(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A nyní by tuto dohodu měla schválit Sněmovna. Za hnutí SPD zdůrazním hned v úvodu, že SPD říká jasné ne americkým vojákům a cizím základnám v České republice a budeme hlasovat proti této dohodě. A všiml jsem si, že SPD je jedinou stranou v Parlamentu, která bude hlasovat proti, jelikož hnutí ANO bude hlasovat pro tuto dohodu, a už také v tomto smyslu se hnutí ANO vyjádřilo. Takže je SPD jedinou stranou v Parlamentu, která bude hlasovat proti cizím základnám v České republice. Hnutí SPD tedy je jedinou opoziční stranou, která je v této věci proti vládní koalici.

A ještě doplním, že my tady nechceme žádné cizí vojenské základny, i kdyby byly z východu, nebo ze západu. A nechceme tady žádný pobyt cizích vojsk, i kdyby byla z východu, nebo ze západu. Jsme přesvědčeni, že by měla vláda na tuto otázku vyhlásit referendum, zdali tady mají být cizí vojenské základny a zdali tady má být dlouhodobý pobyt cizích vojáků.

Zákon o referendu z pera SPD, který takové referendum umožňuje, jsme již podali do Sněmovny a čeká tady na projednání. Fialova vládní pětikoalice nám tady ale referendum blokuje. A opět je tady v té otázce referenda hnutí SPD zcela osamoceno, protože také hnutí ANO odmítá referendum, které by umožnilo referendum o mezinárodních smlouvách. To znamená, například o vystoupení z EU, o migračním paktu anebo právě o této smlouvě ČR - USA. To znamená, my jsme jediní tady ve Sněmovně, kteří prosazujeme referendum včetně možnosti referend o mezinárodních smlouvách, a je to prostě tak. A budeme dál bojovat za tato témata.

Smlouva s USA, tato smlouva s USA není smlouva o spolupráci, ale smlouva o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje ozbrojeným silám USA používání 11 vojenských prostor a budov, a to na leteckých základnách Čáslav, Pardubice, Náměšť a Mošnov, budou také moci používat armádní výcvikové prostory Hradiště, Libavá, Boletice, Březina a používat kasárna ve Vyškově, v Rančířově a ve Staré Boleslavi. Ve všech těchto lokalitách mohou USA stavět vlastní budovy, a to včetně prodejen potravin, otevřených stravovacích zařízení, bankovních služeb, společenských a vzdělávacích center.

Tady bych rád vyvrátil ten argument, nebo bych rád okomentoval ten argument, který tady říká s oblibou paní ministryně obrany Černochová a zástupci vlády, že i případnou americkou základnu nebo pobyt amerických vojsk musí odsouhlasit Parlament. No ale tady máte většinu vy jako vláda. Tady máte většinu vy jako vláda, a vy jste před volbami neříkali, že budete chtít - vy jste voličům před volbami neříkali, při volební kampani, že budete prosazovat přítomnost amerických vojáků a cizí vojenské základny v České republice. Vy k tomu nemáte mandát vůbec tady! Proto říkáme, že by to měla být otázka na referendum. Protože vy jste před volbami nic takového občanům neříkali, ani hnutí ANO. To znamená, já vím, že Parlament může rozhodnout téměř cokoli, ale tady je přece ten rozdíl v tom, že vy jste to před volbami neřekli nikomu, přestože jste to věděli. Vy jste to moc dobře věděli, že takováhle smlouva byla projednávána i v jiných členských zemích NATO. Ne všechny ji mají. To znamená, vy jste to věděli, vy jste to ale zatajili, takže k tomuto nemáte to legitimní právo podle mého názoru, abyste takto závažnou věc tady protlačili ne stoosmičkou tentokrát, protože pro tu smlouvu hlasuje i hnutí ANO, ale prostě 180 ku 20. Proto já říkám, že by to měla být otázka na referendum. Takže ten váš argument, že to tady pak bude hlasovat Parlament, kde máte většinu, to jsem vám chtěl tady vysvětlit, že to je sice pravda, že máte tady většinu, ale tady se jedná o to téma, které vy jste vůbec před volbami neříkali.

Je to něco podobného, ale trošku z jiného soudku samozřejmě, jako že jste před volbami dokonce tvrdili, že nebudete zvyšovat daně. ODS tvrdila. A teď je zvyšujete. Takže k tomu to je vlastně - ale je to trošku něco jiného, protože je to ještě další varianta, že jste nezamlčeli, ale že jste tvrdili, dokonce jste přímo obelhali, že nebudete zvyšovat daně. A teď je zvyšujete. Takže tam je to samozřejmě - ale je to něco takového podobného, tady bych dokonce řekl, že to byl podvod na voliče, protože takhle zásadní věc, že plošně budete zvyšovat daně a že to zatajíte před volbami, tak to je skutečně, to si myslím, že byste vůbec nemohli mít takový volební výsledek, který jste měli, protože to by vám spousta občanů, zvláště voličů ODS, kteří jsou na to hákliví, tak samozřejmě by vám ten hlas nedala.

Ale já se zpátky vrátím k tomuto tématu. Takže to, že to bude hlasovat Parlament, to není tady argument, protože jste s tímto tématem, s tímto závažným tématem, nešli do voleb a neřekli jste to občanům ve volbách. Takže potom, když si dodatečně tady prohlasujete něco, na co nemáte mandát od voličů vlastně vůbec, a je to takhle závažné téma, tak to je přece něco jiného. Takže to je jenom k tomu argumentu, který jsem zaslechl od vládních představitelů a také snad od paní ministryně Černochové. Takže je to trošku jinak ve skutečnosti podle mého názoru.

V případě schválení této smlouvy se tak budou moci na území České republiky volně pohybovat a operovat ozbrojené síly USA, a to včetně rodinných příslušníků. A znovu zdůrazňuji, my tady nechceme základny ani vojáky ani z východu, ani ze západu. Protože už zase vím, vidím tady paní předsedkyni Pekarovou, tak už zase vím, že když to člověk nedoplní úplně polopaticky, každý jiný to chápe, tak už by zase psala: oni jsou proruští, proputinovští. Zase lže potom, tak to radši zdůrazňuji už podruhé, abychom si neseděli na uších jako obvykle. A to včetně rodinných příslušníků, jak jsem říkal.

Takže dohodou Fialova vláda zvýhodnila americký vojenský personál na úroveň diplomatických misí. Tato dohoda zavádí volný režim příjezdů, odjezdů, přivážení jakýchkoliv movitých věcí a skladování zbraní a střeliva do těchto prostor. A to bez možnosti kontrol ze strany České republiky. De facto se bude jednat o podobný princip, jaký je aplikován na teritoria ambasád. Tedy nemůžeme dovnitř, nevíme, kdo tam je, co tam je uskladněno, a nevíme, jaká se zde provádí činnost. Navíc k zabezpečení kázně a pořádku v případě protestů proti pobytu ozbrojených sil USA na území ČR je lze použít k nasazení i mimo těch 11 lokalit, kdekoliv na území České republiky. Dohoda je dokonce uzavírána na 10 let, kdy se nedá vypovědět.

No, a ještě se vyjádřím k tomu, co jsem tady slyšel od předřečníka z hnutí ANO. To je hodně alibistický přístup. Na jednu stranu otevřete Pandořinu skříňku a odsouhlasíte tu možnost pobytu cizích vojsk, možnost těch základen, takže hnutí ANO pro to hlasuje, a pak říkáte, že až to tady přijde třeba do Sněmovny, tak s tím třeba nebudete souhlasit, ale vláda tady má mezitím většinu, takže si to stejně prohlasuje. Takže to bude i vaše vina, až tady budou ti američtí vojáci, a můžete za to samozřejmě i vy. Takže my neděláme nějaká polovičatá rozhodnutí.

Já jsem záměrně tady kolegu nejmenoval, protože ho mám rád, jako mého předřečníka. Ale to jsou přece výmluvy. Tak buď jste principiálně proti a nepodpoříte to, ale tohleto lavírování - a protože já vím vaše skutečné důvody, proč pro to hlasujete, vždyť jsem to tady slyšel přímo mezi čtyřma očima, ale nebudu to tady rozebírat. Prostě chápu ty vaše důvody, ale nesouhlasím s nimi. Nesouhlasím s nimi, protože my jako SPD principiálně na to máme jasný názor a není možné tady v tomhle lavírovat, protože v budoucnu chcete být tam nebo onde. To je prostě principiální věc. Takže já už se k tomu ani nechci víc vyjadřovat, to jsem chtěl jenom říct, a záměrně ani kolegu nijak nejmenuji, protože jak říkám, myslím, že máme korektní vztah, ale jsou to zbytečné výpady tady.

Takže tato dohoda je z našeho pohledu jednostranně nevýhodná pro Českou republiku, nedává obdobná práva českým vojákům, jejich rodinným příslušníkům nebo dalším civilistům na území Spojených států amerických. Název celé dohody předpokládá obrannou spolupráci, ale obsah dohody směřuje k jednostranně pro USA výhodné úpravě pobytu jejich vojsk na území České republiky po dobu nejméně 10 let. Dokonce ani počet příslušníků ozbrojených sil USA na českém území není nijak omezen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP