(15.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

My tady vystupujeme, vůbec nevíme, co si myslí ostatní členové nejen výboru pro sociální politiku, ale i další poslanci Poslanecké sněmovny. Zkrátka to je vládní koalici a jejím poslancům úplně jedno. Hlavní je, že to projde, a prostě tam jenom jako vládní většina zmáčknou bez jakéhokoliv názoru na tuto problematiku tlačítko ano nebo ne podle toho, jak jim kdo ukáže. Ale jaký mají názor jednotliví členové výboru pro sociální politiku, to se tady prostě nedozvíme. My ani nemůžeme s nikým diskutovat, občané se nedozvědí vůbec nic, jenom ústy pana ministra, protože k tomu nikdo jiný nevystupuje na plénu Poslanecké sněmovny. A říkám, my potom budeme samozřejmě dávat pozměňovací návrhy. A pevně věřím, že alespoň ta mlčící většina, která tady s tímto nesouhlasí i z vládních řad, nás podpoří.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše faktická poznámka vyvolala faktickou poznámku pana ministra.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Myslím, že i u jiných bodů, které si myslím, že dnes v tom jednání mimořádné schůze, které byly také poměrně zásadní z hlediska dopadů na občany této země, tak vlastně i do určité míry logicky vystupovali daleko víc zástupci opozice, protože si myslím, že u těch bodů logicky zase zástupci té koaliční většiny, tak jak to bylo i v minulém období, mají většinou prostor komunikovat s příslušným ministrem jako předkladatelem a zároveň s ministerstvem, což se dělo i v případě těch všech čtyř tisků, které tady navrhuje MPSV, stejně tak jako jsme byli opakovaně za poslední měsíce, jak to tady i zaznělo ve vašich příspěvcích, dotazováni ze strany médií a veřejnosti a my jsme říkali jednotlivé pozice jak za koaliční strany, kdy i já jsem říkal, že například o tom výsledném kompromisu jsem měl třeba i já osobně jinou představu. Dokázal jsem si představit řekněme velkorysejší přístup. Ale beru to jako určitý kompromis v dané rozpočtové situaci i s ohledem na jiné priority, které i rezort MPSV také musí uspokojovat. A když se podíváme na meziroční nárůsty ve výdajové kapitole MPSV, tak jsou to meziroční nárůsty v řádu desítek miliard korun nejenom v oblasti důchodové, ale i v těch dalších.

Ale chci také zmínit to, a vy jste tady někteří také už částečně řekli i ze strany opozice, že třeba je tady velká flexibilita v čerpání rodičovského příspěvku, tak ta vlastně byla více ještě umožněna v loňském roce, zákonnou úpravou se umožnilo zrychlené čerpání, přibyly tady částečné úvazky na sladění rodinného a pracovního života. Takže jsou tady další kroky, které se za poslední zhruba rok a čtvrt staly, staly se v praxi a které pomáhají tomu, aby zase i situace rodin nejenom z pohledu výše rodičovské, ale i s ohledem na třeba jiné příjmy nejenom ze strany státu, ale ty, které si třeba ta rodina může obstarat také i sama, aby se zvýšily. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní paní poslankyně Dražilová vystoupí v obecné rozpravě. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo. I já bych se chtěla vyjádřit k tomuto sněmovnímu tisku. Myslím si, že o mně je známo, že tady nevystupuji nijak razantně, ale musím říct, že co se rodičovského příspěvku týká, tak i mě to nadzvedlo ze židle. My jsme tu opět svědky toho, jak moc se liší proklamace vládních politiků od reality. Zatímco před volbami slibovali a slibují před televizními obrazovkami, jak jim záleží na lidech, jak chtějí podporovat mladé rodiny a chtějí podporovat seniory, tak se mně zdá, že platnost tady těch prohlášení končí za dveřmi televizních studií.

Zajímavá je především rétorika, které jsme tu svědky. Pokud jde například o nákupy na vybavení armády nebo policie, tak tu nikdo z ministrů ani z vládních poslanců o žádných kompromisech nemluví a ani nechce slyšet. A zde? Zde si můžeme dovolit šetřit! Pokud jde o rodiny s dětmi nebo o seniory, tak je situace rázem jiná. Hnedka jsme svědky dlouhých litanií o složité situaci státního rozpočtu. Nepřímo nám tak vláda ukazuje, kde jsou vlastně její priority. Ostatně i onen skvěle vyjednaný kompromis, o kterém tady mluvil pan ministr, těch 50 000 korun, je vlastně opravdu podle mě důkazem nějaké jenom přezíravosti. Aktuální hodnota rodičovského příspěvku, a o tom tady už hovořil můj kolega Juchelka, od posledního navýšení ztratila v reálné hodnotě 80 až 100 tisíc korun, a to především v obrovské inflaci, za kterou může také tato vláda. Není to nic jiného než vzkaz lidem, že jim na nich nezáleží. Po seniorech jsou rodiče s malými dětmi další, které jste se rozhodli hodit přes palubu.

Zároveň bych chtěla připomenout, že právě z pohledu koalice jsou tyto maličkosti nakonec důvodem, proč klesá podpora jejich kroků. Já vím, že to neuslyšíte rádi, ale přesně tyto kroky jsou tím, co také snižuje u veřejnosti pochopení pro tak potřebnou pomoc Ukrajině. Prostě je to tak, protože lidé, kterých se vaše rozhodnutí dotkne, přijdou o část svých peněz.

A ještě bych chtěla říct, že z výzkumu, který byl proveden, vyplývá, že pouze třetina rodin, třetina mladých rodin s dětmi hodnotí svou situaci jako dobrou. Každému soudnému musí být jasné, že výše rodičovského příspěvku, která byla v roce 2020, se v žádném případě nemůže srovnat s tím, co je v roce letošním, jak vzrostly ceny dětských plen, pracích prášků nebo výživy, ale to bych se opakovala, to už tady také padlo.

Tato vláda se chlubí tím, že pomáhá. Teď měla šanci dokázat, že to myslí vážně, ale ukázala, že to myslí jenom verbálně. Skoro všichni poslanci tu říkají, že děti jsou priorita, někteří mluví o posvátnosti rodiny. A když nakonec dojde na to, že by se pro ně mělo něco udělat, tak se to neudělá. Chtěla bych vás moc poprosit, abychom podpořili návrh na zvýšení rodičovské na 400 000 korun. Především proto, a teď se obracím ke koaličním poslancům, že tím poprvé dáte našim občanům najevo, že vám na budoucnosti mladých lidí opravdu záleží. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zatím posledním přihlášeným je paní poslankyně Pastuchová. Ještě načtu jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Oldřich Černý od 16 hodin do 19.30 z pracovních důvodů.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, nebudu dlouhá, protože vše tady řekli mí kolegové. Já se jenom divím, kde máme čtyři zástupce strany Pirátů, protože v minulém volebním období, kdy tento sněmovní tisk, kdy my nebo naše vláda navyšovala rodičovský příspěvek, byl to sněmovní tisk 490, tak se tady u pultíku netrhla paní poslankyně, vaším předsednictvím, Richterová, paní předsedkyně Pekarová Adamová a bylo zde mnoho pozměňovacích návrhů. A já se ptám, kde jsou teď? Kde jsou teď ty pozměňovací návrhy, které tenkrát tady tak propagovaly? Třeba zmíněná a propagovaná valorizace rodičovské? Já paní poslankyni vaším prostřednictvím vzkážu, jestli mě někde poslouchá, že kdyby to chtěla napravit, tak to byl sněmovní tisk 490 a její pozměňovací návrh pod číslem 3298. Stačilo by ho vzít a předložit, a hned máme vylepšení rodičovského příspěvku s valorizací.

Včera jsem se dívala na Interview na ČT24. Nestačila jsem se divit, co tam, vaším prostřednictvím, zase paní poslankyně, místopředsedkyně Richterová vyprávěla za lži s tím, že nechceme spolupracovat a nic nenavrhujeme konkrétního. Ale vždyť vy nám nic stejně neschválíte! O tom se budu bavit i zítra na výboru pro sociální politiku, protože jsme chtěli dát nějaký kompromis a bylo to smeteno.

Takže já budu sama podávat i pozměňovací návrhy dva, aby si koaliční poslanci mohli alespoň vybrat. Můj kolega, nebo my za sociální výbor, za výbor ANO, jak řekl můj kolega Aleš Juchelka, vaším prostřednictvím, budeme dávat to, aby se to týkalo všech dětí do čtyř let. A já tam navrhnu alespoň kompromis, aby se to týkalo dětí, které se narodily 1. 7. 2022 nebo 1. 1. 2023, aby to bylo aspoň pro ty děti, kterým je rok a rok a půl, protože zase, jak řekl můj kolega, opravdu ty náklady na ty jednorázové pleny, kdo nemůže kojit, na tu umělou výživu opravdu v této době, kdy čelí všechny rodiny inflaci a opravdu počítají každou korunu, si myslím, že by se jim to mělo, když už ne všem, tak alespoň rok nebo rok a půl těmhle dětem dát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP