konkrétně pro to uděláte, kdo to bude organizovat, kdo si to bere v té vládě na starost. To je to, co by mě docela zajímalo. A neříkám to ve zlém. Ale prosím vás, neříkejte nám tady, že musíme udělat kroky, abychom urychlili příchod lidí. To je fakt šílené.

A nakonec bonbonek. Sdělili jste tam, to je krásné: "Je třeba zlepšit využití umělé inteligence." To je fakt moudrost, skvělé. To je třeba, to máte pravdu. Myslím, že kdyby to umělá inteligence tady řídila, ten stát, tak by to dopadlo lépe. Ale víte, že jsme připravili strategii umělé inteligence? Ano. A víte, že jsme tu strategii měli rozpracovánu, že tam byly akční plány, že to byla naše vlajková loď, naše strategie Země pro budoucnost a tak dále? A víte, že jsme byli špička v této oblasti? A víte, že jdeme do kopru s tou umělou inteligencí, že ztrácíme za světem? Tady totiž kdo chvíli stál, stojí opodál. A to je otázka skutečně několika měsíců v té umělé inteligenci a budeme ztrácet. A určitě víte, pane premiére, protože jste člověk z akademického prostředí, že základem pro umělou inteligenci je kvalitní výzkum. Hrozně jsme se mu věnovali, dávali jsme do toho opravdu hodně.

A teď, pozor, vsuvka. Nepochybně víte, nebo si to prosím nastudujte, že podporujete více jak sto - dobře slyšíte - sto výzkumných center v České republice. To samo o sobě je šílené. Z mého pohledu třetina z nich je neproduktivních, neefektivních, je otázka, jestli budou mít nějakou budoucnost. Ale budiž. Podporujete sto výzkumných center. Jdou do toho desítky miliard korun. A víte, co se vám podařilo? Neskutečný majstrštyk - ani jedno z těch výzkumných center není pro umělou inteligenci. Ani jedno! Takže jedna z vlajkových lodí, naše vizitka, něco, co snad každý nepoliticky, neideologicky musí uznat, že je to, co máme podporovat a co dává smysl, notabene v něčem, v čem jsme byli velmi dobří a sklízeli jsme s tím úspěchy a respekt v celém světě, tak nemáme ani jedno výzkumné centrum pro oblast umělé inteligence. A vy řeknete, že je třeba zlepšit využití umělé inteligence. Prosím, už se probuďte!

Je třeba obratem začít připravovat hospodářskou strategii. Kdo si ji vezme na starost, je pochopitelně na vás. Z mého pohledu by to měl být ministr průmyslu, ale ten už balí kufry, jak jsem zaregistroval. Takže je třeba, aby si to vzal někdo, kdo tady přežije alespoň ten rok a půl, dva, možná ještě dva a půl roku. A je třeba, aby ta hospodářská strategie provázela koncepci průmyslovou, koncepci dopravní, vědeckou, školství, zemědělství. Mimo jiné na celou řadu z těchto oblastí máte už strategie ještě námi připravené, anebo i vy jste připravovali, a ne špatné, řeknu třeba školství 2030, a tak dále. Toto je třeba provázat s výhledem veřejných financí, jinak to nejde. Vy si musíte říct, jaká bude zadluženost. Musíme si říct prostě, jaký bude strukturální schodek a tak dále. Jak se bude snižovat. To je všechno na vás. Vy si ty parametry určujete. My můžeme oponovat, ale je na vás, jak si to nastavíte. Ale máte ideální možnost tak učinit. My jsme to tak jednoduché neměli. My jsme byli v menšinové vládě a museli jsme opravdu s čepicí v ruce obcházet kdekoho, aby nám k tomu dal pouvoir. Vy dneska máte ten luxus, že máte stodevítku, nebo stoosmičku, a bez problémů si to můžete prosadit. Přesto jste to neudělali. A na to je třeba teprve navázat ten investiční plán, který tady v rámci toho výběru (výboru?), či jak se to jmenuje, jaksi krkolomně se pokoušíte představovat.

My jsme měli naši strategii, měli jsme Zemi pro budoucnost a měli jsme investiční plán. A vy jste to mohli aktualizovat, mohli jste říct: tohleto se nám tam nelíbí, tohle jste mohli zlepšit, tohle jste mohli udělat tak či onak. Bral bych to všechno. Vy jste strčili obojí do šuplíku a vytvořili jste si výbor. Tak. Takže v současné době nemáte ani strategii, nemáte peníze na ty investice, ale chcete vytvářet strategické investice. Tak to fakt nevymyslíš! Prosím, ale hlavně už začněte něco dělat, protože tohle jsou opravdu jenom prázdné funkcionářské fráze. A vzhledem k tomu, že to zaznělo včera, tak jsem považoval za správné to dnes otevřít. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní s přednostním právem je na radě pan předseda Okamura. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já tady využiji možnosti vystoupit před zahájením toho třetího čtení návrhu Fialovy vlády, kterým chcete okrást současné i budoucí důchodce o důchody a o ty valorizace, protože prostě podle našeho názoru tady máme důležitá témata, která je potřeba naopak projednat, a je potřeba naopak zamítnout a odmítnout ten váš návrh ohledně těch důchodů.

Podívejte se, jaká je teď situace za uplynulý týden. Premiér Petr Fiala se tady veřejně chlubil, a zcela nepatřičně a absolutně bych řekl nekompetentně, snížením inflace. Přitom situace je taková, nejenom že vláda naopak podporuje inflaci, ale i to zdražování nadále pokračuje. Takže já vůbec nechápu, jak vůbec o tom může mluvit, jak vůbec může premiér Fiala hovořit o něčem, že snad vláda něco řešila nebo že je nějaký pozitivní stav. Chlubí se úplně nesmyslně a tahleta jeho slova, kdy v České republice je inflace za minulý měsíc, v červnu 9,7 %, to znamená, jednou tak vysoká, než je vůbec v Evropské unii, tak to opravdu na chlubení není. Já myslím, že je to úplné selhání. Rád bych tady dodal, že nejnižší inflaci v Evropě, protože Evropská unie nerovná se Evropa, tak má Švýcarsko a Lichtenštejnsko, je to 1,7 %, a to jsou země, které nemají euro. To je potřeba si jenom zdůraznit. To tady jenom dodávám.

Ale pojďme k té inflaci, protože na základě nejnovějších údajů Českého statistického úřadu, já nevím, kdo to panu premïérovi vždycky vysvětluje, protože mu to vysvětluje úplně nějak špatně, nebo spíš, jak tak známe pana premiéra, ten si to vždycky nějak vylže a upraví podle svého, tak dle těchto údajů Českého statistického úřadu je naopak evidentní, že v České republice i nadále inflace roste, pouze se mírně zpomalil její růst, což je dáno zejména vysokou loňskou srovnávací základnou, kdy inflace stoupala enormně rychle a výrazně.

Není pravdou, a všichni občané to vidí na svých peněženkách, není pravdou, že zboží a služby v České republice zlevňují. Jak jsem říkal, tak ta meziroční míra růstu inflace činila v červnu 9,7 %, což je stále jeden z nejhorších výsledků v rámci všech evropských zemí. Takže já opravdu se tady musím důrazně ohradit proti těm nepravdivým informacím, které tady znovu a znovu a opakovaně prostě celé měsíce, v podstatě po celou dobu, co tady je vláda Petra Fialy, říká premiér Fiala, kdy on vlastně inflaci, která je 10 %, tak si to vykládá tím, že se snad něco zlevňuje nebo něco takhle podobně. Je to úplný nesmysl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP