(14.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První pan vicepremiér Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já si dovolím reagovat. Ještě jsem zapomněl zodpovědět dotaz pana poslance Juchelky. Pokud jde o otázku vyřizování důchodů, tak v tento okamžik po té zákonné lhůtě nám zůstává 6 428 důchodů, ale co je podstatné, tak z nich je 5 156 předčasných a z nich je velká část těch, u kterých jasně říkám, že jejich nárok na ten důchod se vztahuje k termínu po 1. 9., kde jsme deklarovali, že je potřeba, aby tyto žádosti byly posuzovány podle platné úpravy, a na ten výsledek čekáme, až podepíše pan prezident.

To zdržení, které jsme měli především v průběhu dubna a května, se podařilo výrazně snížit a je tady maximální úsilí, které by mělo vést k tomu, že opravdu se vrátíme zpátky zhruba na hodnotu 98 % žádostí, jak to bylo i v minulosti, které se vyřizovaly ve lhůtě. Nikdy, ani za žádné předchozí vlády, to nebylo tak, že by se všechny důchody stihly vyřídit v zákonné lhůtě, protože u mnoha z těchto důchodů je vyžadováno doplnění informací z archivů, a nejen z archivů na území České republiky. To jenom pro korektnost té debaty.

Já tady chci podtrhnout jednu podstatnou věc. Žádnou pobočku nerušíme. Žádné kontaktní místo České správy sociálního zabezpečení v okresech se neruší, ale děláme změny, které se propisují například do toho, jak je aplikován zákon o státní službě, kde na těch malých pobočkách máme třeba jednu třetinu pracovníků, kteří jsou ve vedoucích pozicích. Na středních a velkých pobočkách je to třeba někde mezi 10 a 12 %. Je to otázka efektivity a nákladů, kdy tímto, když dokážeme udělat ta územní pracoviště, tak jsme efektivnější z pohledu řídicí struktury, z hlediska sdílení nákladů a zároveň garantujeme obslužnost každého klienta se stejnou dostupností jako nyní.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Další k faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Mašek. Připraví se pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, můj dotaz na pana ministra je prostý. Proč pět, pane ministře? Pochopil bych třeba čtrnáct, máme krajské uspořádání. Jak bylo zdůvodněno těch pět? Bylo to pohledem z okna, nebo to byla číslovka, která - těch pět mi tam z nějakého důvodu nesedí. Kopíroval bych tady to krajské uspořádání.

Ten druhý dotaz, naznačila to tady kolegyně Dražilová, jestli nejde o to se zbavit některých ředitelů a obejít tak služební zákon. To je druhý dotaz. Třetí dotaz - kolik tímto krokem ušetříme, ušetříme-li vůbec, jestli je to v souvislosti s pokynem šetřit na jednotlivých ministerstvech, na jednotlivých úřadech? Děkuji za zodpovězení dotazů.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka. Připraví se paní poslankyně Oulehlová.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, vážený pane předsedající. Já děkuji za ta čísla panu ministrovi. I přes těch 5 000, pokud samozřejmě pan prezident ten zákon podepíše, tak to bude velikánské číslo právě na zpracování, veškeré ty předčasné důchody z těch 6 000, které jsou po termínu. Já vím, že prostě napříč Českou správou sociálního zabezpečení, všemi pobočkami okresních správ sociálního zabezpečení je velká nervozita mezi jednotlivými zaměstnanci, jak to vlastně bude vypadat, jak bude vypadat přesoutěžení, kdo se toho všeho účastní, kdo bude vybrán a tak dále. Jak navrhovala moje kolegyně Lenka Dražilová, tak samozřejmě ta obava je velká hlavně u těch ředitelů, kteří třeba občas nesouhlasí s některými kroky vedení České správy sociálního zabezpečení, jestli opravdu tady toto neodložit a nenechat to na tu dobu, až bude klid, až budeme mít za sebou prostě vypočteny všechny ty předčasné i řádné starobní důchody po termínu, a opět se k tomu vrátit a de facto v klidu udělat systemizaci na úřadu, který je ale v tuto chvíli pod velkým napětím nejen z hlediska těch termínů, ale i toho, co se na ně valí v rámci té systemizace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Oulehlová k faktické poznámce. Poprosím Sněmovnu o ztišení. Ten hluk je pro řečníky velmi nepříjemný. Takže poprosím, aby ti, co se chtějí bavit o jiném tématu, než je předmětem našeho jednání, aby tak učinili třeba ve foyeru. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Ti vedoucí pracovníci by měli být převedeni na řadová pracovní místa a dle propočtů, a to je otázka na pana ministra, jestli to opravdu tak je, by se to mělo týkat, nebo ta úspora by měla být 3 miliony 700 tisíc korun českých v rámci celé České republiky. Chci se zeptat, zda to tak je, zda ty výpočty jsou v pořádku?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí paní Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty k faktické poznámce.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Asi stejná otázka, protože všichni víte, že tato vláda si změnila služební zákon, a otázkou je, proč přichází s touto změnou, jestli třeba nechce udělat nějakou reorganizaci a popřípadě opět dostat nějaké lidi na jednotlivá místa? To je otázka, protože jak vidíme, tak ta částka opravdu není veliká.

Já musím poděkovat panu ministrovi práce a sociálních věcí, že tady řekl, že v tuto chvíli správy sociálního zabezpečení vyřizují 6 428 důchodů a z toho 5 150 předčasných důchodů. To je přesně vidět to, jak ministr práce a sociálních věcí nereagoval na tu danou věc, na ty předčasné důchody. Kdyby na to reagoval už v minulém roce a přišel s řešením předčasných důchodů, tak by možná nemusel důchodcům brát tu mimořádnou valorizaci a to, na co měli nárok. Ale ministr práce a sociálních věcí nekonal a v tuto chvíli ještě přichází s touto věcí. A otázkou je - a je tam mnoho otazníků - proč se toto předkládá, kvůli komu a co to má opravdu přinést? Protože dnes, jak je vidět, tak absolutně správy sociálního zabezpečení nestíhají ty věci vyřizovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já se pokusím zareagovat na ty věci, které tady padly. Proč pět? Reagovalo se na to, jakým způsobem vlastně jsou jednotlivé velikosti krajů, kolik je tam agendy a zároveň vlastně se vyhodnocovaly i některé jiné služební úřady, které mají velmi podobné uspořádání. To znamená, zachování třeba krajské struktury by znamenalo, že bychom měli některé kraje, které opravdu jsou velmi malé, kde vlastně by nám zůstávaly zbytečně vysoké fixní náklady na agendy, které lze efektivně sdílet se dvěma nebo třemi kraji.

Pokud jde o otázku přesoutěžení a služebního zákona, to opravdu není vůbec důvod, který by v tom hrál jakoukoliv roli, protože pokud jde o přesoutěžení, to bychom museli dělat tak či tak, protože po pěti letech naprostá většina těchto lidí v těchto pozicích splňuje ten parametr současného platného služebního zákona na tu otázku přesoutěžení.

Jaká bude úspora? Tak ta úspora v přímých nákladech je spíše úsporou, kterou ve střednědobém horizontu lze vyjádřit v tom, že dokážeme zefektivnit a zrychlit vyřizování agendy, sdílet tu agendu při náporu, ale konkrétní úsporu na příští rok mám naprosto jednoduchou, a to je v celém rezortu minus 2 % na objem platů a minus 5 % provozních výdajů. To je úspora, kterou jsme jasně definovali v průběhu května, a takto postupujeme.

Pokud jde o agendu důchodů, ta s tím nemá přímou souvislost, protože kdo jste členy sociálního výboru, tak víte velmi dobře, že výpočty důchodů se nedělají na okresních správách sociálního zabezpečení. Výpočty důchodů se dělají s týmem lidí, kteří jsou na to speciálně připraveni a mají tu zkušenost a jsou na ústředí České správy sociálního zabezpečení. Tady se bavíme o běžné agendě mimo důchodovou, kterou budeme schopni takto operativně lépe sdílet. To je potřeba si opravdu uvědomit, jak ta struktura funguje už dnes. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ještě jedna faktická poznámka, paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuju panu ministrovi za reakci. Jenom, pane ministře, jak jste říkal, že by došlo po pěti letech k přesoutěžení, tak já nevím, služební zákon říká, že funkční období má státní tajemník. Nejsem přesvědčena o tom, že u těchto lidí je pětileté funkční období. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP