(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vzhledem k tomu, že jde o dohodu, která omezí pravomoci českých orgánů dle článku 10a ústavy, omezení jurisdikce, zrušení kontrasignace České republiky na rozkazu ke vstupu cizích vojsk, eliminace soudů při řešení sporů, tak zastávám názor, že by dohoda měla být schvalována nejlépe třemi pětinami poslanců a nikoliv pouze poloviční. V usnesení vlády České republiky ze dne 26. dubna 2023 dodnes není toto její rozhodnutí, rozhodnutí vlády o ratifikaci obranné dohody s USA, přijatelně a logicky zdůvodněno. Odůvodnění bylo delegováno na ministryni obrany, která v takto zásadní otázce ale rozhodně nikdy nemůže přece zastupovat desetimilionovou republiku. A píše nám v této souvislosti spousta, opravdu spousta rozhořčených občanů, že zde žádné cizí základny nechtějí, a já s nimi souhlasím, ani nechtějí otvírat prostor pro tuto diskusi. Proto my říkáme, že tahleta smlouva mezi Českou republikou a USA je nadbytečná, protože jako člen NATO má už Česká republika smlouvu, která upravuje pobyt aliančních vojáků v členských státech, je to NATO SOFA smlouva. Takže já už jsem o tom hovořil, o této otázce by se mělo rozhodovat v referendu. I ta délka té smlouvy na 10 let, to je opravdu problém. Já to považuju za problém, protože tady v té době může být úplně jiné rozložení ve společnosti, úplně jiná politická reprezentace.

Zastávám tedy názor, že v souladu s Listinou základních práv a svobod a s Ústavou České republiky by se měli k této Dohodě mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany vyjádřit občané v celonárodním referendu. A jak už jsem říkal, já jsem se snažil tady asi před čtrnácti dny, nebo třemi týdny, prostě minulý měsíc, předřadit náš zákon o referendu, abyste nechali projít zákon o referendu, aby občané mohli o této věci hlasovat v referendu. Vy jste nám to ale tady zamítli, protože vy nechcete demokracii. Vy tady prostě chcete cizí vojáky na území České republiky a to je vše. No a takové to slovíčkaření, co je základna a co není... Nezlobte se na mě, ale v okamžiku, že tady jakýkoliv cizí vojáci budou dlouhodobě pobývat a využívat naše budovy, no tak to je v podstatě základna. Ne že není. Základna není přece jenom to, co si tady někdo postaví nově. Takže by bylo dobré neslovíčkařit a říct si to popravdě.

A jak říkám, já jsem poslanec za Moravskoslezský kraj. A řada občanů skutečně, a to jsem jich slyšel už minimálně stovky v tomto smyslu, i ty, co mi píšou, a to je jenom to, co si stačím všimnout, tak má i obavy z toho, že budou američtí vojáci na letišti v Mošnově, že tam budou dlouhodoběji pobývat, a samozřejmě se bojí občané toho, že se může stát Ostravsko terčem útoku. Takže to je další věc, kterou bezesporu je potřeba reflektovat.

Ministryně obrany Jana Černochová z ODS tvrdí, že smlouva neklade žádné nároky USA na zákony v naší zemi. Pokud tu ovšem americké vojsko nechceme, pak je dohoda zbytečná. Je přece každému jasné, že smlouva je základem pro budoucí základny a pobyt amerických vojáků v naší republice. No, a já zastávám ten názor našich občanů, kteří po zkušenostech jak z druhé světové války, tak z roku 1968 prostě mají špatné zkušenosti a mají v prvé řadě špatné i pocity, což je legitimní, když občané mají pocity, a je to potřeba brát s plnou váhou, že tady prostě nechtějí cizí armády, ať z východu, nebo ze západu.

A opravdu bych chtěl požádat, aby vládní politici přestali lhát. Protože když my tady říkáme, že jsme proti cizí vojenské činnosti v České republice, tak právě někteří lidé typu paní Pekarové Adamové okamžitě mezi to dávají rovnítko, že je někdo proruský nebo proputinovský. Samozřejmě že tohleto můžou napsat a tvrdit jenom úplní idioti, protože to by potom Rakousko bylo proruské a proputinovské. Neutrální Rakousko. Ale dokonce tohleto evidentně nikomu z vládní koalice nevadí, nebo to neví. No a plácají pořád ty svoje nesmysly a lži a vyvolávají strach a překrucujou pravdu. Takže to není pravda. Ten, kdo nechce cizí základny na svém území - a je to mimochodem i značná část Japonců, zvláště v prefektuře Okinawa, tak nikdo je samozřejmě nemůže podezírat z toho, že jsou proruští, to opravdu nehrozí. Takže to jsou takovéhle nesmysly, které jsem tady taky chtěl ještě okomentovat, protože tyhlety, bych řekl, no, prostě tyhle nesmysly, zůstanu u běžných výrazů, tak ty je potřeba taky vyvrátit. Protože ono čím víc je Fialova vládní pětikoalice v křeči, tak tím víc právě sklouzáváte k tomu jednoduchému nálepkování. To znamená, třeba premiér říká populisti a extremisti, protože nemá žádný argument, žádný lék proti zdražování a proti drahým potravinám, energiím a tak dále. Nemá nic. Nic, protože je nekompetentní. Takže tím pádem sklouzl už jenom k nálepkování. Ale jak je vidět, tak občané na to neskočí. No a samozřejmě je to i s těmihle těmi dalšími nálepkami.

Takže já bych radši uvítal v této věci věcnou diskusi, protože já tady konkrétně o tom diskutuju a i u těch důchodů, co jsme tady měli dopoledne, tak jsme se snažili diskutovat věcně.

Ministryně Jana Černochová dále tvrdí, že Parlament je pojistkou, která může zabránit vstupu a trvalé přítomnosti vojska USA na našem území. Tak k tomu už jsem se vyjádřil. Je to samozřejmě nesmysl, protože současná vládní většina prohlasuje bez mandátu občanů, bez souhlasu veřejnosti cokoliv, co se jí zlíbí. Parlament, a to Sněmovna i Senát, nejsou žádnou pojistkou. Tou pojistkou by byl zákon o referendu, to navrhuje SPD. My navrhujeme zrušit Senát a místo toho jako tu pojistku odsouhlasit, přijmout zákon o celostátním referendu. To je skutečná pojistka pro občany této republiky, občany, kteří jsou podle mého názoru majiteli této země.

Takže přesněji, ten Senát a Sněmovna nejsou žádnou pojistkou pro občany, znovu říkám, to by byl zákon o referendu. Ale ony jsou pojistkou pro vládu a Spojené státy, že si s naší zemí udělají, co se jim zlíbí, navzdory odporu většiny občanů naší země. A to myslím všeobecně. Takže znovu říkám, tou skutečnou pojistkou by byl zákon o referendu, kterému ale vládní koalice, ale i hnutí ANO brání, aby se mohlo hlasovat o zákonu o referendu, včetně možnosti hlasovat o mezinárodních smlouvách.

Takže pobyt cizích vojsk, navíc za podmínek, které se vymykají českým zákonům, a to prokazatelně, je obrovské omezení naší suverenity, které nemá právo odsouhlasit žádná vláda, žádný parlament bez souhlasu většiny občanů České republiky. Tahle země, jsem vám chtěl říct, není vaše. Tahle země je nás všech, všech občanů České republiky, a vy byste to měli respektovat a v prvé řadě je požádat o jejich souhlas. No a já si myslím, že skutečně Česká republika při rozumné vládní politice, rozumné zahraniční politice, já už jsem tady dával ty země typu Rakouska, Švýcarska a dalších zemí, tak prostě lze být zemí, která nebude platit za válečného štváče. Nebudu to už personifikovat tady teď dneska, ale naším cílem by měl být mír a dobré vztahy se všemi zeměmi světa, s kterými je to možné, a nikoliv válka, eskalace napětí a tak dále. To myslím že ve světě k ničemu nevede. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Přeji hezké odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Děkuji panu předsedovi. A nyní s přednostním právem je připraven pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP