(12.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Zatím jako poslední přihlášený do obecné rozpravy je pan poslanec Karel Sládeček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, vážená paní předsedající. Milé dámy a pánové, rád bych se za klub SPD vyjádřil k projednávanému tisku číslo 487. Účelem předloženého materiálu je nastavit legislativní prostředí, které umožní jak fyzickým, tak právnickým osobám zajistit energii na pokrytí jejich potřeb, která bude cenově dostupná, bude z národních zdrojů, zvýší energetickou bezpečnost a přispívá k dekarbonizaci ekonomiky České republiky.

Návrh zákona zavádí energetická společenství a společenství pro obnovitelné zdroje jako nové účastníky trhu. Podstatou komunitní energetiky je samovýroba elektřiny, jejíž výhody a nevýhody se optimalizují zapojením většího počtu subjektů v rámci určité komunity. Další oblastí úpravy je zavedení pojmu zranitelný zákazník do národního právního řádu. Tito znevýhodnění zákazníci vyžadují zvláštní ochranu, týkající se jejich práv podle energetického zákona či povinností provozovatelů distribuční soustavy vůči nim. Návrh vychází vstříc malým výrobcům elektřiny, zřejmě zde tedy neexistuje důvod principy obsažené v této novele rozporovat. Poslanci SPD budou hlasovat pro posunutí do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, nejsem energetik a nemíním se jím stát, čili do té energetické části hovořit nebudu. Ale velmi chci připomenout a velmi apeluji na morální bych řekla profil každého: prosím pěkně, sdělovat komukoliv zdravotní stav je velmi, velmi nebezpečné.

Za prvé, zdravotní stav je komodita, nevěřili byste, která se dá velmi dobře zneužít, a není možné, aby člověk - a chceme ochránit zákazníka, tomu rozumím, nemáme s tím žádný problém, jenom nemůže to být za cenu toho, že o sobě někdo dává zdravotní svodku někomu dále, aby se s ní pracovalo, protože ty údaje jsou velmi citlivé. Víte velmi dobře, že v nemocnici ani pracovníci, kteří se starají o zdraví nás všech jako pacientů, nemohou podávat zprávy o našem zdravotním stavu jenom tak, že někdo přijde, a to proto, že opravdu je to velmi niterná záležitost každého člověka. Takže velmi apeluji na to, nehrajme si s ohněm, protože zdravotní stav je opravdu velmi citlivá záležitost, dá se zneužít, a v momentě, kdy pustíme tuto informaci kamkoliv, byť třeba v dobré víře, stále věříme tomu, že v dobré víře, tak může být zneužita a vrátí se nám to jako bumerang velmi špatně. A není možné, aby potom tito lidé byli nějakým způsobem někde vedeni nebo se o nich hovořilo, protože to určitě nebyl ani záměr, ale prosím, velmi prosím, toto tam nedávejme ani o tom neuvažujme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní vystoupí v rozpravě pan ministr Síkela. Prosím. A ještě než mu dám slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Michael Kohajda od 11.25 do 11.53 z pracovních důvodů a pan ministr Šalomoun od 12 do 15.30 z pracovních důvodů.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, paní předsedající. Já chci poděkovat i všem vystupujícím, i členům opozice, za věcný - tedy členům opozice až na výjimky - za věcný a velmi konstruktivní přístup. Zejména si vážím vystoupení pana místopředsedy Havlíčka. Já jsem si všech osm bodů poznamenal. Jsem pevně přesvědčen, že je budeme projednávat na výborech. Chci jen upozornit na to - a já se k tomu pak vrátím v reakci na vystoupení pana poslance Kolovratníka, prostřednictvím paní předsedající - že právě vypořádání celé řady různých požadavků, zejména otázky lokálnosti a počtu účastníků společenství, byl jeden z důvodů toho... (V sále je hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, pane ministře, že vás přerušuji. Prosím kolegy a kolegyně o ztišení v sále. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Byl jeden z důvodů toho prodlení na mé straně, z toho důvodu, kdy jsem vlastně nepustil připravenou předlohu do dalšího procesu a pracovalo se na jejích dalších úpravách. Než se dostanu k jednotlivým bodům, které tady zazněly, tak mi dovolte, abych reagoval na méně věcné vystoupení pana poslance Kolovratníka, prostřednictvím paní předsedající.

Pan poslanec jistě ví, že není rukavice, kterou bych nezvedl, a pokud ji vrhne zrovna on, tak ji zvednu s radostí. Vy jste používal silná slova jako lež a prodlení na mé straně. Já chci v této souvislosti upozornit, že kromě toho, že se jedná o novelu, jedná také o implementaci dvou evropských směrnic, a sice směrnice 2018/2001 a směrnice 2019/944, přičemž právě ta první směrnice měla termín transpozice v roce 2020. A pan Kolovratník si jistě pamatuje, kdy jsem nastoupil do funkce a kdo v této zemi vládl a měl na starosti energetiku v letech 2020 a v roce 2021. Tolik k tomu prodlení. Ukliďme si vždycky nejdřív ten svůj vlastní chlíveček, než začneme napadat druhé. Ano, já jsem sliboval, že předložím tu novelu, ale nikoliv v létě loňského roku, ale do konce roku. A jak už jsem řekl, ten důvod, proč jsem to neudělal, tak byl ten, že jsem raději předložil kvalitnější předlohu, než abych se držel původního termínu.

Já s kritikou nemám problém. Kritika, pokud je férová, pomáhá věci vylepšovat. Ale pojďme se podívat i na to vlastně, kdo kritizuje. Kritizuje pan Kolovratník, prostřednictvím paní předsedající, že jsem to předložil pozdě. Já se opravdu teď nechci zabývat, kolik se v oblasti komunitní energetiky a v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů udělalo v minulosti a kdo nás v rozvoji obnovitelných zdrojů dostal na chvost Evropy. A pokud se jedná o tu kritiku toho zákona, tak já připouštím, že prostě tady byly snahy, aby ten zákon byl co nejširší, aby tady nevznikla komunitní energetika, ale anarchie v komunitní energetice. Pan poslanec Kolovratník zde opět zmínil dokonce kritiku ze strany konkrétních subjektů. Já musím říct, že pokud reagovaly kriticky některé z nich, tak to neberu jako kritiku, ale spíš jako pochvalu, že jsem nepodlehl jejich tlaku. Jedná se o úzkou skupinu několika subjektů, které si postavily byznys na tom, že za nemalé peníze chtějí pomáhat obcím, firmám a lidem se zakládáním společenství a tak podobně. A samozřejmě bojují za to, aby těch omezení bylo co nejméně a ony mohly vydělávat co nejvíce. Tam, kde jsou peníze, a vydělávat se dá na uhlí, na plynu nebo na ropě, obnovitelné zdroje jsou podobný byznys, a kde je byznys, jsou lobbisté a jsou zájmové skupiny. Já jsem chtěl předložit zákon, na kterém nezbohatne několik málo jednotlivců, ale na kterém prostřednictvím energetických úspor zbohatnou komunity a obce a celá společnost.

Pokud se jedná o některé ty body, které tady zazněly, tak já se dotknu jenom zlehka některých z nich. Příspěvkové organizace jsme řešili s Legislativní radou vlády. Jedná se o přežitek z devadesátých let, velmi ojedinělý v podmínkách České republiky. Evropská legislativa neříká, že mají mít nějakou výjimku. Evropská legislativa říká, pokud jsi podnik a jsi veliký podnik, tak nemůžeš být ve společenství obnovitelných zdrojů energie. To je evropské pravidlo bez ohledu na právní normu a detailně to vysvětlíme na výborech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP