(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Na debaty čas není. Já myslím, že není ani zájem debatovat. Ty takzvané experty, kteří o tom mluví, tak bych nechal bez komentáře. Jsme tedy v situaci mnohem horší než za Nečasovy vlády. Takzvanou reformu, kterou se nyní stoosmičková většina nebude namáhat s opozicí konzultovat...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane předsedo, že vás přerušuji. Prosím kolegy v pravé části sálu, aby přesunuli své hovory do předsálí. Pánové v pravé části, prosím o ztišení. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: ... pravděpodobně smete či radikálně předělá příští sněmovní většina, možná i za účasti KDU. Vždyť pan Jurečka dokázal třeba EET prosazovat v jedné vládě a rušit v jiné! Důchodci jsou ale rukojmími politiků a ti se chovají nikoliv rozumně, ale utilitárně. Já jsem o tom mluvil tento týden, že jsem vlastně byl překvapen, že nejdéle ve vládách je KDU-ČSL, 18 let, 6 565 dnů. No a na ně to tak nesvítí. Ty hlavní škody udělala samozřejmě ODS, 12,7 roku. Takže abychom věděli, kde jsme.

Naši důchodci nám píšou a mají různé problémy, a hlavně se zdravím. A to, že máme nejhoršího ministra zdravotnictví od revoluce, tak to všichni víme. Tady píšou důchodci, že nemohou jít na rentgen, protože chybějí ti, co snímkují, takže některé rentgeny jsou odstavené, zavřené, protože zkrátka nejsou radiologové. A to je právě profese pana ministra. Tak možná tam by byl užitečnější než ve vládě, kde skutečně tomu zdravotnictví vůbec nepomáhá. Naši důchodci mají jiné problémy. Někteří se ještě musí starat o své děti, které jsou bohužel nemocné. A já vám tady chci teď povědět něco o léčebném konopí. A ti, kteří mě sledují na sítích, tak dobře vědí, že jsem se tady angažoval. Byli jsme v Izraeli, dělali jsme seminář na používání léčebného konopí. Je to strašně důležité a lidem to pomáhá.

Určitě znáte kauzu pana Majzlíka, který mi tehdy napsal, v roce 2017, že zkrátka není schopen platit za svoji dceru 500 000 korun ročně, za to léčebné konopí. Potom jsem ho přijal na Úřadě vlády a nakonec to pojišťovna pochopila a pomohla. Teď mi pan Majzlík napsal: Vážený pane Babiši, chtěl bych vás informovat o tom, kam to tato vláda a orgány na ni napojené dopracovaly v oblasti léčebného konopí, to je určitě velké téma pro Piráty, kde vy jste pro lidi této země, kteří ho potřebují pro své léčení tolik udělal. Již více jak tři měsíce vládne v oblasti tohoto léčiva naprostý zmatek. Firma Elkoplast Slušovice přestala léčebné konopí dodávat do lékáren zcela. Sám jsem hovořil s jednatelem firmy inženýrem Tomášem Krejčou a ten mi řekl, že za podmínek, které v současnosti v této oblasti panují, je pěstování léčebného konopí a jeho dodávání do lékáren naprosto ztrátové. Kanadská firma Aurora Cannabis Incorporation, která má sídlo Edmontonu a která pěstovala pro evropský trh léčebné konopí v Dánsku, vše stáhla zpět do Kanady. V současné době nedodává do lékáren také nic. Dovozce léčebného konopí od této firmy pan Tomáš Kubálek mi sdělil, že sice má přislíbeno nějakou malou dodávku, ale bylo by to až někdy příští měsíc a není to jisté. Takže situace je v posledních měsících konkrétně pro nás taková: V květnu jsem obtelefonoval lékárny v celé České republice - to pan ministr doporučoval, když nebyl lék, abyste všichni telefonovali - abych sehnal to potřebné množství léčebného konopí pro svoji dceru Martinu. Nakonec se mi to podařilo až v Plzni, kde v lékárně na schodech Fakultní nemocnice Plzeň, a to je velice dobrá nemocnice, ještě nějakou zásobu měli. V červnu se situace opakovala. Tentokrát ještě něco měli v lékárně Fakultní nemocnice v Brně u svaté Anny. Opět jsem se tedy dostal do situace, kdy sice recept mám, v lékárnách ale nedostanu pro dceru nic, takže opět budu muset oslovit nelegální pěstitele a za hodně velký peníz od nich konopí pro Martinu koupit. - O šedé ekonomice budu mluvit za chvíli. - Je toto normální? ptá se pan Majzlík. Opět budu riskovat 15 let vězení jen za to, že musím pro svou dceru jakkoliv získat lék, který potřebuje, ale který pro ni příslušné orgány tohoto státu, včetně Ministerstva zdravotnictví, zajistit kvůli svému chaotickému, neodpovědnému a naprosto neodbornému jednání zajistit nedokážou.

Ten příběh pana Majzlíka je takový, když to řešil v roce 2017 a napsal to šéfovi protidrogovky, tak ten mu napsal, že ho zavřou, když bude nelegálně pěstovat konopí. Ale vy, kteří máte děti, víte dobře, že pro děti uděláme všechno. Všechno. A pan Majzlík to udělal tak, že nakonec jsme to společně prosadili. A velmi dobře si pamatuji, jak pan Bartoš, pan Michálek a pan Vymazal, to je odborník Pirátů na konopí, a další členové tohoto podivného spolku pod etiketou Piráti ve svých předvolebních kampaních slibovali, co všechno pro legalizaci a dostupnost konopí, a to všechno toho léčebného, udělají. Neudělali nic. Naopak v době jejich účasti ve vládě se vše jen zhoršilo. Ze své pozice mohu konstatovat jen toto: Tato vláda je složena z bezohledných darebáků - to říká pan Majzlík - kterým naprosto nejde o lidi této země, ale jen o jejich zisky a pocit moci. - Tak to víme, pane Majzlíku.

Vážený pane Babiši, je mi jasné, že za současné situace z pozice opozičního politika toho mnoho udělat nemůžete, přesto bych vás chtěl požádat, abyste na tuto situaci upozornil při svém vystoupení v Poslanecké sněmovně České republiky a abyste s tímto problémem interpeloval i tu otřesnou napodobeninu ministra zdravotnictví, jakou pan Válek je. (Smích a potlesk z levé části sálu.) V úctě k vám a k vaší práci pro lid této země. - Takže já doufám, že náš stínový ministr Farhan napíše interpelaci a bude se ptát.

Minule jsem mluvil o tom, že pan premiér netuší, co se děje mezi lidmi, takže tady mám status ředitelky Nadace Agrofert, aby věděl pan Jurečka, co se děje. Nadace Agrofert rozdá lidem ročně víc než 100 milionů korun, od vzniku je to více než 700 milionů. Takže paní ředitelka píše: "S jakými problémy se teď lidé na nadaci nejčastěji obrací?" Asi mě ani nepřekvapilo, když odpověď zněla: "Rozhodně jsou to vysoké nedoplatky na energiích, a to nejenom v domácnostech samoživitelů, jak jsme byli zvyklí v minulých obdobích, ale čím dál častěji i u rodin s dětmi, kde je žena na rodičovské dovolené a manžel pracuje. Takové rodiny dříve s penězi vycházely, dokázaly dokonce i něco málo ušetřit. To ale bylo předtím, než se rapidně zvýšily ceny energií, potravin a vůbec všeho. Tyhle rodiny se nyní musí rozmýšlet, zda zaplatí nájem a energie, nebo koupí základní věci pro děti." Ano, dobře slyšíte. "Nemalá část z nich se navíc potýká se zvyšováním nájemného ze strany pronajímatelů, což vede v krajním případě až ke ztrátě bydlení. Když k tomu připočteme ještě zpoždění výplaty příspěvku na bydlení, které může být až několikaměsíční, pak je zkáza dokonána. Takže se pořád zamýšlím nad tím, jak to pan premiér myslí, když říká, že vláda nenechá nikoho padnout. Podle mě je ztráta bydlení nebo jen v uvozovkách odpojení od dodávky elektrické energie pro rodinu s malými dětmi dostatečně velkým pádem. A opakuji, že mluvím o rodinách, kde otec pracuje a matka je na rodičovské dovolené, čili přesně o takové rodině, kterou by každý racionálně uvažující stát měl podporovat, ale asi má jiné měřítka než pan Fiala." Takže tolik k tomu, co se děje, co říkají lidé, jaké mají problémy.

No a samozřejmě je to o tom, že vláda stále tvrdí, že nemá peníze. Tak samozřejmě na armádu má, na Ukrajinu má, na naše lidi nemá. Potom čteme tady titulky Úředníci létají jako diví, někdy dráž než prezident. Bartošova milionová cesta do východní Asie, sto tisíc stál jen fotograf. Nechápu, proč ministr pro místní rozvoj neřeší čerpání dotací, říkal, že bude stavět byty, teď říká, že mají jít do nájmu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP