(10.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Hnutí SPD je jedinou stranou v Parlamentu, která prosazuje zestátnění exekutorů. Dluhy se platit mají a musejí, ale splácení dluhu nesmí být likvidační. Prosazujeme i teritorialitu exekucí, tady místní příslušnost, abychom omezili ten byznys s dluhy. Chceme také zastropování úroků a příslušenství dluhu, bezplatnou právní pomoc lidem v dluhových pastech a exekucích prostřednictvím příslušných úřadů státní správy a ukončení nekalých praktik lichvářů a soukromých exekutorů, které jsou byznysem s lidským neštěstím.

Samozřejmě ten návrh zákona jsme už také podali, nejenom na zestátnění exekutorů, ale také na zastropování úroků RPSN. Tento zákon platí v mnoha evropských zemích, mimochodem i na Slovensku, takže samozřejmě to, že tady Fialova vláda, ale umožňovala to i Babišova vláda, my jsme ten návrh zákona podali v minulém volebním období, tak to, že tady nejsou zastropovány úroky na nějakou normální míru, jako je to v jiných evropských zemích, tak samozřejmě také způsobuje potom ty lichvářské úroky, tu lichvu, a potom samozřejmě ten předstupeň toho, že lidé padají do těch dluhových pastí. No, ale a priori ten nárůst exekucí tady nebyl v minulosti takový, jako je teď za Fialovy vlády, protože lidé se prostě ocitají ve velké nouzi. A do toho všeho samozřejmě vládní koalice dál pokračuje v tom, že dusí naše občany a sdírá je z kůže.

Naposledy minulý týden Senát schválil snížení valorizace důchodů a zpřísnění podmínek pro získání předčasného důchodu a prokázal tím svoji zbytečnost. Je to samozřejmě hanebnost, ke které my v SPD nebudeme mlčet, to znamená, poté co to okradení důchodců schválila, si tady protlačila Fialova vládní pětikoalice, tak jim to teď posvětil Senát, kde má vládní pětikoalice většinu, a Senát je ovládaný stranami vládní pětikoalice. Takže Senát opět selhal ve své roli takzvané pojistky ústavnosti a demokracie a prokázal svoji zbytečnost. Už je to další kauza během, další věc během krátké doby, kdy Senát, úplně... Senát, kde má většinu Fialova vládní pětikoalice, tak selhal ve výběru nového ústavního soudce, kdy ani široký sekretariát nebo analytického oddělení prezidenta Pavla, ani Senát, přestože tam má, je jich tam obrovské množství, těch lidí, včetně jejich poradců a podobně, tak nedokázali identifikovat minulost soudce Fremra.

A samozřejmě teď je to problém, protože pokud ten návrh, vládní návrh na snížení valorizace důchodů a zpřísnění podmínek pro získání předčasného důchodu, podepíše prezident republiky Pavel, tak tyto škodlivé změny začnou platit již od 1. září. Ze dne na den se tak zpřísní pravidla pro vznik nároku na předčasný starobní důchod, což tisícům občanů znemožní jeho využití a donutí je to proti jejich vůli a na poslední chvíli významně změnit životní plány, což mnohdy povede k výraznému zhoršení jejich sociální situace. Výsledkem mohou být i četné soudní spory v případech, kdy by měl být žadatelům řádně přiznán předčasný důchod dle dosud platných pravidel, avšak od termínu, který bude následovat až po 1. září. Na všechna tato rizika jsme v SPD opakovaně upozorňovali, stejně tak jako například ombudsman Stanislav Křeček.

Z těchto důvodů i kvůli mnoha procesním pochybením a porušování jednacího řádu při jeho projednávání ve Sněmovně prosazujeme, aby tento zákon, aby to bylo podáno Ústavnímu soudu. A prosazuje návrh na zrušení tohoto zákona. Asociální vláda Petra Fialy z ODS od svého nástupu systematicky poškozuje všechny důchodce, přestože jde o jednu ze sociálně nejzranitelnějších a nejohroženějších skupin a o lidi, kteří se celoživotní poctivou prací zasloužili o český stát. Jak jsem říkal, je to hanebnost, ke které SPD nebude mlčet.

No a do toho všeho, když už jsem u těch důchodů, tak Fialova vláda chce důchodce připravit o další peníze. Ještě o další peníze. Takže vy jste příjemce důchodů letos v červnu připravili o tu zákonnou valorizaci, v průměru jste připravili všechny důchodce o cca 1 000 korun měsíčně od června. Teď jste snížili ještě dále, jednou budete snižovat valorizace důchodů, zpřísnili jste podmínky pro získání předčasného důchodu...

Mohu poprosit o klid?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. Kolegyně a kolegové, opět nám vzrostla hladina hluku, takže vás požádám o ztišení. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: A teď chcete i, jak jsem říkal, Fialova vláda důchodce připravit ještě potřetí o další peníze během několika měsíců, protože ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL, předseda KDU-ČSL, vůbec lidovci... KDU-ČSL se neustále zaměřuje proti důchodcům, proti příjemcům všech důchodů, se zaměřuje tato strana. To je taková hlavní strana v té koalici, která jde úplně proti všem důchodcům, a to jak proti starobním, tak proti příjemcům vdovských, sirotčích a také invalidních důchodů. Proti všem jdete a všem jste vzali už tu valorizaci a pokračujete v tom.

Tak ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL v minulých dnech oznámil, že průměrný důchod od ledna příštího roku v rámci řádné valorizace vzroste pouze zhruba o 400 korun, což znamená zvýšení průměrné penze o necelá 2 % v situaci, kdy se meziroční růst inflace stále pohybuje okolo 10 %. Podle ministra Jurečky by se měla totiž zvýšit jen zásadní složka důchodů, která je pro všechny její příjemce stejná a musí odpovídat 10 % aktuální průměrné mzdy. Zvýšení důchodů v lednu roku 2024 tedy nebude nijak zohledňovat růst inflace. Přesnou výši lednové valorizace důchodů vláda oznámí v září, kdy obdrží aktuální data o vývoji průměrné mzdy. Současná právní úprava takto nízkou valorizaci umožňuje, protože počítá pouze s růstem inflace v období únor 2023 až červen 2023, který činil 1,1 %. Ovšem dle nové podoby zákona o důchodovém pojištění, který má být účinný právě od září, by měla následující lednová řádná valorizace důchodů zohlednit růst inflace v období červenec 2022 a červen 2023, tedy 9,7 %, což by bylo pro všechny příjemce důchodu mnohem výhodnější, u průměrného důchodu zhruba o 1 600 korun.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, ale kolegyně a kolegové, ještě jednou vás žádám, abyste, pokud potřebujete cokoliv řešit, přesunuli své rozhovory do předsálí! Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vláda si ovšem v přechodném ustanovení k této novele zákona vymínila, že lednová řádná valorizace důchodů se bude řídit ještě starými pravidly, která jsou v tomto konkrétním případě pro příjemce důchodů nevýhodnější. Přitom v případě červnové mimořádné valorizace důchodů vláda Petra Fialy z ODS naopak rozhodla nikoliv podle zákona, který byl v příslušné rozhodné době platný, ale narychlo si ve stavu legislativní nouze schválila zákon nový, na jedno použití, podle kterého důchody následně valorizovala v průměru o 1 100 korun méně. Fialova vláda je tedy absolutně nekonzistentní a bezzásadová a ve věcech valorizací důchodů rozhoduje vždy jen podle toho, co bude pro naše důchodce horší. Hnutí SPD naopak bojuje za oprávněné zájmy a práva příjemců důchodů, a proto podáme návrh zákona, který by umožnil od ledna zvýšit všechny důchody o významně vyšší částku než o pouhých 400 korun, což prosazuje vláda Petra Fialy.

Jinak samozřejmě ty problémy eskalují. Protože už je tady problém i vysokého poměru nezaměstnaných mladých lidí, občanů České republiky. A to je opět důsledkem selhání Fialovy vlády, která nezajistila dostatečné kapacity na středních školách. V České republice je dle aktuálních dat Statistického úřadu Evropské unie, Eurostat, nejvíce nezaměstnaných mladých lidí do 25 let za posledních 10 let. Míra nezaměstnanosti v této věkové skupině činí aktuálně 13,7 %. Tento markantní nárůst míry nezaměstnanosti mladých v České republice souvisí i s letošním vysokým počtem absolventů základních škol, kteří se nedostali na žádnou střední školu, a tudíž se museli zaregistrovat na úřadech práce jako uchazeči o zaměstnání. Jde tedy také o důsledky selhání současné vlády a krajů ve věci zajištění dostatečných kapacit v oblasti středoškolského vzdělávání. A opět platí, že ve vedení krajů jsou dlouhodobě nejenom hnutí ANO, ale hlavně strany, především strany Fialovy vládní pětikoalice.

Dalším problémem je nedostatečné propojení nabídky práce a poptávky po ní, tedy nedůsledná aktivní politika zaměstnanosti ze strany státu. Na jedné straně je v České republice enormně vysoký počet volných pracovních míst a na straně druhé roste nezaměstnanost mladých lidí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP