(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní budeme pokračovat v přerušeném bodě

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 458/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme zahájili ve středu 19. července, rozprava byla přerušena. Připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 458/2, který byl doručen dne 11. července 2023, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 458/3. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali z pověření vlády místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a zpravodajka garančního výboru, poslankyně Pavla Golasowská, která tak již učinila.

Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě, do které se dále přihlásili tito poslanci a poslankyně - podotýkám, že dne 19. 7. byli k faktické poznámce přihlášeni jako první pan předseda Andrej Babiš, poté pan poslanec Kubíček, dále ministr zemědělství Výborný, ministr Ivan Bartoš, poté poslanec Aleš Juchelka a dále paní předsedkyně Alena Schillerová. Nyní tedy dávám slovo panu předsedovi Babišovi k faktické poznámce. Pan předseda stahuje. Je to tak, ano? Nemá zájem o faktickou poznámku. Dále Roman Kubíček s faktickou poznámkou. Připraví se pan ministr Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Měl jsem připravenou trošku jinou faktickou poznámku, ale můj předřečník, pan ministr Jurečka, mě trošku vyprovokoval. On tady porovnával některé věci, které nejsou úplně adekvátní, a opíral se třeba o výši důchodu na Slovensku, který je v průměru o 5 000 korun menší než v České republice. Ovšem to nezohledňuje takzvaný nákupní koš těch důchodců. Ten je na Slovensku podstatně jiný. Pan předseda ANO Babiš, vaším prostřednictvím, tady podotýkal, že cena zastropovaných energií na Slovensku je 1 500 korun. Když to spočítáte v roce, tak v globálu tady ta cena energií je 2,5krát vyšší. Dvaapůlkrát víc vezmete v těchto záležitostech, které se promítají i do ceny spotřebního zboží, potravin a všeho. Tak se tam jeďte podívat, jděte do toho krámu. Tohle není úplně adekvátní. Mimochodem já jsem tady v jednom ze svých minulých vystoupení dával poměry těch platů a porovnání v jednotlivých zemích očištěných od těch jednotlivých odvodů a od těch jednotlivých dávek.

No a ještě jsem hledal toho důchodce, co nechce přidat. Já jsem se s nimi teď mnohokrát potkal, tak jsem se ptal těch důchodců, jestli je tam někdo, kdo je spokojený a tedy říká, že ty peníze nepotřebuje a nechce, a žádného takového jsem nenašel.

A pak mám ještě jednou prosbičku. Vím, že to není na vás, ale je to na pana ministra Síkelu. Vy jste slíbili, že ošetříte energetickou chudobu. Já jsem v případě projednávání lex OZE I ten návrh dal. Vy jste řekli, že je dobrý, ale že uděláte ještě lepší. Slibovali jste to na únor, na duben. Máme tady pomaličku srpen a nějaká záležitost v tomto nebude. Přitom ekonomové varují před dramatickým nárůstem cen elektrické energie a tepla od podzimu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní je dále přihlášen pan ministr Výborný, kterého tady nevidím, a myslím, že je řádně omluven. Poté pan ministr Bartoš - nechce vystoupit, stahuje svoji faktickou poznámku. Nyní zde máme pana poslance Aleše Juchelku s faktickou poznámkou. Dále je přihlášena paní poslankyně Schillerová. Pardon, jenom, pane poslanče Strýčku, jste přihlášen k faktické, ale až po paní poslankyni Hanzlíkové. Já tedy ještě zopakuji, kdo je přihlášen k faktické poznámce, abyste měli představu. Nejprve pan poslanec Juchelka, pak paní předsedkyně Schillerová, poté paní poslankyně Hanzlíková, pan poslanec Strýček, dále paní poslankyně Adámková a pan poslanec Lang. Takové je pořadí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu jenom velmi stručně reagovat na to, co tady zaznělo z úst pana ministra Jurečky. Začneme odzadu.

Příspěvek na mobilitu, že to trvalo strašně moc dlouho, než se schválil a než se schválil samozřejmě ten pozměňovací návrh, u kterého jsme byli my všichni jako celá Poslanecká sněmovna. Já jen panu ministru chci připomenout, že přes rok jsme tady měli právě novelu zákona, která ten příspěvek na mobilitu navyšovala, a vy jste na něho neslyšeli, nereagovali. X měsíců jste ignorovali, i když jsme tady vystupovali, že příspěvek na mobilitu v té nejtvrdší energetické krizi, kdy se zvyšovaly všem zdravotně hendikepovaným právě ceny energií, které jsou strašně důležité u toho příspěvku na mobilitu, pohonných hmot a tak dále, tak jste je prostě a jednoduše nezvyšovali a zvýšili jste je až po našem tlaku pozměňovacím návrhem, pod kterým jsme byli podepsáni my všichni. Trvalo to několik měsíců.

Doplatek rodičáku. Ano, hnutí ANO za vlády Andreje Babiše navýšilo rodičovský příspěvek z 220 na 300 000. Mým pozměňovacím návrhem tam byl doplatek rodičáku na mladší dítě v rodině. Toto je ta prorodinná politika. Vám už přes rok, přes rok trvá, a vadí vám to samozřejmě, než navýšíte rodičovský příspěvek. V tuto chvíli jste domluveni na nějakých 350 000. Já jenom připomenu, že rodičovský příspěvek, který je 300 000, tak má v tuto chvíli hodnotu díky inflaci, kterou vy neřešíte, 225 000 korun. Kde je navýšení rodičáku? No, ještě samozřejmě není, protože se nejste schopni domluvit ani na tom, pro koho ten rodičák bude.

Já se přihlásím ještě v další faktické poznámce, protože mám toho samozřejmě víc. Prozatím děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji za dodržení času. Nyní paní předsedkyně Schillerová, poté paní poslankyně Hanzlíková, obě s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já jsem zděšena z toho, že tady probíráme tak zásadní zákon, novelu zákona o důchodovém pojištění, která má trvale snížit valorizace důchodcům, upravit mimořádné valorizace způsobem, který se nám nelíbí. Já si myslím, že to je zatím nejzásadnější škrt výdajů... nebo snaha pětikoalice snížit výdaje navzdory slibům, které dala, na důchodcích. A podívejte se do pětikoaličních lavic. Podívejte se, jaký je zájem o tuto novelu, o toto třetí čtení, jak je to zajímá. Tady je úplně prázdno! To je prostě něco absolutně pro mě nepředstavitelného. Proto dávám návrh na procedurální přerušení tohoto bodu do 29. srpna, kdy zvažuje pětikoalice, jak jsem byla informována, svolání mimořádné schůze. Tak prostě to třetí čtení přerušme do tohoto dne.

Děkuji a žádám, paní místopředsedkyně, prosím, abyste dala bezprostředně hlasovat, děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, také děkuji. Zaznamenala jsem váš návrh na přerušení. Další návrhy pravděpodobně budou padat pouze jako protinávrhy. Prosím, pan předseda Jakob.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já si dovolím dát protinávrh. Ta diskuse se nám poměrně košatí. Chápu, že je potřeba, abychom tu situaci zklidnili a třeba si o ní promluvili. Takže si dovolím dát protinávrh, abychom přerušili jednání do 10.45 hodin. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP