Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A já už jsem o tom mluvil, co se dneska děje mezi lidmi, jaké jsou problémy s nedoplatky za energie. Ano, a teď jsme četli samoživitelky. Ano, za naší vlády jsme prosadili, aby vláda, i když samozřejmě to byla velká debata, že by měl stát pomoct samoživitelkám, když tedy ten otec jejich společných dětí neplatí, což je úplně absurdní, že stát na to nedosáhne, ale aspoň něco se udělalo. Teď se to má prodlužovat, takže uvidíme, co z toho bude.

Ale tahle vláda nemá vlastně žádný program. Nikdo se neptá vlády, jaký máte vlastně program? Programové prohlášení vlády bylo jedno, potom jste ho trošku upravili. Nikdo neví. Nikdo. Balíček nebyl v programu. Takže rozpočet - samozřejmě ty návrhy jsou úplně šílené. Tahle vláda vůbec neví, co je to sport, rekonstrukce památek atd. A hlavně teď, když je sucho, tak my jsme nastartovali boj se suchem. My jsme podpořili od roku 2014 do 2021 21 tisíc projektů v celkové hodnotě 17 miliard a alespoň jeden podpořený projekt zaměřený na řešení sucha najdeme v každé druhé obci v České republice. Vznikly tisíce projektů. Spustili jsme celonárodní program Sázíme budoucnost na výsadbu stromů - čtyři miliony stromů mimo les, stovky milionů sazenic jsme udělali, vznikly nové tůně, mokřady, rybníky. Ano, ty rybníky, kde teď koalice navrhuje nulovou daň, protože ti šlechtici mají ty rybníky, tak rozumím tomu. A ještě strašně pikantní je to, když tady vystupoval pan ministr financí, a řekl, že ty rybníky není možné zkontrolovat. A hned vyšel článek, asi náhoda, že nějakého auditora z Ministerstva financí, který odhalil podvody na dotacích na rybníky, nějakým způsobem odstranili nebo nedovolili, aby v podstatě v tom pokračoval.

Takže vrátím se k té vodě. Od roku 2016 jsme zrealizovali 480 projektů na posílení zdrojů pitné vody. Zajistili jsme tak pitnou vodu pro 300 tisíc obyvatel. Dešťovka. Pamatujete? Deset tisíc projektů, 2 000 domovních čistíren odpadních vod, 200 vodovodů atd. Toto všechno jsme dělali. A co jsme měli ve volebním programu? My jsme měli, že zajistíme nové zdroje kvalitní pitné vody pro dalších 500 tisíc lidí, podpoříme projekty na lepší hospodaření s vodou v dalších 750 obcích. Dešťovka. A my jsme připravili nové vodní nádrže. Vždyť tady se nepostavila ani jedna přehrada od revoluce. Ano? Nové Heřmínovy, Vlachovice, Skalička, Kryry, Senomaty, Šanov. A to jsou projekty v místech, kde je nedostatek zdrojů pitné vody. A vláda? Tato vláda, nejhorší vláda v historii naší země, v programovém prohlášení přiznala, že nebude podporovat výstavbu nových vodních nádrží. Slyšíte dobře, vážení spoluobčané! Fialova vláda nechce podporovat nové vodní nádrže. Pouze, a to jen ve výjimečných případech vodárenských, tedy pro účely pitné vody. Takže to je podle nás zásadní chyba. Takže ani v tom boji proti suchu tato vláda zkrátka nedělá nic. A a o zemědělství a potravinářství ani radši mluvit nebudu, protože to zazdili hned po revoluci, a proto to tady máme, jak to máme.

Takže naši důchodci. Jsou analýzy, podpůrné analýzy, jak se mají dobře údajně. Tak já nevím. To navýšení bylo ze zákona, vám se to nelíbilo a není v takové výši, jako byla inflace. A tady je článek z 3. května: Přibývá lidí s dluhy po splatnosti. Nejhůře jsou na tom důchodci. Ano, důchodci. Tady se vytváří situace, tato vláda vytváří nepřátelské prostředí proti důchodcům. Vycházejí články, že vlastně důchodci mají dost. Ale my, když jsme byli ve vládě, tak jsme samozřejmě podporovali mladé rodiny. Vždyť i v té vládě s KDU-ČSL jsme snižovali daňovou zátěž pro manželské páry podle toho, kolik měly dětí. Na to už všichni zapomněli. Ano. Jim nechtějí přidat, ale církve samozřejmě mají inflační doložku, takže dostanou osm miliard. Takže tady to byl průzkum, společnost KRUK, a upozorňují na to, že je to závažný problém - dluhy po splatnosti, a největší podíl, 50 % dluhů po splatnosti přesahující 100 tisíc korun, mají lidé v nejvyšší věkové kategorii 65 a více. Sto tisíc korun! Důchodci. Tak to je samozřejmě obrovská částka pro důchodce.

Inflace a obecně nepříznivá ekonomická situace vedou k meziročnímu zvýšení podílu lidí, kteří nezvládají pravidelně splácet své závazky. Alarmující je především vysoký podíl lidí v důchodovém věku atd. Takže tohle všechno je na stole. Je to podle mě skandální, že máme poprvé v historii naší země ministra práce a sociálních věcí, který chodí a přesvědčuje, že musíme důchodcům vzít peníze.

Takže nová totalita nás dneska zase převálcuje, zase budou tvrdit, jak nám umožnili tady vystupovat. Já jsem tady minulý týden znovu opakoval, že celý ten daňový balíček je zbytečný, že jsme si měli jít radši vzít neplacené volno a vrátit se v září, protože my ani nevíme vlastně, co se stane potom v září, jak se to bude měnit, jaký bude rozpočet atd. Takže ať se nám nikdo nediví, že když - a zatím tady ještě můžeme mluvit, i když ty náznaky, že ani to nám nedovolí, to využijeme a nejsou to obstrukce. Já jsem tady nic nečetl. Většinou mluvím spatra, protože jsem to zažil, prožil, byl jsem u toho. Ano, a byl jsem člověk, který řídil tu vládu - řídil tu vládu, i když to nebylo jednoduché za platného zákona o státní službě, kde státní tajemníci často měli větší kompetenci než ministr.

Takže my jsme zásadně proti okrádání důchodců, my jsme zásadně proti navyšování daní. My jsme vám jasně řekli, co máte dělat, a největší ozdravný balíček by byl, kdybyste to zabalili a předali lidem, kteří to umí. A my jsme dokázali ve vládě, že to umíme. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím pana místopředsedu vlády Mariana Jurečku. Mezitím využiji chvíle a přečtu omluvy. Pan poslanec Havránek - celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Šimon Heller bere zpět svou omluvu po celý jednací den, která byla z osobních důvodů, a předtím zde byla právě od pana poslance Šimona Hellera ta omluva. Pane vicepremiére, můžete.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré dopoledne, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. Já jsem původně chtěl ve svém vystoupení hovořit jenom k novele, kterou nyní projednáváme, ale třeba i reagovat na to, co teď zhruba hodinu zaznívalo od pana předřečníka Andreje Babiše, ale já budu velmi stručný pro to, aby byl opravdu prostor také, aby tady, jak říkal i Tomio Okamura, mohli poslankyně a poslanci třeba načíst a přednést i své návrhy, které tady mají k tomuto tisku, ale dovolím si stručně zrekapitulovat, když tady zaznívaly výroky o tom, že tady je nějaká nová totalita, nová doba a podobně. Chci připomenout, že když jsem byl v té vládě, o které tady mluvil pan Andrej Babiš, kdy se tady jednalo tak dlouho například o EET, tak jsme tenkrát také sledovali a počítali celkové hodiny rozpravy, které opravdu byly. Něco jiného je ten bod otevřít na hodinu, ale když jsme počítali kumulovaně ten součet, tak se podobá ta současná situace, i té předchozí. Jsme zhruba ve stejných intencích, kolik hodin opravdu reálně se Sněmovna věnovala tomu projednávání, tomu tisku tehdy i dnes, takže není to tak, že bychom mohli srovnávat, že tehdy to časově trvalo z hlediska dnů jinak. Je klíčové to, kolik hodin opravdu, reálně se tomu Sněmovna věnovala.

Já si dovolím jenom tady připomenout, že v prvním čtení tady bylo 41 vystoupení, v druhém čtení bylo 90 vystoupení a ve třetím čtení zatím vystoupilo 55 vystupujících, tedy celkem 186 vystupujících za všechna tato tři čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP