(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, pan poslanec David Kasal, paní poslankyně Mračková Wildumetzová a další faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom velmi stručně k paní poslankyni Levko, vaším prostřednictvím. No jasně že jsme snižovali daně, protože jsme je také řádně vybírali. My jsme zavedli ty nástroje jako kontrolní hlášení, EET, které vy jste zrušili, předpokládám, že i vaším hlasem, prostřednictvím pana místopředsedy. Tak to jenom na úvod.

Teď k té půjčce. Předpokládám, že jste mluvil, pane ministře, o té půjčce 137,4 miliardy. Čerpání 2023 až 2026 šest tranší. Úroková sazba bude známa v momentě poskytnutí tranše, takže my vůbec nevíme, jestli náhodou nebude méně výhodná než ta, za kterou si půjčujeme na finančních trzích. Splatnost 30 let s desetiletým odkladem splátek jistiny, s tím, že deset let budeme splácet jenom ten úrok, o kterém vůbec nevíme, jaký bude. A expert, který byl na předminulém rozpočtovém výboru, tak připustil, že to bude až 50 miliard korun. Seděli jsme tam všichni členové rozpočtového výboru. A až po té se začne splácet jistina.

No a největší pecka je to, že vůbec není ošetřeno kurzové riziko. Vůbec! Tak mi tedy vysvětlete, pane ministře, já to čerpám z veřejných zdrojů, proč váš ministr financí hlasoval proti. Proč se proti ní včera veřejně vyslovil šéf Národní rozpočtové rady a současně člen vaší Národní ekonomické rady vlády Mojmír Hampl, že je proti?

To znamená, že vy na jedné straně tvrdíte, že chcete konsolidovat, a na druhé straně si půjčíte a zadlužíte další generace. To je celé. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec David Kasal, potom paní poslankyně Mračková Wildumetzová, Aleš Juchelka a další s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Paní předsedkyně řekla většinu, já jenom doplním. Ta výhodnost je ještě o tom, že jsou tam určité termíny, dokdy musí být ty projekty hotové. A to je další kámen úrazu té půjčky. Takže z tohoto pohledu říkat veřejně, jak je to výhodné, když tady toto všechno zaznělo, tak nevím, jak si to přeberou ostatní.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Wildumetzová, pan poslanec Aleš Juchelka, paní poslankyně Vladimíra Lesenská a další. Prosím. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já bych ještě také chtěla vystoupit a chtěla bych reagovat a především se zastat mé kolegyně Bereniky Peštové. Ona nebyla v minulém funkčním období zde v Poslanecké sněmovně a já jsem byla v minulém funkčním období v Poslanecké sněmovně a seděla jsem tady přímo naproti tomu řečnickému pultu. A pane ministře, vy neříkáte pravdu. Vy jste tady vystupoval, vystupoval jste často, vystupoval jste dlouze, byť jste tedy nebyl předseda vašeho klubu. Jestli si to dobře pamatuji, tak předsedou klubu KDU-ČSL byl pan Bartošek a předsedou strany jste se stal až 20. ledna roku 2020. A vaše projevy byly opravdu velmi rozsáhlé. Z druhé strany máte určitě pravdu, že jste tady možná nic nečetl, ale vy jste tady někdy viděl někoho z našeho klubu, že by tady předčítal, jak vy nazýváte, Honzíkovu cestu? Já jsem nikoho ze svého klubu, nikoho takového neviděla. Ti lidé sem chodí, mají připravené projevy, mají řadu otázek.

A já vás znovu vyzývám, že když tady tedy projednáváme novelu zákona o důchodovém pojištění, a bylo předloženo několik pozměńovacích návrhů, abyste jako ministr práce a sociálních věcí rozebral ty pozměňovací návrhy a k jednotlivým pozměńovacím návrhům se jako ministr práce a sociálních věcí vyjádřil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já také děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, poté paní poslankyně Vladimíra Lesenská a další. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji. Já musím reagovat vždycky na ty jakoby srdíčkové názory, které se tady jenom tak jako vypustí do toho éteru, a to na paní poslankyni Levko, vaším prostřednictvím.

Že máme rozvrácené veřejné finance nebo že to nebudeme samozřejmě moci stíhat splácet, že tady ty důchody, jak jsem z toho pochopil, jsou důležitou součástí toho, abychom na tom státním rozpočtu ušetřili. Takže proti těmto věcem se dá bojovat pouze a jedině fakty. Takže podle Ministerstva financí je zadlužení České republiky v poměru k HDP 43 %. Průměr Evropské unie atakuje 85 % zadlužení. Jsme tedy jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropské unii. Podle Eurostatu vydáváme, a já to říkám dlouhodobě, na důchody v poměru k HDP méně, než je průměr v Evropské unii. V Česku je to 9,3 % a to je už to číslo po těch mimořádných valorizacích, přičemž průměr v Evropské unii je 13,6 % k HDP. Dokonce naši sousedé, Rakousko, kam v tuto chvíli jezdí i mnozí senioři za levnějšími komoditami, potravinami a tak dále, vydává 15,4 % HDP na důchody. To jsou čísla od Eurostatu. A jak říkám, s těmito pseudoargumenty se nedá bojovat ničím jiným než fakty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Vladimíra Lesenská a připraví se paní poslankyně Marie Pošarová. Zatím dvě poslední faktické poznámky. A nyní naskakují další, takže budeme pokračovat v sérii faktických poznámek. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, pane předsedající. Já se vrátím zpět do důchodového pojištění, které tady řešíme ve velmi krátkém období vlastně už podruhé. Jednou to je důchodová reforma, podruhé jsou to jednom parametrické změny.

Já se zeptám pana ministra, jestli dovolíte, že vlastně takhle spěcháme proto, abychom se vyhnuli zářijové mimořádné valorizaci, předpokládám. Protože inflace jako taková stále roste. Ano, pan ministr se chytá za hlavu. (Hlas z pléna.) Já si nejsem jistá, jestli to vychází, nebo ne. (Předsedající: Poprosím, komunikujte přes mikrofon.) Ale chtěla jsem konstatovat a zeptat se ještě na něco malinko jiného. Tím, že se snižuje reálná hodnota důchodů, do budoucna narůstají platby za sociální služby, za potraviny a za energie. Pan ministr mě bude přesvědčovat, že inflace klesá tak, že další mimořádná letošní valorizace nebude nutná, tak jakým způsobem narostou ostatní dávky? Protože ti důchodci, aby nepadli pod nějakou chudobu, tak budou muset chtě nechtě žádat na úřadu práce o některé z dalších dávek, jako je příspěvek na bydlení, možná hmotná nouze.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Marie Pošarová, Robert Králíček a další. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, chtěla bych ještě reagovat na pana ministra, protože sice záměr půjčit si od Evropské komise těch 137,4 miliardy korun, ale tady zaznělo, že to nebude na žádné dotace. Ale o dalších 34 miliard požádá formou grantu. Granty jsou vlastně dotace. Takže tím samozřejmě se částečně zredukuje rozsah konsolidačního úsilí.

Ale co je ještě více zajímavé, že vláda Petra Fialy již nyní vyniká v čerpání půjček od Evropské unie i mezinárodních institucí. Na skutečnost upozornil i Český statistický úřad, když ve své zprávě o zadlužení vládních institucí v loňském roce uvedl: Loni došlo k výraznému růstu objemu přijatých půjček ve výši 184,9 miliardy korun a potvrzují to i data o řízení státního dluhu Ministerstva financí České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Robert Králíček, připraví se paní poslankyně Věra Adámková, Igor Hendrych a další. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane přesedající, já bych chtěl zareagovat na pana ministra Jurečku, který říkal, že si musí půjčit na digitalizaci. No já to vítám, samozřejmě, když bude digitalizovat. Ale pak jste si nemuseli zakládat digitální informační agenturu za 500 milionů, která bude potom stát dalších 300 milionů ročně a která dneska kontroluje weby obcím a píše jim: zvýrazněte si nadpis, máte malý font písma. Za 500 milionů a 300 milionů ročně? To jste mohli dát fakt na ty důchody! (Potlesk poslanců ANO.).

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Věra Adámková, Igor Hendrych, Michal Kohajda. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP