Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.20 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Takže námitku samozřejmě máte právo přednést, já ji tady značím, aby byla poznamenána, nicméně teď budeme hlasovat tak, jak to stanoví jednací řád, procedurální návrh, kdy nejprve budeme hlasovat protinávrh.

 

Vzhledem k tomu, že hlasovatelný protinávrh zazněl jediný, a sice pana předsedy Radima Fialy, který žádá, aby bylo stanoveno to pevné datum hlasování na pátek 25. srpna od 12.30 hodin, tak tento protinávrh, já nyní dávám hlasovat.

Prosím, kdo je pro tento protinávrh pana předsedy Radima Fialy? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 35 přihlášeno 147 hlasujících. Pro 62, proti 82. Tento návrh byl zamítnut.

 

A nyní se tím dostáváme k návrhu pana předsedy Jana Jakoba, který stanovuje pevné datum hlasování dnes 26. 7. 2023 od 12.30. Hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 36 bylo přihlášeno 149 hlasujících. Pro 86, proti 63. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

A nyní ta námitka o postupu předsedající, prosím, máte samozřejmě na to plné právo, pane předsedo. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Paní předsedající, vážená vládo, vy jste měli prvně nechat hlasovat námitku, protože já jsem chtěl zpochybnit, a vy jste to věděli váš postup, paní předsedající, při tomto hlasování. Takže jste měli první nechat hlasovat námitku a pak jste měli nechat hlasovat... (Paní místopředsedkyně nesouhlasí.)Tak si přečtěte zákon o jednacím řádu. A druhá věc je, že přednostní právo má právo vystoupit kdykoliv podle jednacího řádu. (Paní místopředsedkyně nesouhlasí.) Takže si přečtěte jednací řád a já tímto dávám námitku proti postupu předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To je samozřejmě vaše právo.

 

Byla tedy vznesena panem předsedou Radimem Fialou námitka proti mému postupu a Sněmovna rozhodne o tom, zda bude přijata. Já jsem už přivolala kolegyně, kolegy. Zahajuji hlasování o této námitce. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 37 bylo přihlášeno 149 hlasujících. Pro 63, proti 86. Konstatuji, že námitka byla zamítnuta.

 

My jsme tedy přijali návrh pana předsedy Jana Jakoba, vypořádali jsme se s protinávrhy a nyní se vracíme k přihlášeným, kteří zde mají jasné pořadí, které jsem rekapitulovala i předtím na úvod, a sice s přednostním právem před zahájením bodu číslo tři na 71. schůzi se hlásí pan předseda Andrej Babiš. Dále je v pořadí s přednostním právem před zahájením bodu pan vicepremiér Marian Jurečka, a poté paní předsedkyně Alena Schillerová, poté pan předseda Tomio Okamura. Takto jsou ta pořadí přednostních práv a poté bychom měli otevřít samotný bod. Prosím, pane předsedo, můžete se ujmout slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže vážení spoluobčané, dámy a pánové, slyšeli jsme slovo...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já se omlouvám, já vás ještě na chviličku přeruším a poprosím kolegyně a kolegy, kteří chtějí rozprávět, aby přešli do předsálí. Už je tady klidnější situace. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže ještě jednou. Vážení spoluobčané, dámy a pánové, slyšeli jste slovo totality, ne slovo boží, totality! (Potlesk poslanců z hnutí ANO a zároveň potlesk poslanců z levé části sálu.) Ale možná tato totalita bude víc než slovo boží! Možná i toho se dočkáme. Mě pan poslanec strašně baví. Jako by zapomněl, že ten, kdo ho zplodil - tedy politicky. (Smích z levé části sálu.) Symbol korupce a zakladatel ODS béčka. Co tady četl tehdy, když byly ty obstrukce, nějaké knihy a zákony. No a pan poslanec tady mluvil o obstrukcích a kdo tady obstruoval? Já jsem tady neobstruoval. Pan poslanec asi zapomněl na to, že vy jste tady obstruovali EET několik let, 297 dní. A Dukovany, kterými se chlubíte, 300 dní a stavební zákon, aby si starostové dělali ty kšeftíky, také 300 dní. To byly obstrukce! A my jako opozice, protože máme novou totalitu, my vlastně... kde my máme mluvit? Řekněte mi, kde máme vlastně mluvit?

Provládní Česká televize, například včera večer tam byl pan ministr Výborný. Myslíte, že pozvali někoho od nás? Pan ministr Výborný fandí ukrajinskému obilí, a to ukrajinské kuře se salmonelou, tomu také fandí. Česká republika je jediná země, která tomu fandí. Ostatní bojují za své občany. A pan premiér, o tom chci mluvit, má ty své pořady. V neděli má Českou televizi, chodí tam sám. Stínového premiéra hnutí ANO Havlíčka nepozve pan aktivistický redaktor. Pan premiér má svůj pořad na CNN, pan premiér má svůj pořad v Deníku. Takže tato média, která vyhrála volby pětikoalice a které jsou součástí té nové totality, toho polistopadového kartelu... A díky nim tady většina věcí patří cizincům a tuto zemi natrvalo poškodily. Zásadně.

Takže kde my můžeme mluvit? No, samozřejmě Česká televize, když my jsme byli ve vládě, vysílala Sněmovnu do rána. Když jsem cvičil v pět ráno, tak jsem ještě hodinu viděl Sněmovnu - opozice. Vzpomeňme si na pana Stanjuru, ten nám nedovolil chodit ani na WC! Museli jsme tady sedět jak v mateřské školce. Ne tady, musíte tady, co dělala tady stávající koalice? Pět klubů, každý dvě hodiny přestávky. To byly obstrukce, to byly obstrukce! Fakt jsme se to od vás nenaučili! Nenaučili. Já se ptám, kde tedy my můžeme mluvit? Když já jdu do televize, a už moc nechodím, ta redaktorka cituje vytržené z kontextu, že jsem něco řekl, vytržené z kontextu.

Naši spoluobčané, je nejvíce baví ta videa. Ano, o mně byla videa, že blbě mluvím, a motýle a já nevím, co všechno - sandále, teď jsem se naučil, že sandále se říkají, ne sandály. No, ale o panu premiérovi ta videa, kde něco sliboval a kde sliboval plno věcí, to už je skutečně tragédie. To není ani sranda - tragédie, i když lidé si z toho dělají srandu. Takže jaký bod vlastně tady projednáváme? Podle mě je to bod okradení našich důchodců! Dobře posloucháte. (Potlesk z levé části sálu.) Okradení našich důchodců! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP