(10.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Vzhledem k tomu, že narostl hluk v sále, tak vás, kolegyně, kolegové, požádám, vás, kteří diskutujete, aby diskuse probíhala v předsálí a bylo dobře rozumět, co zde poslankyně a poslanci říkají.

A nyní požádám o faktickou poznámku paní poslankyni Věru Adámkovou. Připraví se Aleš Juchelka, Jan Jakob a další. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi zareagovat na vystoupení pana ministra. Musím ocenit, s jakou vervou samozřejmě hájí věc, která podle mě není správná, ale to je samozřejmě jeho úloha. Jenom musím říci, že vláda tedy asi žije v jiné zemi, než žiju já. Já samozřejmě nevím, kolik za vámi denně chodí lidí, ale já opravdu denně vidím desítky lidí z celé republiky, z jihu, ze severu, bohaté, chudé - tak samozřejmě těch bohatých je velmi málo. Ale ti důchodci opravdu nemají reálně průměrný důchod 20 000. Příkladně, a to mám i ve své rodině, nemusíte na mě zdvihat oči. Takže jestliže budeme říkat, že někdo má průměrný - to nebylo na vás - jestliže má 20 000 důchodu, prosím pěkně, podívejme se, kdo ho má opravdu! Jako vždycky 60 % lidí tento důchod nemá! Nejhorší je, jestliže potom ze dvou důchodů bohužel řízením osudu, věku a tak dále zůstane důchodce jeden. Takže opravdu to, co vidíme, a vidíme to i v hlavním městě, kde to je nezaplatitelné potom, je důchod okolo 17 000, čeká ten dotyčný na vdovský důchod, který bývá okolo dvou tří tisíc, a potom díky vládě, ovšem tedy předchozí, nikoliv vaší, tam došlo k valorizaci o tom, že lidé nad 85 let věku mají příplatek a je tam příplatek za vychované dítě. Čili 20 000 opravdu je velmi iluzorní. A já tedy se domnívám podle dnešních dostupných zdrojů, že by bylo třeba hledět pravdě do očí a podívat se na to opravdu, protože jinak ta dnešní 2 % znamenají, že lidé čtou a opravdu vnímají. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Aleš Juchelka, potom Jan Jakob, Ivan Adamec a další. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji a budu pokračovat v té reakci na pana ministra, který nám ale tady předvedl celou škálu různých dalších rezortů, jako Ministerstva životního prostředí a podpory tam, která se pravděpodobně chystá, ale u toho MPSV se samozřejmě já moc rád zdržím, poněvadž mám tady další. Tady pan ministr hovořil o té pětitisícikoruně, která byla vlastně na každé dítě, skoro na každé dítě, na začátku té energetické krize prosazena Poslaneckou sněmovnou. My jsme hlasovali samozřejmě pro, ale měli jsme celou řadu pozměňovacích návrhů, poněvadž ta podpora šla pouze pro ty, kteří se narodili před 1. 8. 2022, tak nějak to tam bylo. My jsme navrhovali u pozměňovacích návrhů, že to bude pro všechny, kteří jsou studující, až po ty, kteří budou mít 18 let, a tak dále. Takže tato podpora taktéž byla námi podpořena.

Co se týká výchovného, tak tady jsme hlasovali pro, ale je to skutečně nesystémová dávka do toho průběžného důchodového systému. My jsme tady na to upozorňovali a já jsem skutečně pro, aby tady bylo samozřejmě ne penalizováno, ale naopak zvýhodněno rodičovství. Může se to udělat několika systémy, které máme v rámci důchodových systémů v Evropě. O. k., zvolili jsme tady toto výchovné, ale v tuto chvíli na České správě sociálního zabezpečení leží několik žádostí, které nejsou vyřízeny právě z toho důvodu, že se neví, komu ta pětistovka má být přiklepnuta, zdali mamince, nebo otci. Je tam problém v tom, když oni vlastně se nějak rozvedou, nebo část toho dětství své ratolesti se stará maminka, poté se stará tatínek, takže tady toto tam je dořešeno pouze už v tuto chvíli nějakou metodikou. Takže všechny tyto věci prorodinné i pro seniory jsme podpořili. Jsme rádi, že s tím můžeme přicházet i my. (Předsedající: Váš čas.) A pak se vyjádřím hlouběji ve své řeči k důchodům.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy faktická poznámka - pan poslanec Jan Jakob, Ivan Adamec, Pavel Kašník a další. Vaše dvě minuty, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, jak jsem říkal před chvílí, když jsem dával protinávrh při přerušení, tak ta diskuse se nám poměrně košatí. Evidentně opozice chce řečnit ještě poměrně dlouho a je evidentní, že asi nechce dnes skončit. Proto si dovolím dát návrh v souladu s § 95a jednacího řádu, který říká, že pro třetí čtení jsou vyhrazeny středy a pátky mezi 9. a 14. hodinou, ovšem umožňuje Sněmovně, aby svým rozhodnutím vyčlenila i čas jiný. Proto dávám návrh, abychom pro třetí čtení projednávání tohoto bodu hlasováním rozhodli o tom, že je možné jednat dnes i po 14. hodině až do konce jednacího dne. Pokud by však opoziční kluby tento návrh zavetovaly, tak si dovolím dát rovnou i další procedurální návrh v souladu s jednacím řádem, abychom omezili řečnickou dobu na dvakrát 10 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Eviduji dvě přednostní práva, nejprve byl pan předseda Radim Fiala, dává přednost paní předsedkyni Aleně Schillerové. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, já dávám veto jménem dvou poslaneckých klubů, hnutí ANO a hnutí SPD, na návrh, aby se jednalo po 14. hodině. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. A máme zde ještě jeden procedurální návrh, který zněl, že řečnická doba bude omezena na dvě vystoupení po deseti minutách. Všichni víme, o čem hlasujeme. Ještě prosím pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já bych jenom poprosil, aby si pan předseda Jakob, vaším prostřednictvím, uvědomil, jak dlouho vlastně probíhá rozprava a kolik vůbec teprve mohlo vystoupit lidí. Proto dávám protinávrh dvakrát 30 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dvakrát 30, rozuměl jsem dobře? Dvakrát 30. Dobře, než dám hlasovat, má ještě někdo další nějaký protinávrh ohledně omezení řečnické doby? Žádné další návrhy nevidím. Padl zde procedurální návrh na omezení řečnické doby na dvakrát 10 minut a jeden protinávrh na dvakrát 30 minut.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro omezení řečnické doby na dvakrát 30 minut? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování s pořadovým číslem 33 je přihlášeno 140 poslankyň a poslanců, pro 4, proti 29. Tento návrh byl zamítnut.

 

A nyní budeme tedy hlasovat o původním návrhu, který zní na omezení na dvakrát 10 minut.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 34, přihlášeno je 142 poslankyň a poslanců, pro návrh 76, proti 65. S tímto návrhem byl vysloven souhlas a rozprava je omezena na dvakrát 10 minut.

 

Tím jsme odhlasovali všechny návrhy, které zazněly v rozpravě, a budeme pokračovat v řadě faktických poznámek. Jako první s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Ivan Adamec, připraví se... (Výkřik z pléna: Ne! - Pobavení v sále.) Pane poslanče? Zaznamenal jsem, že stahujete svoji faktickou poznámku. (Pobavení.) Ano. Jako další vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, Milan Brázdil, Aleš Juchelka, všechno jsou to faktické poznámky, a další. Mám tady přihlášenou faktickou poznámku, a ještě než vám udělím slovo, aby bylo dobře rozumět, co říkáte, poprosím kolegyně, kolegové v pravé části sálu, o ztišení. Já vám děkuji a prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já děkuju za slovo, pane místopředsedo. No, tak tohle je opravdu ta demokracie v přímém přenosu, že dokážete předložit to, že v rozpravě promluvil asi jeden, dva lidi, prakticky možná asi byly to jednotky - nebo Aleši, ty jsi první? Takže Aleš Juchelka je první v rozpravě a vy omezíte rozpravu poslanců na dvakrát 10 minut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP