Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.10 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Zároveň si dovolím ocitovat ještě odstavec 2, § 95 našeho jednacího řádu, který o třetím čtení, v kterém se nacházíme, říká toto: "Ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu data účinnosti návrhu zákona, legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednostních pozměňovacích návrhů, případně podat návrh na opakování druhého čtení."

Jak jsem uváděl ten čas, tak teď se dívám na hodiny, tak se vlastně třetímu čtení věnujeme už deset hodin a je zjevné, že v tomto čase vše, co popisuje jednací řád, mohlo být uskutečněno. Navíc se nám nyní v diskusi argumenty opakují a už nezaznívá nic nového, co by v předchozích hodinách dlouhého projednávání nezaznělo.

Proto, aby nebyla pochybnost o postupu, který následně navrhnu, tak si dovolím ocitovat nález Ústavního soudu pod spisovou značkou 55/10. Cituji: "Při rozhodování o výši úrovně a u šíření garance kteréhokoliv z uvedených práv parlamentní opozice, stejně jako při jejich samotném výkonu, je vždy nezbytné hledat a posoudit rovnováhu mezi legislativními zájmy vládnoucí většiny a parlamentní opozice či menšiny. Na straně jedné totiž nepřiznání některých z výše uvedených práv v opozici, respektive faktické znemožňování jejich řádného a nerušeného výkonu v důsledku jednání vládnoucí většiny, může vést nejen k oslabení demokratických principů, pardon, může vést nejen k oslabení legitimity výkonu moci, nýbrž neustálé omezování, či dokonce porušování základních demokratických principů, může vést i k ohrožení demokratičnosti samotného politického systému. Na straně druhé přílišná míře a šíře garance jednotlivých práv v parlamentní opozici může vést k jejich častému nadužívání či zneužívání ze strany opozice, což může mít za následek oslabení či znemožnění efektivního výkonu moci vládnoucí většinou. Proto je nezbytné, aby jednotlivým právům a oprávněním garantovaným parlamentní opozici korespondovaly i určité povinnosti a odpovědnost za jejich výkon." Tolik nález Ústavního soudu, který tady, předpokládám, je všem všeobecně znám, neb už jsme ho tady několikrát slyšeli. A jak jsem říkal, tu délku výstupu a počet vystupování taky je zcela neoddiskutovatelné, že žádné právo opozici ubíráno není, že měla dostatečný prostor na to, aby vyjádřila svůj návrh.

Z těchto důvodů, které jsem přednesl, si dovolím v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny číslo 248 z 9. schůze 26. února 1997 navrhnout toto usnesení: "Poslanecká sněmovna stanovuje, že hlasování o podaných návrzích a návrhu zákona jako celku v případě sněmovního tisku číslo 458 proběhne ve středu 26. července 2023 od 12.30 hodin. Podotýkám ještě, že to znamená, že do tohoto času by při nevyužití dalších přednostních práv, dodržení časového limitu pro vystoupení a při patřičné kázni ve využívání faktických poznámek mohli vystoupit všichni (Smích z lavic poslanců ANO a SPD.) doposud přihlášení poslanci, kteří tedy včera, jak jsem si kontroloval ten počet, byli ještě přihlášení. Vážená paní předsedající, prosím tímto, abyste o předneseném procedurálním návrhu dala hlasovat bezprostředně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Návrh je zcela jasný. Já jsem zagongovala, abych přivolala kolegyně a kolegy z předsálí a vnímám protinávrhy a budu prosit o stručnost. Paní předsedkyně Alena Schillerová s protinávrhem, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Nová doba. Pětikoalice určuje opozici, jak dlouho má mluvit, o čem má mluvit - (Předsedající: Prosím protinávrh.) - co je obstrukce a co není. Nechte mě, prosím, obhájit můj protinávrh - tak dlouho, jako jste to umožnila panu předsedovi Jakobovi - (Předsedající: Procedurální má být bezprostředně.) Co je obstrukce a co není - nechte mě domluvit, paní místopředsedkyně. (Předsedající: Prosím, je tomu jinak.) Nechte mě domluvit. (Předsedající: Opravdu prosím protinávrh.) Já ho obhajuji. Takže vy počítáte, co byla obstrukce, co není obstrukce. Vy počítáte s tím - (Předsedající: Prosím protinávrh.) - kolik jsme měli mluvit, kolik jsme neměli mluvit - (Nesouhlasné bouchání do lavic poslanců zleva.) - jakou jsme...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní předsedkyně, já se omlouvám, jsme opravdu přednášení, jasní, struční, z protinávrhu. (Smích a pokřikování poslanců zleva.) Velmi prosím, je to tak, z jednacího řádu, procedurální návrh se má hlasovat bezprostředně. Prosím, aby - (nesrozumitelné).

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já mám právo obhájit svůj návrh. Můj návrh je ten, aby bylo přerušeno dnešní jednání do konce srpna. Děkuji. (Potlesk z lavic poslanců zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To není protinávrh. To není protinávrh, paní předsedkyně. Dále je přihlášen pan předseda Radim Fiala. Prosím váš protinávrh.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Jenom chci říct, že paní předsedající, vy necháte mluvit vaše poslance, aby doběhli vůbec na hlasování, tak tady obhajují svoje - (Předsedající: Prosím protinávrh.) - obhajují svoje návrhy deset minut a nikomu to nevadí, a když mluvíme my - (Předsedající: Prosím protinávrh.) - tak vám to vadí. (Mohutný potlesk poslanců zleva.) To jsou fakt nějaké nové praktiky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pan předseda hovořil s přednostním právem. Až na závěr přednesl procedurální návrh, který mám nechat hlasovat bezprostředně. Takto zní jednací řád. Bez rozpravy. Jsou tady další pak s přednostním právem před zahájením bodu. Opravdu prosím protinávrh nyní.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobře. Tak já dávám protinávrh, abychom o tomto bodu hlasovali až na konci srpna a já vám řeknu datum. (Předsedající: Přesné datum.) Ano, řeknu vám datum, počkejte. (Nahlíží do mobilního telefonu.) A datum je - pátek je osmnáctého, ne, ještě 25. srpna ve 12.30 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Takže navrhujete pátek 25. 8. ve 12.30 hodin, pane předsedo, k hlasování o sněmovním tisku 458. Je to hlasovatelné, prosím, dále pan předseda Tomio Okamura se svým protinávrhem.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych v rámci svého protinávrhu upozornil na důležitou věc, protože já jsem ve svém projevu avizoval, že naše poslankyně Šafránková navrhne v souladu s § 95, bodem 2 návrh na opakování druhého čtení. Ona se k tomu návrhu ale nedostala. Celou dobu je v pořadí. Takže to si myslím, že je skutečně problém, protože pakliže je to - (Předsedající: Prosím váš protinávrh.) - ano, ale na to já upozorňuju a tady je dobré si to poslechnout, protože my to podáme - (Předsedající: Prosím - ) my když to podáme k Ústavnímu soudu - (Předsedající: Protinávrh prosím.) - my máme právo podat ten návrh na vrácení do druhého...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane předsedo, opravdu prosím, předneste protinávrh, poté budou další přednostní práva s možností mluvit. Prosím protinávrh.)

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale já se vás na to snažím upozornit, já jsem to avizoval ve svém projevu už před několika dny, ona se nedostala...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, procedurální - opět říkám, procedurální hlasování bezprostředně. Prosím pane předsedo, předneste protinávrh.

 

Poslanec Tomio Okamura: Je potřeba umožnit poslaneckému klubu...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já tedy opět, jestli nemáte protinávrh, tak prosím, opusťte řečniště. Moc prosím, předneste protinávrh. Bude hlasováno.

 

Poslanec Tomio Okamura: (Nesrozumitelné) vaši odpověď jako vedení Sněmovny na to, když já jsem to avizoval, že ho podám, ale poslanecký klub SPD se nedostal k tomu, aby ho podala.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, předneste protinávrh, pane předsedo. Jestli máte protinávrh, pane předsedo, tak nyní, jinak...

 

Poslanec Tomio Okamura: Počkejte, já jsem se k němu ani nedostal, protože mě pořád vypínáte, a pan Jakob tady mluvil pět minut.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Protože máte přednést protinávrh.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, já vám tady říkám, v čem je problém (Předsedající: Protinávrh, prosím.), a na základě toho bych rád dostal tu odpověď a řeknu ten protinávrh.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane předsedo, předneste protinávrh, kdy má být hlasováno. Tak a teď - já vnímám, máte samozřejmě právo přednést námitku proti postupu předsedající, ale nejprve budeme hlasovat přednesený protinávrh. Procedurální hlasování se hlasuje bezprostředně, samozřejmě tak to stanoví jednací řád. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP