(11.20 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Ještě tady odcituji, pan ministr Jurečka o valorizaci důchodů: Pokud porostou současným tempem důchody, nebude na zvýšení rodičovského příspěvku. Toto je to rozdělování společnosti! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová, David Kasal, paní poslankyně Mračková Vildumetzová a další. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. I já se obracím na pana poslance Bělobrádka, není tu, nebo ho nevidím, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. No, tak tato pětikoaliční vláda slíbila, dvě třetiny uspoříme na výdajích, třetinu zvýšíme daně. Jestliže se daně zvyšují o 83 miliard a je to jedna třetina, tak o 146, pokud počítám dobře, by mělo být uspořeno na výdajích. To by stačilo, ne? To by stačilo. To bychom byli v pohodě. Když toto sdělovali, tak už jim svítil ten transparent na Úřadu vlády na té bombastické tiskové konferenci 50 na 50. Ani těch 50 % na výdajích nevidíme. Zatím jediná úspora, kterou jste dokázali, podle nás protiústavním způsobem, protlačit snížení mimořádných valorizací za červen. Rozhodne o tom samozřejmě Ústavní soud a na to si všichni počkáme.

Teď v tom pokračujete. Nemáte žádnou úsporu. Nemáte! Teď určitě se někdo ozve a řekne, to bude až v rozpočtu. No, já si na to samozřejmě počkám. Já vám ho tady rozeberu na atomy, ten rozpočet. Dělám to už rok a půl nebo rok a sedm měsíců a budu v tom pokračovat. A tak jak jsem donutila ministra financí, aby musel říct, že si vylhali těch 50 miliard v roce 2023, 2024, 2025 z Modernizačního fondu, tak ho donutím stoprocentně, že ukáže i ty vylhané úspory na výdajové straně.

Jediné, co umíte, a jediné, co dokážete: zvýšit daně, snížit důchody! A skončíte. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec David Kasal, paní poslankyně Mračková Vildumetzová, paní poslankyně Berenika Peštová a další. Prosím. Faktické poznámky.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Také musím reagovat vaším prostřednictvím na pana poslance Bělobrádka. Vy nám tedy říkáte, že pokud se nesníží peníze na důchody, takže my zadlužujeme budoucí generace. A co mi tedy odpovíte na to, že si vláda bere 137 miliard korun s třicetiletým splácením? Kdo to bude platit? To je jiná generace? Tak si zameťte před vlastním prahem! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, Berenika Peštová a pan ministr Marian Jurečka a další. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Také reakci na pana poslance Bělobrádka. On si vždycky vystoupí a pak vždycky někam odejde, prostřednictvím pana předsedajícího. On tady hovoří, že potřebujeme finanční prostředky, potřebujeme na další oblasti školství, zdravotnictví a tak dále. Tak já se pořád ptám, proč tato vláda, když začala vládnout, tak jako první si schválila novelu služebního zákona a dovedla si na svá ministerstva v tuto chvíli 44 politických náměstků od 1. ledna roku 2023? Jeden tento politický náměstek nás stojí 3 miliony korun. Opět, dozvím se, že je to kapka v moři. Malé peníze dělají velké peníze. A je to symbol. To samé ohledně zmrazení platů politiků. Vy tady přijdete a vezmete mimořádnou valorizaci seniorů, přijdete sem s tímto návrhem a chcete, aby platil hned? Protože schválením tohoto zákona bude jeho platnost a účinnost podpisem prezidenta republiky. Proč tomu tedy není až od 1. ledna roku 2024 a po dohodě koalice-opozice v rámci pozměňovacích návrhů? Vždyť pořád říkáte, jak se s námi chcete dohodnout.

Teď další symbol - zahraniční cesty, že jo. Zahraniční cesta pana Ivana Bartoše do Japonska - jenom fotografa za 100 000. Já si myslím, že senioři to vidí a i ostatní lidé a uvědomují si, že když tedy něco říkám, tak myslím si, že to, co předkládáte, absolutně nekoresponduje tomu, co děláte, co činíte na těch ministerstvech, jak se chováte. Nevím, jakým způsobem už vám to jako koalici vysvětlit. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, pan ministr Marian Jurečka, paní poslankyně Jarmila Levko a další. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Když jsem mluvila, začínala jsem o tom, že to je farizejské, když se opíráte o jednací řád. Pak jsem mluvila všeobecně. A teď jste vlastně řekl, že nikdo z KDU-ČSL tady takhle dlouho nehovořil. A co pan Kalousek? Jako začínal u vás, ne? Potom přešel do TOP 09. A ten hovořil tady hodně. Takže jako máte tam mezi sebou rétory a řečníky. Což o to, já neříkám, že je špatný rétor. Já jenom říkám, že kolikrát tady on předčítal třeba směrnici, a nikdo tady neřekl ani popel. A že tady byly předčítány pohádky, no to je pravda. Když se blokovalo a dělaly se obstrukce a kouknete se do stenozáznamů, tak je to pravda. Já neříkám, že jste to byl konkrétně vy. Ale vy taky jste teď každý zvlášť, ale když jste kandidovali, tak jste byli všichni spolu, že jo? Takže když jsem řekla, tak jsem řekla prostě spolu, tak jsou tady vlastně dvě, že jo? Je tady SPOLU a pak je tady PirSTAN. Pak jste se rozpadli.

A zase jsme u toho jednacího řádu. To je ten jednací řád, který vy tak ctíte a říkáte a opíráte se o něj, že bychom se podle něho měli chovat. Ale sami se podle něho nechováte. Takže říkám, vy kážete vodu, ale pijete víno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Marian Jurečka, paní poslankyně Jarmila Levko, Roman Kubíček - faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Bohužel se teď v těch faktických poznámkách už velmi vzdalujeme často debatě, která by měla být především k této novele zákona. Ale přesto na to budu reagovat.

K půjčce. Doporučuju poslancům i opozičním, ať si tedy prostudují parametry návrhu pro tu půjčku, o které se ještě s Komisí jedná. Proč ji děláme? Protože je takto možné si pro Českou republiku půjčit levněji, než když si bude stát půjčovat běžně formou státních dluhopisů. To je první věc.

Druhá věc je, že si půjčujeme na věci, které jsou klíčové pro to, abychom udělali některé rozdílové investice a reformní kroky a digitalizovali. To znamená třeba i v případě mého rezortu jsou to finance určené právě na digitalizaci agendy jak České správy sociálního zabezpečení, tak Úřadu práce. A pak je tam velká část půjčky, která znamená, že to budou peníze, které budou vratné i Evropské unii. To znamená, my je nedáme plně do dotační politiky, nebudou to peníze, které nebudou ty subjekty spotřebovávat ve sta procentech. To znamená, využijeme tu možnost nízkého zatížení úrokovou sazbou a ty peníze půjčíme subjektům za těchto výhodných podmínek a zase zpět budou takto vráceny. Takže rozhodně to není celá částka, která by byla půjčkou, kterou ve sta procentech Česká republika vyčerpá a bude muset splatit. Část toho je vratnou. A dělají to i státy kolem nás, dělá to Polsko, dělá to Slovensko, dělá to Německo proto, protože to prostě je výhodné.

A pak jenom chci říci něco k těm státním zaměstnancům, kteří tady padli. My jsme se vrátili na hodnotu státních zaměstnanců, která byla v roce 2015. My snižujeme výdaje, snižujeme i ten vnitřní provoz a jeho náklady.

Moje poslední faktická poznámka. V prvním a druhém čtení tady vystoupilo celkem 85 vystupujících. Nikdo nebyl omezen na svém řečnickém právu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Jarmila Levko, potom pan poslanec Roman Kubíček, paní předsedkyně Alena Schillerová a další. Prosím.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom velmi stručně zareaguji na to, co tady řekla paní předsedkyně Alena Schillerová, která tu řekla, že jediné, co umíme, je zvyšovat daně a snižovat důchody. Tak já si dovolím podotknout, že za té minulé vlády, kdy paní Schillerová, vaším prostřednictvím, byla strážkyně státní kasy, to bylo opačně. Tam se snižovaly daně, viz zrušení superhrubé mzdy, a zvyšovaly se důchody a především tempo valorizace. A proto jsme dnes tam, kde jsme, protože stav státního rozpočtu je neudržitelný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Roman Kubíček, paní předsedkyně Alena Schillerová a další. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, budu mít jednu otázku. Kam spěcháme? Proč spěcháme? Logika by byla, že tato novela o důchodovém pojištění začne platit k 1. 1. 2024. Byl by dostatek času na projednání, na projednání i návrhů opozice a k nějakému politickému konsenzu. Mě k tomu vede pouze jediná myšlenka. Zjistili jsme, že nenaplníme výdajovou stránku rozpočtu vzhledem k příjmové a musíme někde ušetřit. Co je nejsnazší? Sáhneme na důchodce, kteří se nemohou bránit. Vyvolává to ve mně tento dojem. A jestliže by bylo učiněno mnoho prorůstových opatření, jak můžete vědět, že zvyšování HDP a životní úrovně v České republice by nenaplnilo důchodový účet? Nerozumím tomu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP