(12.50 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Pokud se jedná o statický a dynamický klíč, jakmile bude plné řešení elektroenergetického datového centra, tak bude i dynamický klíč včetně odstranění všech omezení. Teď musíme najít přechodné řešení, a to i tak, aby náklady na to přechodné řešení byly únosné.

Pokud se jedná o těch 10 %, o ten takzvaný threshold, to neznamená, že když jsou jen dva, tak můžou mít jenom 20 %. To platí pro subjekty, kde jich bude více než deset, protože když budou dva, tak každý bude mít logicky 50 %, a důvodem té limitace u většího počtu subjektů je primárně, aby se nestalo, že někdo silově to společenství převezme a bude ho ovládat na úkor zájmu ostatních.

Součtové měření budu řešit, ale samozřejmě budu se chtít v rámci legislativního procesu domluvit na té nejlepší formě. Pokud se jedná o úsporný tarif, který, tuším, zmínil pan poslanec Kolovratník také... ne, Kubíček, prostřednictvím paní předsedající, dovolím si vás, pane poslanče, opravit. Úsporný tarif v zákoně pořád je. To znamená, že pokud ho vláda bude chtít použít, tak ho použít může.

Problematika zranitelného zákazníka byla probrána s ministrem práce a sociálních věcí i s ostatními ministerstvy. Pevně věřím, že se ta problematika bude dále diskutovat v rámci projednávání tohoto zákona.

Předávaná data jsou i v jiném zákoně - to je novinka - a ze zákona to odstraníme jenom proto, aby nevznikla legislativní duplicita.

Takže to je z mé strany asi reakce na ty poznámky, na ty připomínky a ještě jednou velké poděkování z mé strany za podporu tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím tedy obecnou rozpravu a táži se na závěrečná slova. Pan ministr? Nemá zájem. Pan zpravodaj má zájem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, já jen velmi stručně. Vystoupilo sedm poslanců a poslankyň, z toho jeden s přednostním právem, jedna faktická poznámka. Já osobně jako zpravodaj považuji diskusi za velmi přínosnou.

Jednak chtěl bych vzkázat jednomu z řečníků prostřednictvím vaším - a tady to můžu udělat, protože tady jsem, doufám, chráněn imunitou. Říkat tady o tom, že kritizuje něco společnost Frank Bold, tak já vás chci upozornit, to je jeden z důvodů, proč ten zákon šel tak těžce na svět, a já vás chci upozornit, že dříve se ta firma jmenovala Ekologický právní servis, a kdo jste fungovali v komunále, tak je musíte velmi dobře znát. Děkuji. Prosím, už to nikdy neříkejte. Jako tato společnost má své byznysové zájmy právě v této oblasti a myslím si, že toto právě bychom my tady řešit neměli, neměli bychom na ně poukazovat. A já jsem říkal, tohle není byznysová záležitost, tohle je úsporná záležitost. Takže prosím, nikdy to tady už takto nikdo neříkejte. Je to prosba. Samozřejmě, nemůžu vám v tom zabránit, ale všichni chápete, co tím myslím.

Jinak děkuji za rozpravu, děkuji opozičním poslancům a doporučuji propustit zákon do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Během rozpravy nezazněly žádné návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, proto se nyní budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Táži se, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak. Já zagonguji.

 

Přistoupili bychom k hlasování a táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu?

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 183 poslanců a poslankyň, pro 160, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru hospodářskému jako garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny navrhla přikázat tento návrh výboru pro životní prostředí jako dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Není tomu tak.

 

Přistoupíme tedy k hlasování. Opět přivolám kolegy z předsálí a táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru dalšímu?

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 183 poslanců a poslankyň, pro 144, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme tedy přikázali tento tisk k projednání výboru pro životní prostředí jako dalšímu výboru.

 

Návrh na zkrácení či prodloužení lhůty nezazněl, já tedy končím projednávání tohoto tisku. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

A nyní bychom přistoupili k projednávání bodu

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku
a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 491/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím, pane ministře, ujměte se slova. (Hluk v sále.) A než tak učiníte, poprosím kolegy a kolegyně, aby své rozhovory přesunuli do předsálí. Ještě jednou opakuji... kolegyně, kolegové v pravé části... Děkuji. můžete pokračovat.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Než přejdu k návrhu zákona, tak bych rád zodpověděl některé vaše uštěpačné dotazy. Za prvé, potvrzuji, ano, dnes prší a hrozí déšť. A já vám na další četné dotazy na úvod sděluji, že už jsem poučený občan, nezajdu se schovat před deštěm do žádné restaurace a zašel jsem do Poslanecké sněmovny, a proto je možné, abych vás seznámil s návrhem insolvenčního zákona tak, jak je předkládán. Budete-li mít další dotazy na tohle téma, rád je zodpovím veřejně i neveřejně. Děkuji.

A nyní mi dovolte, abych ve stručnosti uvedl druhý bod dnešního jednání. Jde o vládní návrh zákona, kterým si mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku, takzvaný insolvenční zákon. Hlavním cílem návrhu je do českého právního řádu zapracovat směrnici o restrukturalizaci a insolvenci v části týkající se oddlužení. Návrh též naplňuje závazek z programového prohlášení vlády zkrátit dobu oddlužení na tři roky bez ohledu na zdroj příjmů fyzické osoby. Obdobné řešení bylo zvoleno například v Německu, Rakousku, Polsku, Španělsku a dalších členských státech Evropské unie.

(Otáčí se ke stenografům.) Já se omlouvám, já mluvím strašně rychle, já zpomalím, ano? Vidím, že vám ta ruka může upadnout, takže já opravdu, omlouvám se. To je to právě, jak já se rozkecám, a to jsou ty moje problémy plynoucí z toho. (Smích v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP