(10.20 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, měsíc měla Sněmovna pauzu a skutečně se udála řada zásadních věcí pro občany České republiky. Již téměř dva roky trvající vysoká inflace způsobená Fialovou vládou znehodnotila úspory milionů českých občanů a ekonomické vyhlídky naší země jsou špatné. Dle nejnovější makroekonomické prognózy Ministerstva financí hrubý domácí produkt České republiky letos poklesne o 0,2 %. Ještě v dubnu přitom tento rezort počítal s mírným růstem české ekonomiky. Za zhoršením výhledu predikce ekonomického vývoje stojí zejména markantní propad poptávky a spotřeby domácností. I tato skutečnost je jednoznačným dokladem nekompetence a škodlivosti působení vlády Petra Fialy z ODS a jejich přímých negativních dopadů na společensko-ekonomický vývoj České republiky a životy jejích občanů.

Již téměř dva roky trvající vysoká inflace způsobená do značné míry rovněž Fialovou vládou znehodnotila úspory milionů českých občanů, pokud je o ně již rovnou úplně nepřipravila. To je i hlavním důvodem propadu spotřeby a maloobchodních tržeb, jehož výsledkem je pokles hrubého domácího produktu, a znamená to samozřejmě i velké ohrožení pro české firmy i živnostníky, včetně ohrožení samotné budoucnosti a existence jejich podnikání. Všechny tyto skutečnosti budou ve svých důsledcích znamenat i razantní propad příjmů státního rozpočtu a prohlubování jeho deficitu.

Ze všech těchto závažných důvodů trváme na tom, že Fialova vláda škodící České republice musí okamžitě skončit. I proto, že dle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd, CVVM, plně důvěřují Fialově vládě již pouze 2 % občanů České republiky. Ano, pouze 2 %, přičemž 70 % občanů vládě nedůvěřuje. Je to v podstatě nejnižší důvěra ve vládu za dobu samostatné České republiky. Vláda, která objektivně škodí vlastní zemi a pozbyla důvěry drtivé většiny občanů, musí odejít. Jediným východiskem z existující situace jsou následující volby do Poslanecké sněmovny a z našeho pohledu je to i sjednocování politických subjektů s podobným vlasteneckým programem, který má SPD. Samozřejmě z mého pohledu by byly ideální předčasné volby, aby občané rozdali nové politické karty, protože to, že plně důvěřují vládě pouhá 2 % občanů, to znamená, že i voliči vládní pětikoalice už vládě nevěří. Takže to si myslím, že je velice důležité tady říct, že vláda by měla už odstoupit sama od sebe, protože ta situace je neúnosná.

Když jsem se včera dočetl, že Fialova vláda shání nějaké experty, aby jí pomohli - vy pořád sháníte nějaké experty, ale já vám říkám, že experti vám nepomůžou, protože ti hlavní v uvozovkách experti jsou právě ministři a členové Fialovy vlády, a dokud ti tam budou, tak Česká republika bude dál padat ke dnu. Dokonce i provládní média už otevřeně píší, že Fialova vláda stáhla Českou republiku na samé dno při srovnání i s jinými evropskými zeměmi.

Zde bych připomenul, že to, jakým způsobem Fialova vláda ničí český stát, lze dokladovat samozřejmě, a už jsem to tady dokladoval, na mnoha objektivních statistikách a údajích. Například teď nedávno zveřejněná prognóza České národní banky jasně predikuje, že se v příštím roce sníží dynamika růstu české ekonomiky o 0,9 procentního bodu, což znamená pro naše národní hospodářství ztrátu zhruba 70 miliard korun, zejména kvůli nižším příjmům domácností v důsledku vládou navrhovaného zvýšení daní a povinných pojistných odvodů.

Tady u toho bych se chvíli zastavil, protože jak už jsem opakovaně říkal a už jsme to opakovaně říkali, tak propad reálných příjmů v České republice, českých občanů, je minus 6,7 %, což je největší propad reálných příjmů v rámci Evropy vůbec. Jsme nejhorší v Evropě kvůli Fialově vládě a jsou to čísla Evropského statistického úřadu, Eurostat. Je to opravdu velký problém, nejenom ekonomický, to, co tady předvádíte, ale samozřejmě je to i flagrantní porušení předvolebních slibů, které jste slibovali vašim voličům. Například tady koalice Spolu, to je koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, tak jste tady říkali před volbami, že nezvýšíte žádné daně. Děláte pravý opak, a jak jsem říkal, tak výmluvy na nějaký konflikt na Ukrajině, ty jsou samozřejmě lživé, protože Česká republika má největší propad reálných příjmů vůbec v celé Evropě. To znamená, vymlouvat se na Ukrajinu, to jsou jenom výmluvy, které, jak už vidím, už vám nevěří ani vaši původní voliči.

Takže vy jste tady flagrantně obelhali voliče. Tady například ministr financí Zbyněk Stanjura přímo slibuje voličům, že zvyšování daně z nemovitostí nepřipustíme. Stát nesmí trestat lidi za to, že si koupí byt nebo dům nebo provozovnu, kde podnikají, aby uživili sebe a rodinu. A píšete: zvyšování daně z nemovitostí nepřipustíme. Děláte pravý opak! Navrhli jste zvyšování daně z nemovitostí, a to opravdu razantním způsobem, a to se ještě bude zvyšovat pak ta daň o inflaci, to znamená, to zvyšování bude jenom stoupat ještě i v dalších letech. To znamená, vy vlastně obelháváte lidi úplně v přímém přenosu! Nezvýšíme daně, píšete v předvolebním slibu. Nebudete zvyšovat daně z nemovitostí, píšete v předvolebním slibu. Dál koalice Spolu píše: Mít, kde bydlet, není luxus. Odmítáme vyšší zdanění nemovitostí. A dokonce tady píšete do červeného kolečka: sdílej a podpoř změnu. Zapomněli jste připsat, že změnu k horšímu a že je to lež, co jste slibovali voličům.

Takže to je samozřejmě úplně tristní, a tady dokonce místopředseda ODS a současný ministr financí píše, že nápad na zvýšení daně z nemovitostí je opravdu nebezpečný. Píše to 3. srpna 2021. To znamená, vy jste úplně opravdu flagrantně porušili vaše předvolební sliby, děláte úplně pravý opak a já si myslím, že opravdu je to na okamžitou demisi vlády, protože lidé už kvůli vaší vládě nemají peníze. Rapidně narůstá z tohoto důvodu počet exekucí, za který nese odpovědnost Fialova vláda, právě proto, že jste způsobili ten rekordní propad reálných příjmů, který je, znovu říkám, vůbec nejvyšší v Evropě. Ostatně to je prostě zcela objektivní kritérium. Dneska už má - celkem se v České republice už vedou více než 4 miliony exekučních řízení. Jak říkám, tak na začátku července probíhalo o 48 600, téměř o 50 000 více exekučních řízení než v loňském roce a alespoň jednu exekuci má více než 660 000 našich občanů. Významně také stoupl počet osob, proti kterým jsou vedena dvě a více exekuční řízení. Vyplývá to z aktuálních údajů Exekutorské komory. A vám je to úplně jedno! Vy jste si tady, poslanci Fialovy vládní pětikoalice, sami sobě zvýšili platy politiků - sami sobě jste si zvýšili platy politiků letos, SPD hlasovalo proti - a zároveň vlastně sdíráte občany z kůže.

Takže za tím růstem počtu exekučních řízení je na prvním místě zhoršování ekonomické, příjmové a sociální situace občanů v důsledku vysoké inflace a propadu reálných mezd i dalších příjmů. Exekuce a jejich narůstající rozsah jsou zásadním problémem České republiky z hlediska sociálního a důchodového systému, zaměstnanosti i soudržnosti společnosti. Nejvíce postihují severozápadní a severní regiony našeho státu, zejména Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Hnutí SPD navrhuje systémové řešení tohoto neúnosného stavu. Samozřejmě kromě toho, že by vláda měla podat okamžitě demisi. Prosazujeme zestátnění exekutorů, aby exekuce prováděly soudy či úřady veřejné správy, nikoliv privátní exekutoři, jejichž primárním cílem je maximalizace zisku i za cenu naprostého sociálního a ekonomického zničení dlužníka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP