(16.00 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Za plánem vytvořit z mošnovského letiště vojenské logistické centrum byla vítězná středopravicová koalice ODS, KDU-ČSL už v roce 2004, kdy ODS vedená hejtmanem Tošenovským dosáhla v krajských volbách 38 %, hlasů, v tom roce 2004. Náměstkem hejtmana pro oblast dopravy byl Pavol Lukša, KDU-ČSL. Dále vládli v dalších volbách v roce 2008 a 2012 levicové koalice ČSSD a KSČ (?). Stavba železnice byla provedena pod vedením levicové koalice ČSSD plus KSČ, která byla utvořena po krajských volbách 2012. Tudíž o záměru základny v Mošnově muselo vědět vedení Moravskoslezského kraje už od roku 2004 v barvách ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a KSČ (?).

Sám jsem několikrát interpeloval předsedu vlády a ten zde na mikrofon - je mi to blbé, ale musím to tak říct - opakovaně lhal, že se nechystá žádná vojenská základna v Mošnově. A nyní vidíme, že ve smlouvě o takzvané společenské obraně s USA, DCA, je explicitně zmíněno mošnovské letiště jako plánované logistické centrum pro vojska USA. Logistické centrum je moderní synonymum vojenské základny, nebudeme si nic nalhávat. Premiér Fiala na mou interpelaci lhal nejspíše proto, že se vláda obávala, že by mohly vzniknout proti jejich plánu opět demonstrace jako v roce 2008 proti radaru v Brdech, kdy vláda Spojených států od podobné smlouvy sama ustoupila. A navíc bylo již také známé, že obdobná smlouva vyvolala velké spory na Slovensku, kde dohodu se Spojenými státy o obranné spolupráci už mají. Ve slovenském parlamentu se poslanci Národní rady Slovenské republiky při jejím projednávání takřka poprali.

V březnu 1999 podepsal na Pražském hradě prezident Havel přístupové listiny NATO, především však Washingtonskou smlouvu jakožto zakládající dokument Severoatlantické aliance, Organizace Severoatlantické smlouvy, jak zní formální název NATO. Současně přitom bylo podepsáno přistoupení České republiky k dohodě o statutu ozbrojených sil z roku 1995, takzvaná SOFA, která vždy až po příslušném souhlasu České republiky umožňuje případný vstup vojenských jednotek signatářských států na její území. Text smlouvy je dohledatelný jako sdělení č. 297/1996 Sb., Sdělení Ministerstva zahraničních věcí. To znamená, že bez předchozího souhlasu země není v rámci NATO vstup sil jiného státu na její území možný podle této smlouvy. A to je hlavní důvod ke zřizování bilaterálních smluv armády Spojených států s ostatními státy NATO, protože to znamená jednoznačné zbavení suverenity příslušného státu, což by jim vlastně v žádném státu neprošlo.

Symbolicky 25. února přijala vláda České republiky na svém zasedání usnesení číslo 134, později odtajněné usnesení číslo 155 z 2. března, v němž se praví, že vláda schvaluje pobyt sil a prostředků ozbrojených sil států Organizace Severoatlantické smlouvy na území České republiky v souladu s aktivovanými předběžnými obrannými plány NATO na dobu 60 dnů ode dne zahájení nasazení v celkovém počtu 200 osob. Vláda schválila dočasný pobyt vojsk NATO na našem území a zavázala se, že to celé bude platit z českých zdrojů. A dodejme, učinila to tajně, za zády občanů, bez jejich mandátu. Ten si vymůže silovým hlasováním v Parlamentu, stejně jako si vymohla protiústavní pandemický zákon loni. Je naprosto zdrcující, že naše země neumožňuje občanům, aby se k podobně závažným tématům jakkoli vyjádřili v referendu.

Je nezbytné udělat vše pro ukončení bojů na Ukrajině a co nejvíce omezit možnost neuniformovaných a uniformovaných přívrženců války v České republice. Naše země by neměla dělat užitečné idioty Spojeným státům a čeští vojáci by měli chránit české hranice a ne umírat v nesmyslných válkách Ameriky. Přítomnost vojsk NATO na ruských hranicích považujeme za zdroj našeho smrtelného ohrožení, nikoli za zvýšení naší bezpečnosti. Naše země nesmí dělat živý štít, být živým terčem a stát se válečnou obětí za zájmy našich kolonialistů. Je to stejné jako v roce 1968. Já jsem to zažil. To byla také smlouva o dočasném pobytu vojsk na našem území a trvala třicet let. Je to úplně stejné, jen tehdy nás Sověti chránili před Američany a dnes nás Američané budou chránit před Rusy. Co na to asi říká pan Kocáb? Veřejnost by se měla ptát, kdo dal vládě mandát podepsat deset let nevypověditelnou smlouvu o eventuálním pobytu cizích vojsk na našem území?

To je pohled SPD a většiny občanů naší země. Pohled pětikoalice to bere jinak. Ti to berou tak, že jsme se konečně dočkali, i my budeme okupováni vojskem Spojených států jako mnoho jiných států po celém světě. Od převratu 1989 se říkalo, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Žel nezvítězily. Lež je v naší společnosti všudypřítomná a nenávist rozděluje společnost až hanba. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku. K ní se přihlásil pan poslanec Vladimír Balaš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, poslouchám ty příspěvky a nestačím se divit. Jsem mezinárodní právník a jenom chci říct, že to, co v té smlouvě je, je přesně to, co mezinárodní právo uznává za pravidlo už po více než 200 let od doby, kdy pravidlo par in parem non habet imperium, tedy rovný nad rovným nemá moci, potvrdil soudce Nejvyššího soudu Spojených států chief justice marshall ve věci Schooner exchange versus McFaddon (nesroz.). Potvrdily to anglické soudy, belgické, francouzské, italské a další. Takže to, že jsou americké ozbrojené síly kdekoli vyňaty z pravomoci územního suveréna, tak vychází z mezinárodního práva a není to nic objevného. Takže z tohoto hlediska jde o standardní postup a naprosto odmítám tvrzení, že by v případě pobytu vojsk Spojených států tady došlo k nějaké okupaci České republiky.

Navíc ještě mám jednu poznámku k tomu posudku z Ústavu státu a práva. Nevím, kdo to tam zpracovával. Předpokládám, že ten posudek by vyzněl spíše ve prospěch smlouvy, ale je to jenom jeden právní názor ani ne instituce, možná jenom toho, kdo to zpracovává. Já se tou otázkou zabývám od doby, kdy jsem postgraduálně studoval. Téma mojí disertační práce byly právě jurisdikční imunity státu a jeho majetku, takže jsem opravdu v tomhle ohledu poměrně informován a myslím si, že nemá smysl tady mást kohokoli nepravdami, které tady šíří mí předřečníci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Salvetr se přihlásil k další faktické poznámce. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jenom krátkou reakci na to, co tady zaznělo. Nechci se vracet k těm posledním větám ve vystoupení pana Síly, vaším prostřednictvím, ale tady zaznělo jednoznačně, že tato vládní koalice nemá mandát k nějaké takové smlouvě nebo k těmto dohodám. Já si myslím, že to není pravda, a to z jednoho prostého důvodu. V celé volební kampani zejména koalice Spolu se jasně hlásila k prozápadní orientaci a k pevnému ukotvení ve strukturách nejen Evropské unie, ale i NATO. A to, že se situace v Evropě dramaticky změnila za poslední rok a půl, je jednoznačné a chápu tuto smlouvu, kterou připravila vláda, jako jednoznačnou reakci na to, co se nyní ve světě odehrává.

A to, co chci naprosto odmítnout, je to, že váleční štváči z Prahy či generál Řehka někoho tady straší. Vždyť vy, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, jste říkal, že jste absolventem vojenské školy, a myslím si, že oba dobře víme, že slova odvod, mobilizace a jim podobná byla naprosto běžnou součástí našeho života. To přece není žádné strašení. To je popis toho, co běžně k životu především mužské části populace patří. A to, že jsme v té dobré konstelaci na ně zapomněli, neznamená, že neexistují a že se nemohou dnešní generace týkat. Jednoznačně k tomu dodávám, že jsem velkým přívržencem profesionální armády, protože si dobře vzpomínám na to, jak ta povinná služba probíhala a jak bojeschopná ta armáda byla. Alespoň co se záklaďáků týkalo. (Předsedající: Čas!) Děkuji vám za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP