(10.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další protinávrh, pevně věřím - pan poslanec Lochman. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, paní předsedající. Děkuji paní kolegyni Schillerové za návrh, nicméně já si myslím, že tolik času není potřeba. Navrhuji, aby přerušení novely zákona o důchodovém pojištění, sněmovní tisk 458, který je ve třetím čtení, byl nyní přerušen pouze na třeba 15 minut, abychom mohli kvalifikovaně rozhodnout. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další protinávrh, pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vznáším protinávrh proti návrhu na přerušení, a to aby jednání bylo přerušeno pouze na dobu trvání 2 minut, čili do 10.32. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Prosím, pan poslanec Kaňkovský s protinávrhem.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se i já připojil, a vzhledem k tomu, že je vidět, že je potřeba zklidnit atmosféru při dnešním jednání, tak si dovoluji navrhnout protinávrh, abychom přerušili dnešní jednání do 10.40.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní tedy budeme hlasovat o všech návrzích, tak - jestli souhlasíte - jak byly načteny. (Ťukání karet do lavic.) Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, odhlásím vás tedy a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

Mezitím, jestli dovolíte, přečtu omluvy. Omlouvá se Bartošek Jan... pardon, bere zpět svoji omluvu. Benda Marek - celý jednací den, osobní důvody, Blaha Stanislav - celý jednací den, osobní důvody, Opltová Michaela - do 10 hodin, pracovní důvody, Philipp Tom - do 10.30, pracovní důvody, Vondrák Ivo - celý jednací den, rodinné důvody, Žáček Pavel - celý jednací den z osobních důvodů.

Nyní bychom hlasovali nejprve o návrhu... pardon, obráceně, budeme tedy hlasovat o všech protinávrzích, tak jak zazněly.

 

Nejprve tedy o návrhu pana poslance Kaňkovského, který navrhuje přerušit projednávání tohoto bodu do 10.45 (správně do 10.40).

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 29, přihlášeno 136 poslanců a poslankyň, pro 5, proti 92. Návrh byl zamítnut.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu pana poslance... tady už ten návrh v podstatě je nehlasovatelný, protože ten čas, který navrhoval, což bylo do 10.32, uběhl.

 

Nyní návrh pana poslance Lochmana na přerušení na 15 minut.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 30, přihlášeno 138 poslanců a poslankyň, pro 6, proti 97. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní bychom hlasovali o návrhu pana předsedy Jakoba, který chce projednávání tohoto bodu přerušit do 10.45.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 31, přihlášeno 138 poslanců a poslankyň, pro 3, proti 105. Návrh byl zamítnut.

 

A posledním návrhem je návrh paní předsedkyně Schillerové, která navrhuje přerušit projednávání tohoto bodu do 29. srpna tohoto roku.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, přihlášeno 140 poslanců a poslankyň, pro 63, proti 75. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy pokračovat v projednávání. A ještě než dám paní poslankyni Hanzlíkové slovo k faktické poznámce, upozorňuji, že zde ještě, až se vypořádáme s faktickými poznámkami, máme přihlášené zatím tři kolegy a kolegyně s přednostním právem. Prvním je pan předseda Radim Fiala, druhý je paní předsedkyně Schillerová a poté pan předseda Andrej Babiš.

A nyní vystoupí paní poslankyně Hanzlíková s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já musím reagovat na slova pana ministra. On to tady opakuje velmi často a zmiňuje se tady, jak významně narostly důchody za poslední rok a půl. Ale já bych byla ráda, kdybyste, pane ministře, k tomu dodával, že to je navýšení ze zákona, pro které jste se nerozhodli, naopak jsme tady viděli, jakou silou jste změnili zákon a snížili jste červnovou valorizaci.

Takže abychom si udělali jasno: Důchody sice rostly, ale stejně nejsou schopny pokrýt růst cen základních potřeb, a tím pádem u seniorů životní úroveň klesá. Já jsem jenom tento týden měla schůzku s několika seniory, kteří si požádali o důchod - byl to tedy důchod invalidní - a byl jim vypočítán někde mezi 13 až 14 000. Takže i taková výše důchodů v České republice je. A skutečně asi si nemusíme říkat, jestli je možné z takového důchodu vyžít a zaplatit jenom základní potřeby.

Navíc, pane ministře, stále zmiňujete ty pozitivní změny, které připravujete, třeba změna pro pečující, kde já jsem všemi deseti pro, ale jsou to pořád zatím jenom slova, nic z toho jsme neviděli. Vše, co jsme zatím projednávali, to všechno bude mít pouze negativní dopad na seniory. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vystřídali jsme se v řízení schůze, já vám přeji pěkné dopoledne. Budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Jako další vystoupí pan poslanec Jiří Strýček, Věra Adámková, Aleš Juchelka a další, všechno jsou to faktické poznámky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Strýček: Já vám děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych ve své faktické poznámce chtěl jenom navázat na svého kolegu Romana Kubíčka, který tady hovořil o důchodcích a o tom, že se nesetkal, tedy reálně, s žádným důchodcem, který by byl se současnou situaci spokojen. Já bych v krátkosti na toto navázal.

Vážený pane ministře, vy jako vláda, vaše vláda, místo toho, abyste například zlepšili a zprůhlednili výběr daní, tak jak už tady bylo řečeno při daňovém balíčku, třeba z výběru DPH z EET a tak dále, si v dnešní době berete peníze od té nejzranitelnější skupiny lidí, kterými jsou naši důchodci. Za námi chodí, konkrétně můžu říct, za mnou chodí do kanceláře poslanecké důchodci, píší a stěžují si na stávající situaci, na tíživou ekonomickou situaci, do které se dostávají a teprve se dostávat budou. Tato situace byla a bude samozřejmě způsobena tady touto změnou valorizací, úpravou valorizací důchodů a těmi parametrickými - vy to nazýváte důchodovou reformou, já to nazývám parametrickými úpravami důchodů, takže tito důchodci teprve tady tuto skutečnost pocítí. Je naprosto jasné, že tito lidé nebudou chodit za vámi, kteří jste v podstatě strůjci této situace. Za vámi chodí pouze spokojení důchodci z fotobank jako pan Václav anebo paní Marcela z Vysočiny. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP