Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou ještě pan ministr Jurečka, v poslední chvíli ještě může vystoupit. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já se chci jenom stručně vyjádřit k tomu, jakým způsobem tady byly načteny pozměňující návrhy a stručně k jejich obsahu. Musím říct, že pokud je tady záměr myslet i na děti a vnoučata -

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane ministře, já se omlouvám, je 12.30 a na tento čas máme odhlasováno, že proběhne hlasování. Musím vás přerušit (Ministr Jurečka: Děkuji, já to respektuji.) v průběhu vašeho vystoupení.

Nyní tedy přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, rozpravu končím a budeme hlasovat o jednotlivých návrzích tak, jak zazněly. Připomínám, že zde zazněl návrh na zamítnutí, ale i návrh na opakování druhého čtení. Nejdříve bychom tedy měli hlasovat právě tyto návrhy. Přivolala jsem kolegyně a kolegy z předsálí.

Ještě než se dostaví, načtu omluvy. Němečková Crkvenjaš Zdeňka se omlouvá z pracovních důvodů z celého jednacího dne a Richter Jan z celého jednacího dne z rodinných důvodů.

Počet přihlášených se již ustálil, ale eviduji zájem o odhlášení. Proto vás všechny odhlašuji, prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Nejdříve bychom tedy měli hlasovat návrh na opakování druhého čtení, který přednesl pan předseda Jan Jakob. Počet přihlášených se již ustálil.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 38 přihlášeno 155 přítomných, pro 69, proti 85. Návrh nebyl přijat.

 

Dále máme návrh na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona? Kdo je proti?

hlasování číslo 39 přihlášeno 155 přítomných, pro 68, proti 86. Návrh byl taktéž zamítnut.

 

Nyní prosím zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s procedurou k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, paní zpravodajko, ale možná bude lepší, když to pak nebudeme přerušovat tím, že se přihlásil pan poslanec k proceduře, respektive k hlasování. Omlouvám se - k předchozímu. Tak jestli dovolíte, já vás požádám, ať to máme kompaktně v jednom celku, že bych mu dala ještě přednost před vámi. (Ano.) Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Dvořák: Dobrý den, mám připomínku k minulému hlasování, hlasoval jsem pro, ve sjetině je proti, nezpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pouze po stenozáznam. Děkuji. Omlouvám se ještě jednou paní zpravodajce, ale prosím tedy, abychom mohli... Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo. Takže jako první bychom hlasovali návrh legislativně technických úprav, jak je tady přednesl pan poslanec Mašek.

Jako další hlasování bychom hlasovali pozměňovací návrh, který si osvojil výbor pro sociální politiku, a to pod písmeny A1 až A3 - a návrh se týká ponechání odložení účinnosti, zvýšení potřebné doby pojištění pro vznik nároku na předčasný starobní důchod z 35 na 40 let o jeden rok a taky sjednocení doby odchodu do předčasného starobního důchodu na maximálně tři roky před dosažením důchodového věku. Bude-li tento návrh přijat, budou nehlasovatelné pozměňovací návrhy pod písmenem B. Jenom podotýkám, že pozměňovacích návrhů pod písmenem B poslankyně Šafránkové máme deset. Takže byly by nehlasovatelné tyto pozměňovací návrhy poslankyně Šafránkové: číslo sněmovního dokumentu 2780, 2782, 2784, 2787, 2848. A ještě by nebyl hlasovatelný pozměňovací návrh pod písmenem F poslance Hendrycha.

Jako další hlasování - byl by to opět pozměňovací návrh pod písmenem B, sněmovní dokument 2780. A ten navrhuje vypustit novelizační body týkající se zpřísnění podmínek nároku na předčasný starobní důchod, jeho krácení a omezení jeho valorizace do dosažení důchodového věku. A bude-li tento návrh přijat, pak budou nehlasovatelné pozměňovací návrhy pod písmenem B 2782, 2784, 2786, 2787, 2789, 2790, 2848, dále pozměňovací návrh poslance Juchelky, sněmovní dokument 2857, pozměňovací návrh pod písmenem E paní poslankyně Hanzlíkové a pozměňovací návrh pod písmenem F pana poslance Hendrycha.

Další hlasování bychom hlasovali opět pod písmenem B - sněmovní dokument pod číslem 2782. Ten je vlastně stejný jako pozměňovací návrh 2780, ale je tam ještě přidáno, je tam navrhováno zmírnění podmínky pro nárok na výplatu předčasného starobního důchodu, kdy dle pozměňovacího návrhu má být umožněn souběh výplaty s příjmem do 75 % minimální mzdy měsíčně. A bude-li tento přijat, pak budou nehlasovatelné pod písmenem B pozměňovací návrhy: sněmovní dokument 2783, 2784, 2786, 2787, 2789, 2848, dále pod písmenem D 2857 poslance Juchelky, poslankyně Hanzlíkové pod písmenem E a poslance Hendrycha pod písmenem F.

Dále budeme hlasovat opět pod písmenem B - sněmovní dokument 2783, pozměňovací návrh, sněmovní dokument 2783. A tam je navrhováno zmírnění podmínky pro nárok na výplatu předčasného starobního důchodu. Dále budeme hlasovat číslo sněmovního dokumentu 2784 opět pod písmenem B. A tam se navrhuje vypuštění novelizačních bodů týkajících se zpřísnění podmínek nároku na předčasný starobní důchod a omezení jeho valorizace do dosažení důchodového věku. A bude-li tento návrh přijat, tak budou nehlasovatelné: pozměňovací návrh pana poslance Juchelky pod písmenem D - sněmovní dokument 2857 a pod písmenem F pana poslance Hendrycha.

Dále budeme hlasovat pozměňovací návrh, sněmovní dokument 2786 opět pod písmenem B. Ten zavádí pravidlo, že osobám, které získaly 45 a více let doby pojištění, se předčasný starobní důchod nekrátí za předčasnost. A bude-li ten přijat, tak bude nehlasovatelný pod písmenem B sněmovní dokument 2787 a 2848 a dále taky pod písmenem E poslankyně Hanzlíkové a pana poslance Hendrycha.

Další hlasování - pozměňovací návrh, sněmovní dokument 2787 pod písmenem B. Navrhuje se vypustit novelizační body týkající se zpřísnění podmínek nároku na předčasný starobní důchod, jeho krácení a omezení jeho valorizace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP