(16.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jiří Horák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji. Víte, já jsem šedesátý osmý samozřejmě nezažil, ale vím, že v našem městě byla sovětská armáda v šedesátém osmém. Přijeli tam, jeli asi tři ulice, stříleli kulomety do domů, byli na náměstí, tam rozstříleli všechny domy kulomety a zastřelili tam jednu paní, která zrovna v tu dobu byla nad postýlkou svého dítěte. A vy teď říkáte, že tady ten podpis té technické dohody, která reguluje pobyt vojáků, kteří tady samozřejmě každoročně už cvičí, je to samé. Jako vážně? Není to devalvace utrpení těch lidí, kteří v šedesátém osmém tady umírali, byli zabiti sovětskými vojáky? Tak opravdu tato slova - to je to samé? To přece nemyslíte vážně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: A nyní se vrátíme do rozpravy, kde je přihlášen pan poslanec Karel Sládeček. Připraví se pan poslanec Milan Brázdil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, vážená paní předsedající. Milé dámy a pánové, i já bych se chtěl vyjádřit k podepsané Dohodě mezi Českou republikou a Spojenými státy o spolupráci v oblasti obrany. Česká republika, už jsem to zde říkal, je od roku 1999 členem NATO a 24 let jsme žádnou podobnou smlouvu nepotřebovali.

Občané České republiky mají negativní zkušenost s pobytem cizích vojsk na našem území. Velká část z nich si tuto smlouvu nepřeje, ale vláda pětikoalice toho vůbec nedbá. Současná vláda akorát provokuje, podepisuje nějaké smlouvy, bourá pomníky či uráží světové diplomaty. Uvědomme si prosím, že světové pořádky nikdy nevytvoří pan ministr bakalář Lipavský, světové pořádky tvoří opravdoví světoví státníci. Vy akorát utrácíte miliardy dolarů, okrádáte důchodce, okrádáte pracující lidi a prodlužujete válku.

Nedávno jsem se dočetl, že nákup 25 stíhaček F-35 bude stát Českou republiku 5,62 miliardy dolarů, zatímco Izraelci koupili stejný počet, tedy 25 stíhaček, za 3 miliardy dolarů. Tuto informaci zveřejnila na svém webu agentura Reuters 2. července letošního roku. Izrael přitom nedodává žádné zbraně na Ukrajinu. Já si myslím, že paní ministryně Černochová jen poslouchá čísi příkazy. Je jí jedno, kolik bude stát nákup amerických stíhaček, protože my všichni daňoví poplatníci, naše děti, naše vnoučata to zaplatíme. Zatímco Izraelci jsou opravdoví obchodníci a vyjednali si stejné zboží za téměř poloviční cenu.

Všeho schopná vládo, touhle smlouvou vystavujete Českou republiku nebezpečné válečné hře. A o tak závažné otázce by měli rozhodovat všichni občané v celostátním referendu. Já budu hlasovat proti přijetí této smlouvy. A jen pro upřesnění - američtí turisté s americkými valutami jsou samozřejmě v České republice vítáni. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Brázdil, připraví se pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Dobrý den, kolegyně, kolegové, děkuji za slovo, dobré odpoledne. Mnohokrát to bylo zmíněné, že jenom poslanci SPD budou proti. Chci říct, že i poslanci za ANO se budou někteří zdržovat.

Proč já tady teď vystupuji? Takový drobný úvod. Já jsem po absolvování gymplu nastoupil na vojenskou medicínu do Hradce Králové, Univerzita Karlova, a pak po atestaci na Hradisku v Olomouci k výsadkářům. Tehdy to bylo osmdesát dva, osmdesát, útvar se nazýval dvaadvacátá výsadková, dneska je to šest set jednička. Přesně tam, odkud máme dnešního prezidenta Petra Pavla, přesně tam, kde máme engéše, tedy Řehku. Ano, tam já jsem sloužil, tam jsem skákal, bavilo mě to. Jenomže tam jsme byli taky v době, kdy se rodila demokracie v tomto státě. Byly nachystané helikoptéry, my nabalení. A víte, na co jsme byli nachystaní? Že půjdeme bránit tehdy Československo a tu hranicí se Sovětským svazem. Báli jsme se, ta nově rodící se demokracie, že prostě by to tady nemuselo dopadnout. Nestalo se tak, nebyli jsme zvednutí a zaplať pánbůh nikdo neumíral.

Ale já - proč to říkám? Snad tímto úvodem mi nikdo teď nemůže říct, že já jsem někdo, kdo by byl fandil Rusku. Já jsem v Rusku v životě nebyl, já jsem nebyl ani na Ukrajině a nejsem ani proukrajinský, ani protiukrajinský. Nejsem, fakt, věřte, ne. Ale cítím z této smlouvy jednu otázku, a proto nevím, jak budu hlasovat. A kdyby mi někdo pomohl, odborník, nemyslím politik, nemyslím paní ministryni, někdo - odborník, tady pan (otáčí se doprava), promiňte, pan bývalý ministr, právník, říkal, je znalý v té problematice, ale - papírem se nedá nic zachránit ani zvýšit - poslouchejte - ani zvýšit bezpečnost České republiky! Jestliže přijmeme fakt, že tu nikdo nebude. Na tomto - toto se tady hlásilo, paní ministryně, i v tom doprovodném usnesení. Tady nikdo nebude. Ale nemusíme ani říkat, jestli to jsou základny nebo bůhvíco. Prostě tady nikdo nebude. Tady nebudou cizí armády a to je dobře. A lidi to teď slyší - nebude. No jo, ale bude jenom ten papír. On vlastně, ono jich bude hodně, to bude tlusté, asi tam - prý to je blbě přeložené nebo co, říká Radek Vondráček. No nevadí, ale bude to papír. A teď se vás ptám, kolegyně, kolegové, jak to vysvětlit lidem, jak tento papír zvýší bezpečnost naší České republiky, když vedle nás jsou další spojenci? Oni jsou blíž než Amerika. Tak kdyby toto mi někdo vysvětlil, tak já nebudu mít problém říct, no tak jo, vždyť je to dobré, je to fajn, ale... To znamená, že když my budeme, nebo státy mají smlouvu s Amerikou, proč ji nemáme s Poláky, s dalšími členy toho NATO? Jako že to je jenom jedno, oni to něčím vylepší? Přece ale oni tu nikdy nebudou, to je jenom deklarace, to je jenom dohoda o něčem, ale oni tu nikdy nebudou, ale my budeme mít vyšší bezpečnost - tímto papírem. Tak to jako že NATO to s námi uzavřelo blbě? A teprve tímto se to dává do té vyšší úrovně, kdy budeme ochráněni? Já si to nemyslím. Ale když mi to někdo vysvětlí, že to je... to tak nebude, no tak ale potom se poruší to, co tady bylo řečeno, že ty základny nebo nějaké logistické věci a tak dále, a toho se ti lidi bojí s tou zkušeností.

Čili ještě jednou, já to shrnu. Nejsem proruský. Já jsem bránil tuto republiku v době, kdy se tady rodila demokracie, s padákem na zádech a bál jsem se, že to nedopadne. A já mám jenom obavy, tak jak to bylo, na věčné časy, předtím, aby to nebylo teď špatně.

Snad jsem vám nic zlého neřekl, snad jsem nikoho neurazil. Ale rozhodně odborníka, někoho, kdo by tady to dokázal, jako myslím odborníka, tedy armádního člověka, který - stratéga, který by nám to nějak řekl. Pravděpodobně tu není. Bylo by to fajn, jenže trošku pozdě. Vláda byla kritizovaná, měli jste to komunikovat. Možná by nemuseli být teď na náměstích ti lidé, možná by věděli... Opravdu tady nikdo nebude, žádné základny, žádní vojáci, žádné porušování nebo jiné právní normy pro ně a pro nás? Toto kdyby se vysvětlilo, tak to je symbol. To tady často slyšíme, vysílat signály a symboly. No tak dobrá, tak to - papír snese všecko. Ale jakmile to tak nebude, tak za mě to bude průšvih.

Takže zatím já jsem nachystaný se zdržet. Nemějte mi to za zlé. A přitom tuto republiku miluju, mám rád svoji rodinu a lidi v naší zemi a rád bych, aby takhle bezpečná zůstala i nadále. Tak děkuju za pochopení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP