(14.20 hodin)

 

Poslanec David Šimek: Děkuji. Dobré odpoledne, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych představil pozměňovací návrh, který byl nahrán do systému jako sněmovní dokument 2993. Jedná se o pozměňovací návrh poslanců Davida Šimka, Marie Jílkové, Martiny Ochodnické, Jana Bauera, Pavly Pivoňky Vaňkové a Olgy Richterové týkající se úhrady náhrady mzdy nebo platu za pracovní volno související s akcí pro děti a mládež.

Možná někteří z vás jste v průběhu letních prázdnin využili svého volného času a věnovali jste ho také dětem, a nejenom dětem svým, ale v rámci různých organizací. Vyrazili jste na tábor, kde jste pracovali jako vedoucí či techničtí pracovníci. Těm z vás, kteří jste toto udělali, tak vám za to moc děkuji. Děkuji všem, kteří nejsou přítomni v sále a dělají něco navíc ve svém volném čase dobrovolnicky právě pro naši mládež. A tento pozměňovací návrh právě směřuje k tomu, abychom zlepšili podmínky pro všechny, kteří se ochotně, dobrovolně, soustavně, celoročně věnují práci s mládeží. V rámci tohoto pozměňovacího návrhu upravujeme skupinu právě lidí, kteří pracují s mládeží, a přesně definujeme zákonem právě tuto cílovou skupinu.

Druhou záležitostí upravujeme danou organizaci, s kterou jezdí všichni pracovníci na různé akce, kde první z věcí, kterou u pořadatelů upravujeme, je, že dneska platí, že podmínka zápisu právnické osoby ve veřejném rejstříku je jeden rok, zde toto zpřísňujeme na to, že tyto spolky musí být registrovány po dobu pěti let. Je to o tom, abychom skutečně podmínili to, že se jedná o organizace, které dlouhodobě pracují s mládeží, věnují se vzdělávání svých pracovníků s dětmi. Druhou věcí, kterou upravujeme, je, že práce s dětmi tvoří podstatnou část hlavní činnosti spolku. Toto je upravováno hlavně z toho důvodu, že všichni, kteří jezdí s dobrovolnými hasiči nebo třeba v rámci různých církevních organizací či sportovních klubů na různá sportovní soustředění, tak dneska současnou legislativou nebyli právě tímto zákonem podchyceni, takže rozšiřujeme okruh i o tuto skupinu osob.

A třetí návrh: Upravujeme definici mládeže, tak jak je stanovena i v legislativě Ministerstva školství, kdy podporovanou skupinou nebude mládež jen do 19 let, ale rozšiřujeme to na skupinu do 26 let, tak aby vysokoškoláci, různí rádcové, kteří jezdí na různé kurzy, či instruktoři a začínající vedoucí oddílů, tak aby i práce všech těch vedoucích, kteří se věnují vzdělávání této skupiny lidí, byli podporováni. Krom toho, že rozšiřujeme tuto cílovou skupinu a děláme tyto úpravy směrem ke všem, kteří pracují s mládeží, tak samozřejmě tato úprava má i úpravu procesních postupů, což vede k snížení byrokratické zátěže, a to nejenom pro zaměstnavatele, kteří uplatňují nárok na úhradu náhrady mzdy nebo platu, ale také i pro Českou správu sociálního zabezpečení.

Já věřím, že tento pozměňovací návrh ve třetím čtení všichni podpoříte. Moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní s přednostním právem vystoupí paní poslankyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, vážení členové vlády, já už jenom velice stručně připomenu, že mě těší, že se tady dnes zase o další krok přiblížíme k napravení nespravedlnosti, která u důchodů trvala roky. Ta nespravedlnost způsobená termíny, které se lišily, termíny pro výpočet valorizace, byla tématem, kterému jsme se za Piráty věnovali už v minulém volebním období, řešili jsme to a podařilo se nám tehdy prosadit částečné zlepšení, ale nebylo to ještě úplně dotažené, což jsem nyní ráda, že se to nyní dotáhne, ta změna z toho takzvaného klouzavého měsíce na měsíc kalendářní je velice dobrá a také to zjednoduší byrokracii.

A ten druhý bod. Jsem ráda za to, že je to změna, která zavádí možnost podat žádost o důchod zcela on-line, a to jak o důchod starobní, tak třeba invalidní, stejně jako žádost o změnu jeho výplaty, když se vám zhorší nemoc, zvýší vám stupeň invalidity, potřebujete tedy ten vyšší invalidní důchod. Takže v případech jak starobních důchodců, tak lidí s hendikepem je myslím velice dobře, že budeme mít možnost té on-line žádosti. Myslím, že tohle je ta digitalizace, která má fungovat současně tak, jak funguje Evropská unie. Je za mě férové si připomenout, že v minulosti nebyla úplně vůle k některým změnám a že si myslím, že i to nařízení, které přichází z Evropské unie právě směrem k této digitalizaci žádostí o důchody, a to právě proto, že lidé cestují napříč Evropou, někde odpracují několik let a potom si samozřejmě potřebují požádat o důchod i v jiných zemích, takže i tento krok byl myslím uspíšen tlakem na to, abychom splnili termín 12. prosince. Tak jen když budeme přemýšlet o Evropě, jejíž jsme součástí, tak její součástí je i to, aby státy fungovaly digitálně.

Ještě jednou děkuju a jsem ráda, že jsme se tomu tématu věnovali už v tom minulém období a teď můžeme být u toho, kdy se to dotahuje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a ptám se, zda do obecné rozpravy se ještě někdo hlásí? Nikoho nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu a ptám se, zda pan ministr nebo paní zpravodajka chcete závěrečné slovo v tento...? Není tomu tak.

V tom případě zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací i jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy zdůvodněny. Eviduji jednu přihlášku a to je pan poslanec David Šimek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji. Takže já ještě jednou se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu 2993 o úhradě náhrady mzdy nebo platu za pracovní volno související s akcí pro děti a mládež.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. Ptám se, zda pan ministr nebo paní zpravodajka chcete závěrečné slovo? Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já velmi stručně si dovolím zareagovat na přednesený návrh také pana kolegy poslance Davida Šimka, který reprezentoval i skupinu předkladatelů. Jenom chci říci, že toto bylo s námi jako se zástupci navrhovatele diskutováno velmi podrobně, tak stejně i s Českou správou sociálního zabezpečení. A vlastně poté, co tehdy, v minulém období, myslím si, že poměrně napříč s celou politickou reprezentací byla shoda na tom, že chceme podpořit lidi, kteří se věnují opravdu práci s mládeží, jsou to lidé, kteří nad rámec svého volného času jezdí na letní tábory a podobně, tak aby tady tato forma ocenění této snahy byla aspoň v určité nejenom symbolické, ale i v té drobné rovině i vůči nim respektive jejich zaměstnavatelům, tak jsme po zhruba těch více jak dvou letech té aplikační praxe vyhodnotili, že tady jsou některé konkrétní věci, které by si zasluhovaly určitou úpravu, a proto na tom byla shoda, abychom takto to zpřesnili a zároveň upravili i ten nástroj jako takový z hlediska toho finančního mechanismu. Takže děkuji za ten konsenzus a budu rád, když samozřejmě potom ve třetím čtení tento pozměňovací návrh bude podpořen. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě paní zpravodajka. Prosím, vaše závěrečné slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Tak já jako zpravodajka to jenom shrnu. Řeknu, že v obecné rozpravě nám vystoupili tři poslanci, v podrobné rozpravě nám potom byl načten jeden pozměňovací návrh. A padl také návrh na zkrácení lhůty na 7 dnů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám moc děkuji a pouze pro pořádek říkám, že přesně takto má vypadat práce zpravodaje daného tisku v druhém čtení. Děkuji vám za to.

Nyní budeme pokračovat v hlasování, protože v průběhu rozpravy padl návrh na zkrácení lhůty na projednání na 7 dnů. Já zavolám kolegyně a kolegyně z předsálí.

Přečtu jednu omluvu a to je, že dnes od 13.30 do 14.30 z pracovních důvodů se omlouvá paní předsedkyně, paní Markéta Pekarová Adamová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP