(14.10 hodin)
(pokračuje Pavel Blažek)

My máme moc z voleb. My si ji máme držet. Tady se máme domlouvat a máme se přít o kvalitu zákonů, nikoli o to, na koho je víc svinstev napsaných v tom či onom médiu nebo na tom či onom serveru a podobně! To není naše úloha. Kdo ji dělá, tak si myslím, že poškozuje parlamentní demokracii. To je moje přesvědčení. (Velký potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, pouze bych vás vyzval, abyste se držel projednávání zákona a závěrečného slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Toto byly otázky kolegy Nachera. A já nechci vypadat, že se jim vyhýbám. Já se nemám čemu vyhýbat. Rád na to odpovím.

Ale, pane předsedající, myslím si, že jste mě přerušil v pravou chvíli, protože už jsem vlastně podle mého názoru na všechno, co kolega Nacher říkal, (reagoval).

A snad jenom prosba: nenaskakujme na lehká mediální témata. Škodíme tím fakt sami sobě. A jestli si někdo myslí, že pomáhá republice tím, že tady čte nějaké dehonestující články na kohokoli - naopak jí škodí. Veřejnost to sleduje a má pocit, že jediné, co umíme, je se tady navzájem špinit. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Chci se zeptat paní zpravodajky, zda chce využít svého závěrečného slova? Není tomu tak.

Nyní přistoupíme k hlasování. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Já se ptám, zda někdo navrhujete přikázání jinému výboru než výboru garančnímu? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 6, přihlášeno je 180 poslankyň a poslanců, pro návrh 147, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny nenavrhla přikázat tento návrh dalšímu výboru k projednání. Já se ptám, zda máte někdo další návrh k projednání ve výborech? Jestliže žádný takový další návrh nepadl, v tom případě jsme projednali všechny návrhy, které padly v rozpravě a o kterých bylo potřeba hlasovat. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb.,
o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku
na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 187/2006 Sb.,
o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 443/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Než vám udělím slovo, poprosím, kolegyně, kolegové, zvlášť v pravé části sálu... kolegové a kolegyně v pravé části sálu, o ztišení. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, dovolím si tedy uvést tento sněmovní tisk číslo 443, který je projednáván ve druhém čtení, je to novela několika zákonů, jak už bylo tady zmíněno panem místopředsedou.

Dovolím si jenom říci ty podstatné úpravy, které tato novela nebo tyto novelizace přináší. Tyto cíle jsou především upřesnění nebo náprava některých ne úplně vyhovujících nebo ne úplně jasně správně definovaných aspektů dosavadní právní úpravy sociálního pojištění, a to tak, aby znění zákonů lépe odpovídalo jejich účelu, a tím příznivěji sloužilo adresátům tohoto zákona, tedy klientům, občanům této země. Vedle toho však tento návrh přináší také některé zásadnější změny, které se týkají provádění sociálního pojištění. Tedy tím návrhem, touto novelizací měníme čtyři zákony. Dovolím si zmínit aspoň stručně ty nejpodstatnější změny a přínosy.

Zavádí se tedy možnost podat žádost o přiznání důchodu v elektronické podobě. To je opravdu velká změna, protože dnes takovéto podání nebylo legislativně ani prakticky možné. Tento krok by přinesl do budoucna opravdu výrazné zjednodušení komunikace mezi občany, kteří vyřizují tuto oblast v rámci žádostí o důchody, a do budoucna samozřejmě také i větší operativní výkon této agendy na straně České správy sociálního zabezpečení a také samozřejmě i v té střední a dlouhodobé perspektivě snižování i provozních výdajů. V návaznosti na on-line žádosti o důchod se ruší také místní příslušnosti okresní správy sociálního zabezpečení při sepisování žádosti o přiznání důchodů v listinné podobě, takže žádost o důchod bude tedy možné podat u kterékoliv okresní správy sociálního zabezpečení a také Česká správa sociálního zabezpečení bude mít i větší flexibilitu následně ve vyřízení této agendy.

Další oblastí, která se mění, tak je výplatní období důchodu z takzvaného klouzavého měsíce na měsíc kalendářní. V této souvislosti se také zužuje okruh výplatních termínů z 13 termínů na 5 termínů a výplatní termíny se soustřeďují pro všechny důchodce do první poloviny kalendářního měsíce. Je to opět téma, které jsme i na půdě Sněmovny řešili v minulosti opakovaně, téma, které způsobovalo problémy při valorizacích důchodů a následné dopočítávání a neslo samozřejmě komplikace jak pro důchodce samotné, tak i potom pro tu vnitřní agendu České správy sociálního zabezpečení.

Účinnost tohoto zákona je navržena dnem 1. ledna, s výjimkou ustanovení, jimiž se upravují výplatní období důchodů, účinnost těchto ustanovení je od 1. července 2025, neboť Česká správa sociálního zabezpečení musí mít také dostatek času na technickou realizaci, úpravu IT systémů a další věci technického rázu, a dále ustanovení, jimiž se zavádí možnost podat žádost o důchod on-line, účinnost těchto ustanovení je od 1. prosince 2023, aby byl dodržen termín stanovení v nařízení EU o jednotné digitální bráně, kdy účinnost tohoto nařízení EU je od 12. prosince 2023. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu a usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 443/1. Prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro sociální politiku, poslankyně Lenka Dražilová, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňující návrhy odůvodnila. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Dobrý den. Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane předsedající, jak už zde bylo řečeno, jenom bych ráda zopakovala, první čtení proběhlo 13. 6. na 65. schůzi a myslím si, že samotný návrh nemusím víc komentovat, protože pan ministr ho zde řekl podrobně.

Co se týká výboru pro sociální politiku, tak ten jako garanční výbor projednal návrh zákona 21. června a přijal usnesení číslo 110, které vám bylo doručeno jako tisk 443/1, a tímto usnesením za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, a za druhé zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny. Pozměňovací návrhy tam nebyly předloženy. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji dvě přihlášky. Jako první vystoupí pan poslanec Aleš Dufek a připraví se pan poslanec David Šimek. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Budu velmi stručný. V podstatě pouze navrhuji podle § 95 zákona o jednacím řádu naší Sněmovny zkrácení lhůty projednání tohoto tisku ve třetím čtení, upozorňuji, tento bod je vlastně jediný z těch dvanácti, který projednáváme dneska ve druhém čtení, a to zkrácení lhůty je na 7 dnů, a to právě z následujících důvodů, které již nastínil pan ministr, to znamená především proto, že se počítá s účinností změn od 1. prosince 2023. A fakt by bylo dobré, kdyby tam byl nějaký časový polštář pro plátce důchodů v technické přípravě na ty změny.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Váš návrh jsem si poznamenal. Nyní vystoupí pan poslanec David Šimek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP