(14.30 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

My jako hnutí ANO chceme od začátku o té dohodě diskutovat realisticky, prakticky, racionálně, protože je to v podstatě součást mozaiky bezpečnostních záruk, které má Česká republika v rámci mezinárodního společenství a vůbec o postavení ve světě.

Samozřejmě dalo by se té dohodě vytýkat leccos. Třeba já jsem byl jeden z těch, kteří byli v tom vyhrazeném režimu a měli možnost se seznámit s textem. Nelíbily se mi některé obraty. Možná, že si to zasloužilo lepší nějakou českou redakci toho českého znění. Chápu, že jednání probíhala v angličtině a že se jedná prostě o překlad z angličtiny.

To ale není to podstatné. To podstatné a to hlavní stanovisko hnutí ANO je, že tato dohoda skutečně nějakým způsobem prohlubuje bezpečnost České republiky, navazuje bezprostředně na naše členství v NATO a nějaká debata o změně směřování České republiky v tuto chvíli není na stole. Že to téma je zneužíváno, ať už z jedné strany, nebo z druhé strany, a my se o tom chceme bavit rozumně stejně tak jako většina lidí v České republice.

Je pravda, že lidé mají právo být znepokojeni, mají právo klást otázky už kvůli naší historické zkušenosti, kterou jako Česká republika máme, už kvůli tomu, v jaké situaci se zrovna nacházíme. Asi se všichni shodneme, že kdybychom tuto smlouvu ratifikovali třeba v roce 2019, tak by možná byla v bloku smluv v prvním a druhém čtení ve čtvrtek mezi jedenáctou a jednou hodinou a nevzbudila by větší pozornost, ale teď v době válečného konfliktu na Ukrajině je to mimořádně citlivá záležitost. Lidé mají svoje obavy a já znovu říkám, mají na ně právo.

A v této části jsem kritický vůči vládní koalici. Opravdu si myslím, že si to tu komunikaci zasloužilo ještě mnohem masivnější, vysvětlující kampaň měla být větší. Z tohoto důvodu hnutí ANO připravilo doprovodné usnesení k této dohodě, které za chvíli přednesu, které jsme předložili i koalici, seznámili jsme s ním koalici, protože chceme postupovat fér, nechceme se překvapovat, a nějakým způsobem jsme dospěli ke konsenzu o tom, co by podle našich představ v tom doprovodném usnesení mělo být.

Jenom pro vaši informaci, v rámci mezinárodního práva smluvního i například vzájemná korespondence i různé interpretační výkladové doložky i projednání ve Sněmovně i toto doprovodné usnesení mohou být potom podkladem pro to, kdyby došlo v budoucnu k nějakým sporům a kdyby měla být tato dohoda interpretována. Z tohoto důvodu my přicházíme s usnesením, které vám teď s dovolením přečtu:

"Poslanecká sněmovna v souvislosti s vyslovením souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany konstatuje, že

I. uzavření dohody o spolupráci v oblasti obrany znamená prohloubení obranné spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými a přispívá k vyšší bezpečnosti České republiky, neboť transatlantická spolupráce je základem kolektivní obrany zemí NATO;

II. případná přítomnost ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky je možná pouze se souhlasem České republiky a s plným respektem k Ústavě České republiky a k právnímu řádu České republiky;

III. dohoda nezakládá právo na rozmístění jaderných zbraní na území České republiky;

III. dohoda nedává ozbrojeným silám Spojených států amerických právo na území České republiky budovat stálé vojenské základny ani na něm trvale pobývat."

Tolik text usnesení.

My zdůrazňujeme právě to, že je zde role Parlamentu a bude to vždy Parlament, bude to vždy Poslanecká sněmovna, která bude rozhodovat o přítomnosti cizích vojsk na našem území, a tato dohoda na tom nic nemění. Tato dohoda je v podstatě rámcová smlouva o tom, za jakých podmínek a pravidel by se tu pohybovali příslušníci armády USA v případě, kdyby tady byli pozváni, kdyby tady prováděli nějakou činnost. Možná si všichni budeme přát, ať zůstane u toho "kdyby", ať zůstane u toho rámce, ale budeme mít připravené nějaké podmínky. To je pro nás momentálně to nejdůležitější - vysvětlit těm lidem, že je nikdo neobchází, že podpisem této dohody se nemění žádným způsobem bezpečnostní situace České republiky, ale ani, já nevím, naše vnitřní poměry v rámci České republiky. Že kdyby mělo dojít k přítomnosti cizích vojsk na našem území, samozřejmě nebude Parlament obcházen a budeme vždycky tuto otázku debatovat u nás v Poslanecké sněmovně.

Já děkuju všem, kteří se podíleli na debatě o tom doprovodném usnesení, a těm, kteří jsou schopni k tomu opravdu přistoupit racionálně, v klidu si to usnesení přečíst a říci, že možná nepřináší nic nového, ale je dobré, že si to tady řekneme a že si to tady schválíme. Protože - teď mě tedy nenapadá, nechtěl jsem říct, že vyšleme signál, to už není dobré v poslední době říkat. Ale bude to zkrátka, bude to velice důležitá věc pro ty lidi, ať nemají pocit, že se jedná bez nich o nich, jak už to v minulosti mockrát zažili, a jsou opatrní, jsou znepokojení. Já jsem se opravdu setkal se spoustou lidí v poslední době, byl jsem oslovován i na ulici, všem jsem vysvětloval, že teze typu okupační smlouva, vazalská smlouva, že to jsou opravdu jenom nějaké přídomky a že reálně se jedná v podstatě o technickou dohodu o tom, jak by se tady fungovalo. Ale je důležité tady zdůraznit, že se - že to není nic o základnách, není to nic o jaderných zbraních, není to o pobytu cizích vojsk na českém území. A v tomto směru a v tomto duchu bude vždycky hnutí ANO vystupovat, protože voliči hnutí ANO, a nejenom voliči hnutí ANO, jsou v tomto velice opatrní a mají na to právo.

Tak to je z mé strany všechno. Děkuju všem, kteří budou hlasovat pro doprovodné usnesení. Jeden výtisk pro paní předkladatelku a jeden pro paní předsedkyni.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní ještě načtu došlé omluvy. Omlouvají se poslanci Kott Josef od 14 do 14.30 z pracovních důvodů, Krutáková Jana od 14.30 do 16 hodin z pracovních důvodů, Svoboda Pavel od 14.15 do 14.25 z pracovních důvodů, Šafránková Lucie od 14 hodin z pracovních důvodů.

Nyní se již dostavili oba řečníci, kteří jsou přihlášeni s přednostním právem, takže pokračujeme v tom pořadí, jak byli přihlášeni. Nejdříve vystoupí pan předseda Okamura, následuje pan předseda Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já jsem se zdržel na demonstraci proti této smlouvě, která je před Poslaneckou sněmovnou, kde jsem vystoupil. A protože hnutí SPD říká jasné ne! pobytu cizích vojáků a cizím základnám v České republice, takže jsem byl mezi občany, diskutoval jsem tam s nimi, vystoupil jsem k tomu i na pódiu a teď už jsem zde.

No a máme tady právě teď před sebou ve Sněmovně opět bod, kterým je Dohoda se Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany, kterou vláda Petra Fialy s ODS schválila 26. dubna a následně ji ministryně obrany Černochová z ODS v USA podepsala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP