Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.20 hodin)
(pokračuje Pavel Bělobrádek)

Ještě bych si také dovolil se vrátit - nevidím tady paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, kdy ona tady skutečně poměrně emotivně hovořila, že to je - sarkasticky asi nebo v nadsázce říkala, že to je ta demokracie. Já myslím, že člověk nemusí mít tak dlouhou paměť a skutečně, já jsem si vyjel z veřejných zdrojů jenom zlomek těch informací, které padly, a když tady padalo něco o farizejství nebo něco o - můžeme říct třeba - pokrytectví, nebo o tom, že někdo pije víno a káže vodu, tak já myslím, že by bylo dobré si dávat skutečně pozor na to, co proběhlo. Protože vyčítat druhému to, co sám činím, nemyslím, že je úplně správné.

Já bych si dovolil navrhnout, abychom v těchto věcech byli trošku zdrženlivější a apeluji nejenom na opozici, ale i na vládní koalici, tak abychom nebyli vždycky osobní, abychom se zkusili nad některé věci povznést, abychom se věnovali skutečně té podstatě věci, tak abychom co nejvíce řešili ty skutečné problémy a abychom si skutečně dávali velmi záležet na tom, aby ta naše vystoupení směřovala k tomu, abychom demokraticky rozhodli o tom, jaká je vůle Sněmovny.

Konečně dobře si pamatuji, když v tom minulém období, kdy my jsme byli v opozici a hnutí ANO bylo v koalici, mělo vládu - mimochodem tato vláda měla ve svém programovém prohlášení, že udělá důchodovou reformu, což nesplnila, a to se můžeme vrátit ještě dál. Ještě když jsem byl členem Sobotkovy vlády, tak si dobře pamatuji, jak tehdejší ministr financí říkal, že do několika dní předloží svůj vlastní návrh důchodové reformy. A dobře si vzpomínám, když tady pan kolega Juchelka, tehdy vládní poslanec, hovořil o tom, že blokujeme vůli, ať jdeme hlasovat, ať se může projevit ta vůle většiny.

Víte, ono to tak v demokracii bývá, že jednou jste v koalici, pak jste zase v opozici. Zažil jsem si oboje a myslím si, že je potřeba s tímhle počítat. Takže nesmí to být ani tyranie většiny, to je konečně i základ moderní demokracie, kterou otcové zakladatelé ve Spojených státech měli na mysli. Ale stejně tak nemůže být i tyranie menšiny - konečně slyšeli jsme tady i judikát Ústavního soudu.

Byl bych také velice rád, abychom si uvědomili - já rozumím tomu, že mnozí v hnutí ANO nejsou zvyklí na to, po těch dvou volebních obdobích, že jsou v opozici, že je to pro ně věc nečekaná, možná nezvyklá, ale byl bych opravdu rád, abychom v tomhle smyslu i pro ta další jednání - čekají nás další velmi důležité zákonné normy, které budeme projednávat, abychom se oprostili od některých těchto kategorizujících výroků, útoků na morální integritu svých oponentů, a opět opakuji, týká se to jak hlasů z opozice, tak i z koalice.

Dovolte mi tedy, abych na závěr řekl, že ta slova, která tady zazněla, která nepovažuji za přesná, možná to skutečně je jenom opomenutí, já předpokládám, že tady sedí slušní lidé, takže to má skutečně význam, právě proto, abychom si řekli, jak to skutečně je a ty výroky, které jsem tady četl, jasně dokazují, že to moje vystoupení se zakládá na faktech.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní faktické poznámky. Jako první paní poslankyně Peštová, následuje paní předsedkyně Schillerová. Jenom upozorňuji, že ve 12.30 budu muset přerušit i faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych tady chtěla zareagovat na svého předřečníka. O tom farizejství jsem mluvila já, ne paní Mračková Vildumetzová, a řekla jsem to ve smyslu, že se opíráte o jednací řád a ve své podstatě jste z něj udělali trhací kalendář. Mluvím také klidným, monotónním hlasem, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, jako vy. Já jsem se pouze chtěla zeptat, vy jste vystoupil se stanoviskem klubu? Nebo s přednostním právem? V každém případě, my jsme tady byli poučeni panem poslancem Jakobem, prostřednictvím paní předsedající, že se máme držet tématu, že třetí čtení je k čemu? K tomu, abychom vystupovali k danému tématu, to znamená, k pozměňovacím návrhům, které byly načteny. Takže nám tady dal takový krásný exkurz. A ve své podstatě z toho - bedlivě jsem poslouchala to, co jste říkal, plně souhlasím s tím, kdyby se tedy koalice aspoň podle toho řídila tím, co jste řekl, ale nic jsem tam nezaznamenala. Nic jsem nezaznamenala, co by se týkalo vaší údajné daňové reformy, nic jsem nezaznamenala, že byste tam obhajoval pozměňovací návrhy nebo měl nějaký svůj názor k nějakému pozměňovacímu návrhu. Pouze jsem zaznamenala krásný proslov, kdy jste nám ve své podstatě vyčinil. Vás jste vynechali - nebo vás jste vynechal, myslím tím vládnoucí koalici, protože vy děláte všechno dobře. Jenom my si dovolujeme tady něco říkat. Takže pokud nás pan poslanec Jakob chce tady poučovat, tím pádem bychom se měli toho držet všichni. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Následuje pan poslanec Juchelka.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Tak, pane poslanče Bělobrádku, vy jste nás tady 22 minut mentoroval, 22 minut, kdy mohli mluvit ještě alespoň někteří kolegové poslanci, kteří se evidentně nedostanou už ke slovu. Já jenom tady mám... (Předsedající: Prostřednictvím.) Prostřednictvím, promiňte, ano, máte pravdu, prostřednictvím paní předsedající. Tak EET se projednávalo v 7. volebním období 251 dnů, v 8. volebním období to bylo 457 dnů. Tento zákon se začal projednávat před 47 dny, hned si to najdu, 8. 6. 2023. Ale co je důležitější, probíhalo to jednání pouze v pěti dnech, dnes začínáme den šestý. A když se k EET prostě zařadilo pevné hlasování, váš premiér, tehdy lídr opozice, to označil za znásilnění jednacího řádu, porušení zákona, byla ukončena rozprava, za černý den pro českou parlamentní demokracii. Takže co je tohle? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka a následuje paní poslankyně Šafránková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc a vaším prostřednictvím budu hovořit k panu Bělobrádkovi. Takže u toho EET, tady má kolegyně Alena Schillerová, vaším prostřednictvím, už říkala, samozřejmě všechna ta data, jenom připomenu, že ve třetím čtení bylo tady obstrukčních 800 pozměňovacích návrhů, které jsme hlasovali. Jinak jak šel čas tedy s EET? Vláda ho předložila 4. června 2015, první čtení začalo 19. června, druhé 18. září, až za něco více než dva měsíce. Závěrečné schvalování EET pak 27. listopadu. A to pravicová opozice, jak se tady píše, čtyři a půl hodiny přednášela návrhy na změnu programu, takže se Sněmovna ke třetímu čtení vůbec nedostala. Schůze se ve 14 hodin přerušila. Pokračovala v pátek 11. prosince, koalice na tento den svolala mimořádnou schůzi ke třetímu čtení. Hlasování o programu neprosadila, schůze tak mohla formálně začít a prosadila tedy, v pátek 18. prosince pokračovalo třetí čtení, rozprava trvala asi tři a půl hodiny, pokračovaly obstrukce, došlo i na osobní invektivy. V pátek 8. ledna 2016 pokračovaly obstrukce. Pozornost vyvolal místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, když řekl, že se cítí být částečně nalomen argumentem ministra financí Andreje Babiše. A takhle bych mohl pokračovat dál. Vy máte v tuto chvíli ve třetím čtení tady tuto novelu zákona o důchodovém pojištění otevřenu ani ne pět hodin v rozpravě, ani ne pět hodin! A já jsem byl před paní poslankyní Lucií Šafránkovou jako první přihlášený v rozpravě a v tuto chvíli se nedostane na dalších 31 poslanců. A vy tady chcete vyčítat opozici, že vládní koalice - že tady obstruujeme. Co to znamená? Tady máme pět hodin teprve otevřenu rozpravu k tomuto zákonu. (Předsedající: Čas.) Že se nestydíte! (Výkřik: Hanba! Potlesk z řad opozice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Šafránková. Já vás prosím o ztišení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní předsedkyně. Já si vaším prostřednictvím dovolím zareagovat na předsedu poslaneckého klubu TOP 09 pana poslance Jakoba, který si tady osvojil můj návrh, který jsem dlouhodobě dopředu avizovala, že ho podám, a to byl návrh na opakování, vrácení zpátky do druhého čtení. Já si myslím, že se tady jasně ukazuje, že vládní pětikoalice má strach z ústavní stížnosti a z toho, že nejedná v souladu s jednacím řádem. A já chci, aby tady jasně zaznělo na tento mikrofon, že jsem nedostala prostor okomentovat, proč chci tento pozměňovací - nebo tento návrh na vrácení do druhého čtení podat. Velice mě to mrzí ne kvůli sobě, ne kvůli nám tady opozici, ale kvůli všem těm důchodcům, kterým chcete snížit důchody a čtyřnásobně je penalizovat za odchod do předčasného důchodu. Je to nehorázné. (Potlesk z řad opozice.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP