(15.40 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Smlouva o obranné spolupráci mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými podkopává naši státní svrchovanost a staví naši zemi do služebního postavení vůči Washingtonu, který si prostřednictvím této smlouvy zajišťuje prostor a podmínky pro dlouhodobou přítomnost svých vojsk na území České republiky. Ano, a to je třeba zopakovat občanům, protože vláda to záměrně nedělá. Protože hlavním účelem projednávané dohody je nastavení podmínek pro ničím neomezené působení amerických ozbrojených sil, jejich rodin a dalších civilních složek armády a administrativy Spojených států amerických na území České republiky v určených vojenských zařízeních a prostorách. Ano, touto smlouvou předáváme část svého území a část svých kompetencí a pravomocí do rukou cizí velmoci, která tak zprostředkovaně dostane pod kontrolu i bezpečnost a stabilitu celé naší země. Prostě si tam můžou dělat co chtějí.

Vidinu této nevábné budoucnosti posiluje i novela ústavy, která zde v lednu prošla prvním čtením a která má nově umožnit české vládě, aby bez souhlasu Parlamentu rozhodovala o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky v délce do 60 dní, jde-li o blíže nespecifikovanou ochranu života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot nebo bezpečnosti České republiky. To jsou podle mého názoru značně gumové a vágní pojmy, pod které se vejde ledacos. Nebo jinak - pod které se vejde úplně všechno. Cizí vojska, pokud tato novela projde, zde totiž můžeme mít slovy jedné reklamy dříve, než si myslíte, a k tomu tuto smlouvu o jejich pobytu. Souběh obou těchto iniciativ, tedy česko-americké smlouvy a umožnění přítomnosti cizích vojsk na našem území i bez souhlasu Parlamentu, byť na 60 dnů, a tlak vlády na jejich schválení je zarážející.

Současná vláda se občas v rozporu se skutečností vydává za jediného politického dědice a obránce polistopadového režimu. Legitimita tohoto režimu přitom spočívala mimo jiné i v tom, že zajistil odchod cizích, tehdy sovětských, vojsk z našeho území. Ale současná vláda zároveň činí vše pro to, abychom zde cizí vojska měli znovu zpět. Smlouva, kterou zde projednáváme, je mnohem závažnější než někdejší smlouva o umístění amerického radaru v Brdech, která zaslouženě spadla pod stůl, i když ji vláda vydávala za neškodnou technickou normu.

Propagátoři smlouvy říkají, že tato smlouva neobsahuje nic o vojenských základnách. Ještě zopakuji, za jakým účelem jsou textem smlouvy příslušná česká vojenská zařízení a prostory ozbrojeným silám poskytována. Takže namátkou: pro účely výcviku, cvičení, manévrů, doplňování paliva do letadel, přistávání, k dočasné údržbě vozidel, plavidel a letadel, k ubytování personálu, ke shromažďování a rozmisťování ozbrojených sil a materiálu. Nejsou to základny. Tolik naposledy k debatě, zda půjde o vojenské základny, nebo ne. Takže každý si na to odpovězte sám.

Česká republika se touto smlouvou vzdává i vyžadování pasů a víz pro ozbrojené složky Spojených států i pro civilní osoby, které s nimi přijdou. Čili naše orgány nebudou vědět, kdo k nám z USA přišel, kdo u nás pobývá a kdo tam případně zase odešel. Částečně je to tedy i smlouva o skutečně volném pohybu amerických občanů do České republiky a zpět. Je zde i ustanovení, že ozbrojené složky Spojených států u nás nebudou platit žádné daně, ani DPH, takže se americká strana, řečeno s lehkou nadsázkou, ani nemusí účastnit připomínkového řízení k vládnímu konsolidačnímu balíčku.

Jak už jsem předeslal, tato navrhovaná česko-americká smlouva má být deset let nevypověditelná. Takto v uvozovkách výhodně ji pro nás paní ministryně Černochová a její podřízení vyjednali. Jde tedy o závazek, který časově velmi výrazně překračuje mandát současné vlády o více než dvě další volební období Poslanecké sněmovny a minimálně o více než dvě funkční období příštích vlád, politicky složených výrazně jinak, než je ta současná. Aspoň v to věřím.

Vládní politici nám opakovaně říkají v případech, kdy jejich návrhy a opatření kritizujeme a snažíme se zabránit jejich schválení pro jejich zjevnou nekvalitu a škodlivost, ať si počkáme na to, až budeme ve vládě, až budeme mít parlamentní většinu. Pak ať ji zrušíme. Ale teď ať je necháme pracovat, že mají k příslušným změnám zákonů a k uzavírání příslušných smluv mandát občanů z voleb. Už o tom mluvil Tomio Okamura. Myslím, že v tomto případě to absolutně neplatí. Žádná ze stran vládní koalice neměla ve volebním programu projekt uzavření česko-americké vojenské dohody o přítomnosti amerických vojsk v České republice. Žádná z těchto stran nesdělila občanům, že plánuje takto zásadním a nedůstojným způsobem omezit suverenitu České republiky. A hlavně, tato smlouva nezavazuje jen současnou vládu. Pokud by tomu tak bylo, tak ji může příští vláda třeba s účastí hnutí SPD za dva roky v klidu vypovědět. Ale to text smlouvy přece neumožňuje, protože je formulována sice naštěstí ne na věčné časy, ale fakticky minimálně na 11 let bez možnosti dřívější výpovědi. Po dobu 10 let má být smlouva nevypověditelná a pak je zde ona jednoroční výpovědní lhůta. A takový závazek, který dalece přesahuje její věcný i časový mandát, nemá současná vláda právo na naši zemi a její občany v žádném případě uvalit.

Mimochodem, něco podobného platí i pro změnu migrační politiky Evropské unie, kterou nedávno předběžně odsouhlasil za podpory premiéra Fialy ministr vnitra Rakušan. Muselo by tomu předcházet vyjádření občanů v celostátním závazném referendu, protože jde o dalekosáhlé omezení české státní suverenity, přinášející navíc významná bezpečnostní rizika. Takže pro nás migrace od roku 2023 dál rovná se ministr Rakušan.

Takovéto typy smluv mají být předmětem všelidového hlasování vždy a za všech okolností. Co už jiného, proboha, než euro, migrace, základny, přítomnost cizích vojsk - pardon, základny, špatně jsem to pochopil a špatně jsem se vyjádřil. Ty nemovitosti, ve kterých budou cizí vojska, tak co už jiného má být předmětem referenda, o kterém by občané měli rozhodovat? Myslím si, že nikdo v tomto ohledu nemá právo a mandát postavit naše občany před takto vyřešenou, hotovou věc.

Mimochodem, referendum k této smlouvě, a my o to budeme usilovat, by mohlo klidně proběhnout i poté, co si tuto dohodu protlačíte ratifikačním procesem, jako takzvané referendum schvalovací, potvrzovací. To je v demokratickém světě běžná praxe. Zkuste se na to zeptat. Pokud by občané řekli "ano", nebudeme nadšeni, ale budeme to respektovat. Zachovali byste se stejně, pokud by občané řekli "ne" a tuto smlouvu poslali navěky k ledu? Respektovali byste to? Máte vůbec odvahu? Nemáte odvahu se lidí zeptat, jinak byste to udělali. Dle vašich prohlášení se domnívám, že ne. Nehledě na to, že silná a hrdá vláda by takto pro Českou republiku ponižující smlouvu nikdy nepodepsala. Současná vláda není ani silná, ani hrdá, ani suverénní a v podstatě ani česká, myslím Česká s velkým Č. A svoji neschopnost a nekompetentnost v oblasti správy státu a katastrofálními výsledky své činnosti v oblasti rozpočtové, hospodářské a sociální politiky se snaží zakrývat plněním pokynů a závazků ze strany Evropské unie a Spojených států amerických, dokud ještě obývá Strakovu akademii. To doufám už nebude dlouho trvat.

Dámy a pánové, beru na vědomí, že si některé, nebo všechny vládní politické strany přejí cizí vojenskou přítomnost na českém území, včetně americké přítomnosti. Já si to nepřeju. Respektuji jejich právo mít tento názor a toto přesvědčení, byť ho naprosto nesdílím a odmítám. Ale vážení kolegové, i když si tuto vojenskou přítomnost přejete, skutečně jste museli smlouvu, která ji upravuje, vyjednat v takto vazalském a pro Českou republiku nevýhodném a ponižujícím znění? Odpovězte si alespoň sami sobě.

Já mám ohledně této smlouvy jasno. Z věcných důvodů, které jsem zde dvakrát poměrně podrobně rozvedl, i proto, že se řídím přesvědčením britských konzervativních myslitelů, že národ je společenství mrtvých, živých i dosud nenarozených, budu hlasovat proti její ratifikaci. V zájmu současnosti i budoucnosti České republiky. Děkuji vám za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP