(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

To, že jsem se někdy vyjádřil, že by to bylo relativně jednoduché, že dobrý zaměstnavatel tím, že si chce udržet své zaměstnance, jim bude platit třetinu na ty důchody a oni budou muset taky trošku šetřit, a třetinu dá stát, ano, to je čistě teorie, kterou jsem jednou vyslovil a kterou není možné dotáhnout. Není možné. Při stávajícím systému vládnutí poměrného zastoupení není možné.

No, takže naši důchodci mají smůlu, protože ODS je historicky nemá ráda. V roce 2010 jim dala nulu a v roce 2014 jsme zdědili 45 korun. No a teď tenhle návrh, který tady se dnes bude projednávat, je o tom, jak obrat důchodce o peníze.

Já jsem si přečetl velice zajímavé komentáře a jeden vám tady přečtu. Protože ten návrh pětikoalice dát důchodcům příští rok 400 korun je fakt směšný. Totiž tahle vláda nikdy nechtěla dávat důchodcům peníze a oni museli podle zděděných zákonů, a ještě ten zákon změnili, tak já jsem strašně zvědav, jestli ten Ústavní soud potvrdí, že součástí nové totality, která tady rozhoduje o všem a ignoruje všechny jiné hlasy.

Takže co se píše v tom komentáři? Čtyři sta korun neboli dvě kila másla v dnešních cenách, zhruba tolik hodlá od ledna stát přidat penzistům za jejich celoživotní práci, placení daní a výchovu dětí, daňových poplatníků. Čtenáři se na asociální trest svých rodičů či prarodičů mohli připravit o pár hodin dříve - čtenáři Práva - než ministr práce a sociálních věcí svolal tiskovou konferenci. Když almužnu spokojeně oznamoval, nezapomněl zmínit údaje, které jsme už mnohokrát vyvraceli. Radost ministru Jurečkovi neuděláme a zavádějící argumenty budeme rozebírat i nadále. Na penze vydáváme v poměru k HDP méně, než je průměr EU.

Vážení důchodci, vážená vládo, méně, než je průměr EU. A naše vláda měla prioritu, důchodci byli priorita pro nás. A taky jsme splnili to, co jsme slíbili. Vy ještě nemáte ani žádný program, takže nikdo ani neví, co chcete vlastně.

Takže podle Eurostatu je to v České republice jenom 9,3 % a průměr Evropské unie je 13,6 %, méně než sousedé. Máme Rakousko - 15,4 %, nehroutí se. Zadlužení České republiky v poměru k HDP podle Ministerstva financí je 43 %, průměr EU je 84 %. Takže Rakousko dává důchodcům 15,4 % z HDP, je násobně zadlužené, podle mě víc než o 100 %, než Česká republika. A ta čísla jsou jasná. V poměru k HDP dáváme důchodcům málo. Data je třeba znát, abychom nenaskočili na falešné dilema pětikoalice, že šetřit se holt musí a jediní senioři dostali dost a s inflací se vyrovnali. Ve skutečnosti vše je otázka priorit, píše tady pan redaktor.

Vezmeme kupříkladu výdaj za plánovaný nákup stíhaček F35 od USA za zhruba 120 miliard. To sice bude náklad až za 10 let, ale Jurečka už dnes straší, že bez osekávání bude schodek fiktivního penzijního účtu za nějakých 30 let 350 miliard. No a já se divím a já nevím, jak to může vědět pan Jurečka, že za 30 let bude 350 miliard, to je - to já myslím, že neví nikdo, žádný jasnovidec. No a o kolik by byl nižší bez účtenky za hypermoderní letadla, až je začneme platit? Úspornější variantu stíhaček rozpočtově odpovědná vláda ani nezvažuje.

Pětikoalice se dobrovolně rozhodla vydávat desítky miliard na Ukrajinu a živit ukrajinské uprchlíky u nás. - Cituju znovu, kdyby někdo zase řval, to píše zatím nezávislý novinář: Živit ukrajinské uprchlíky u nás i po více než roce, je to legitimní právo vlády zvolené ve volbách. Namístě je neméně legitimní debata, zdali za takových okolností morální imperativ skutečně velí ordinovat škrtání například důchodcům nebo se kroutit při stanovení, komu přiznat vyšší rodičovskou. Vláda ale nemá koule - píše tady, to je oficiálně - to takto přiznat.

Co se týká seniorů, touto optikou funguje pokřivené zrcadlo. Vláda se chlubí, jak za ní rostly penze nejvíce, ale přitom jen dodržela zákonnou povinnost, a velice nerada. Počkejte, teď jsem to ztratil... Ale přitom jen dodržela zákonnou povinnost - a velice nerada, já dodávám - při mimořádné valorizaci. No a vzala směšných 7 000 korun každému důchodci tento rok a samozřejmě příští rok taky. Při nejbližší příležitosti je však pochybně skrouhla. Věc leží mimo jiné s argumentem narušení legitimního očekávání u Ústavního soudu. Ano.

Co se týká pravidelné lednové valorizace, avizovaných 400 korun, neboli dvě kila másla, mají dostat senioři všichni, prý aby se nerozevíraly nůžky mezi vysoko- a nízkopříjmovými penzisty. Zásluhovost - otazník - nic. Proč vládci letos tak urputně škudlili, když reálné mzdy kvůli neskutečné inflaci propadly a dál propadají a penze se tudíž valorizují nicotně? Odměnou za produktivní věk budou pro mnohé lidi další žádosti na Jurečkově sociálce o příspěvek na bydlení. Takže to je jeden komentář.

Potom tady mám ještě jeden, druhý, z jiných novin: Prezentace ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky nepřinesla vlastně nic neočekávaného. Tento týden patrně Sněmovnou projde (dojde) ve třetím čtení k úpravám předčasného důchodu, odchodu do důchodu a snížení valorizací. - No tak já doufám, že neprojde, protože ten návrh je nemravný a my jsme zásadně proti. - Ministr mluvil o udržitelnosti systému, a tedy o nutných škrtech. Zároveň však plamenně tvrdil, že nikdo nebude krácen. Prý opozičníci lžou. - To jsme my. - Přitom se však vyhýbal faktu, že nové důchody budou valorizované méně, než kdyby úprava neplatila, a schovával se za legrační tvrzení, že nikomu důchody neklesnou. - No aby klesaly, kdy už máme tak vysokou inflaci! - Ministr zkrátka nemá odvahu k tomu říci nahlas: milí důchodci, budete dostávat méně přidáno, protože na to stát nemá - a já myslím, že má - a nijak nám to nevychází. - No jim to nevychází, protože oni chtějí, aby šetřili všichni kromě nich.

Když se podíváme na dnešní článek (o) výletu pana Bartoše, nevím, kde to byl, nevím, proč ministr pro místní rozvoj jezdí do Japonska, do Jižní Koreje, měl tam toho fotografa za sto tisíc, tak na tom vidíme, jak oni šetří. Takže... A tam vyšly další články o tom, jak všude se lítá a jak vybírají ty firmy. Nevím, proč to nekupují napřímo. Takže stát na to má. To je lež. Kdyby ten stát řídil někdo, kdo na to má, aby to řídil.

Daleko zajímavější je ovšem to, čemu se ministr Jurečka moc nevěnoval. Například a překvapivě, uvážíme-li, že KDU se tváří jako konzervativní strana, vůbec nevysvětlil, proč se má napříště ještě výrazněji potlačovat zásluhovost na úkor nivelizace důchodů. No, já musím jenom říct, že pan ministr je první ministr, který bojuje proti důchodcům. Všichni ministři práce a sociálních věcí bojovali za důchodce, většinou proti ministru financí, a je to neuvěřitelné. Takže jistě, je to politické rozhodnutí - píše tady pan novinář - a nikdo si odvody nepředplácí svůj důchod, ale aby se konzervativní strana při progresivních odvodech domáhala de facto rovného důchodu, je přinejmenším na pováženou též v kombinaci s faktem, že třetí pilíř, tedy individuální spoření alespoň těch, kteří na to mají, vláda v plánu nemá.

Třetí a nikoliv nezanedbatelný fakt je, že s opozicí vláda nepočítá. Pan ministr slibuje přes prázdniny jakési konzultace, ale to je jen tak formální. Ale v září chce mít reformu hotovou - žádná reforma to není - aby ji po Novém roce mohl schválit Parlament a mohlo vše platit od roku 2025. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP