(10.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já bych očekávala, když tady vystupuje ministr práce a sociálních věcí, který je první ministrem, který nebojuje za svoje seniory, a musím mu znovu připomenout, že s námi byl čtyři roky ve vládě, a KDU-ČSL už bylo mnohokrát ve vládě. Když se baví o té důchodové reformě, tak bych byla ráda, když jsme tedy v projednávání třetího čtení, pane ministře, a vy pořád říkáte, jak chcete komunikovat a spolupracovat s opozicí, tak já jsem si nevšimla, že by na sociálním výboru byl podpořen nějaký pozměňovací návrh našeho opozičního poslance nebo poslankyně. Byl byste tak hodný a vyjádřil se tady k těm jednotlivým pozměňovacím návrhům? Já - ty se právě dotýkají té mimořádné a řádné valorizace. A když tedy říkáte, že chcete s opozicí spolupracovat, tak já předpokládám, že jste asi na sociálním výboru byl. Tak já koukám, že my jsme předložili dva, čtyři, šest, osm pozměňovacích návrhů a všude je nedoporučující stanovisko. Tak bych očekávala, že právě budete vystupovat a vyjadřovat se k těm jednotlivým pozměňovacím návrhům.

A zároveň bych ještě chtěla podotknout, že opravdu senioři jsou tou nejzranitelnější skupinou. A nebudu pořád opakovat to, že jim berete valorizaci, berete jim to, na co mají nárok, ale na svůj plat, na svoji odměnu jste si ještě nesáhl!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Jako další vystoupí pan poslanec Milan Brázdil, Aleš Juchelka, Hubert Lang a další. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Pěkný den při pátku. Já bych chtěl reagovat na tu rozpravu tím, že než jsme se všichni dozvěděli, že vlastně KDU-ČSL má 2 % - jasně, je to průzkum, Median, to je takové, neberme to nějak vážně. Nicméně je to jakási hodnota, je to hodnota hodně nízká. A nikdy by mě nenapadlo, že bych radil někomu, aby - a byli jste tu nejdéle, pan předseda Babiš říkal, vy jste tu vlastně nejdéle ve vládě zastupovaní jako křesťanští demokraté.

Já přece jenom bych ale panu ministrovi poradil, ty preference vám okamžitě stoupnou, kdybychom dnes tento zákon - buď byste nás poslechl v našich názorech, nebo bychom ho úplně zamítli, jak je tam taky uvedeno, ve třetím čtení. Já jenom chci říct, že možná ten čas, který bychom dneska přerušili, že byste si mohl vzít a poradit se se svými kolegy, s vaší voličskou základnou, že to asi není úplně v pohodě a že by možná přivítali, aby taková redukce důchodu nebyla, a vy se znovu těšili na to, že budete ve Sněmovně a budete zastupovat lidi. Je to můj obyčejný názor, zkuste to rozvážit. Třeba by to pomohlo, pomohlo by to i důchodcům i vám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se pan poslanec Hubert Lang, Helena Langšádlová a další, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Tak pan poslanec, jako vaším prostřednictvím, tady navrhl dvakrát 10 minut. Já jenom upozorňuji na to, že se jedná o klíčovou novelu zákona o důchodovém pojištění, která by měla být jedním z velkých momentů této vládní koalice, a budeme o ní diskutovat dvakrát 10 minut. Jedná se o důchodovou reformu, tak jak vy říkáte, i když je to změna parametrů, která tady nebyla několik desítek let, a budeme o ní diskutovat každý dvakrát 10 minut.

Víte, kdy začala ta rozprava? Ve středu ve 13 hodin, kdy tady 40 minut řečnil a říkal a představoval ve třetím čtení všechny ty změny, které tam jsou navrženy, pan ministr Jurečka. Poté tam bylo šest faktických poznámek, na které se nedostalo, ty se přelily do dnešního dne. A začali jsme tady tuto novelu projednávat v 10 hodin, to znamená 53 minut. A vy jste už - ještě předtím, než je v první rozpravě přihlášený, což jsem já, už omezili tu řečnickou dobu na dvakrát 10 minut. Tak já mám za to, že tato vládní koalice opravdu pokračuje ve válcování, nechce naslouchat, nechce diskutovat. Pokud si takhle představuje demokracii, tak diskuse je jedním z pilířů právě demokratické diskuse, právě toho, že si můžeme tříbit jednotlivé názory tady u pultíku, že mohou naši voliči a občané slyšet, jakým způsobem se bude vyvíjet například u novely o důchodovém pojištění jejich budoucnost. Jakým způsobem je čekají... nebo jaká je čekají rizika, na která my chceme upozornit. A taktéž samozřejmě chceme upozornit na - řekl bych, a nebojím se toho, naplacato to řeknu - na lži této vlády, které se právě okolo důchodů, konsolidačního balíčku, což spolu prý souvisí, protože vy jste to spojili, tak na to chceme samozřejmě upozorňovat i nadále. (Předsedající: Čas.) Tady toto je opravdu od vás (Čas!) jako vrchol nedemokratičnosti!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Hubert Lang, paní ministryně Helena Langšádlová, Marian Jurečka a další. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Já bych také navázal na svého předřečníka. Každý jsme měli připravený nějaký projev. Omezení řečnické doby dvakrát 10 minut - je to prosím vás hanba zase ze strany vládní koalice. Já třeba, toto není úplně moje téma, ale věřte mi, že už i mě zastavují v mém volebním obvodu senioři, kteří říkají, že prostě toto vůbec není možné, co se tady děje.

A na pana ministra Jurečku, který tady měl ten projev, já - mě vůbec nezklamal. On opět zase klasicky KDU-ČSL, lidovecky řekl o tom, jak dali těch 500 korun na každé vychované dítě, a tak dále. Ale zaujala mě tam jedna věc, a možná na pravé straně spektra, kdy tady prakticky nikdo nebyl v té době, protože se tady sbíhají ti kolegové, jenom když my máme procedurální hlasování, a zase pro vás voliče, a věřím, že dneska dopoledne to sledují ti senioři, na které to nejvíc dopadne, podívejte se, kdo tam vpravo sedí, vlastně kdo zastupuje vaše zájmy, koho to zajímá a koho to vůbec nezajímá. A vidíte, že se vlastně tady seběhne Sněmovna pouze tehdy, když je dané procedurální hlasování, tady notabene byste mohli třeba prohrát.

Pan Jurečka se začal vymezovat proti koalici SPOLU. Vy jste v koalici SPOLU, a najednou teď začíná zaznívat KDU-ČSL, KDU-ČSL. My z KDU-ČSL jsme toto navrhli, my z KDU-ČSL jsme navrhli ono. Asi to pravděpodobně začíná rezonovat v té vaší koalici SPOLU, kdy když se vám to hodí, tak se spojíte, abyste se sem dostali. A když se dneska podíváme na 2 %, která poslední volební průzkum přisuzuje straně, jejíž ministr tady přichází s něčím, co opravdu ovlivní možná na desítky let budoucnost, tak se domnívám, že pomalu a jistě, byť vám neberu vaši legitimnost a byli jste sem zvoleni řádně, tak si myslím, že byste se nad sebou měli zamyslet. Dvě procenta proti 35,5 procenta, to už je tedy, přátelé, sakra rozdíl! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí paní ministryně Helena Langšádlová, poté pan ministr Marian Jurečka. Paní ministryni zde nevidím, v tom případě její přihlášku s faktickou poznámkou odmažu a poprosím pana ministra Mariana Jurečku, připraví se pan poslanec Pavel Bělobrádek, Jan Jakob a další. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím reagovat na to, co tady zaznělo před chvílí. Jednak chci říci, že jediný relevantní faktický průzkum jsou volby. Ty příští sněmovní jsou v roce 2025 na podzim a ty jasně potom dají vysvědčení o práci každého z nás tady.

Děkuji i za tu velkou pozornost některých kolegů z hnutí ANO vůči nám z KDU-ČSL. Já si myslím, že to nechte na nás. Musím říct, že mě překvapují některé výroky tady, například paní kolegyně Vildumetzové, která tady pranýřuje, říká, kdo jak dlouho byl v jaké vládě, tak ona byla také myslím že víc jak šest let součástí ODS. Tak prosím ať to připočítá, ať si počítá některé své kolegy, kteří byli součástí jak ODS, tak ČSSD. Ať ta debata je korektní, nic proti tomu. Ale když toto používá jako argumentaci, ať to řekne a dá to do nějakých souvislostí, pak to bude dávat logiku i tady pro ty, kteří případně někdy možná sleduji i tato vystoupení.

Nicméně k tomu, že tady dochází k nějakému omezování demokracie a možnosti vystoupit. Tak já jenom připomínám, že jednací řád Poslanecké sněmovny hovoří jasně, kdy jakou debatu vedeme v prvním čtení. Tam vedeme tu obecnou o smyslu návrhu toho daného zákona, to, jak to předkladatel, ať už je to vládní návrh, nebo poslanecký, co vlastně tím návrhem zamýšlí. Ta se tady odehrála. Žádné omezování řečnické doby nebylo.

Pak bylo druhé čtení, kdy jednací řád říká, tady se vede debata k podaným pozměňujícím návrhům, jejich obhajoba a debata o těchto návrzích jako takových. To se vedlo, to se vedlo bez jakékoliv omezování řečnického práva, ta debata plně uplynula, nikdo nebyl omezen, každý mohl vystoupit s přednostním, bez přednostního práva. Já jsem v té debatě reagoval, odpovídal, myslím si, že si toho všimla i celkem jasně veřejnost.

Teď je třetí čtení a jednací řád hovoří o tom, že ve třetím čtení se jedná přímo o konkrétních návrzích, a především formou hlasování. Nebývalo zvykem, a já jsem tady devátým rokem, aby jednání ve třetích čteních probíhala několik dnů. To opravdu zvykem nebývalo a takto ani jednací řád v tomto duchu nehovoří.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Pavel Bělobrádek, Jan Jakob, paní poslankyně Mračková Vildumetzová a další. Všechno jsou to faktické poznámky. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP