(18.00 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Dále, co je tady nového, je takzvaný alternativní účastnický fond, který má právě, jak jsem se zmínil, umožnit investovat do nemovitostí nebo do rizikovějších produktů s vyšším výnosem. Jde o nový typ fondu v doplňkovém penzijním spoření, který má být alternativou ke stávajícím účastnickým fondům s dynamickou investiční strategií. Potom na závěr ještě uvedu, jaká je dynamika těchto fondů. U alternativního účastnického fondu má být poplatková politika i investiční strategie nastavena volněji, což umožní penzijním společnostem investovat dynamičtěji a dosahovat pro účastníky vyššího zhodnocení.

Návrh také obsahuje opatření ke zvýšení motivace k přechodu z těch transformovaných fondů - ty transformované fondy jsou vlastně to penzijní připojištění, které nebyly zrušeny, ale bylo zastaveno další uzavírání smluv v roce 2013 - do účastnických fondů tím, že umožňuje paralelní účast v obou systémech. To už tady říkal pan ministr. V současnosti není paralelní účast umožněna, což snižuje motivaci účastníků u převodu prostředků z transformovaných, to znamená z toho penzijního připojištění, do účastnických fondů, to znamená do toho doplňkového penzijního spoření. Účastníky motivuje k setrvání v transformovaných fondech zejména pro takzvanou - jak tady již byla také zmíněna - garanci černé nuly, která v účastnických fondech neplatí. To je zase změna, pozor. Tato garance má však za následek, že transformované fondy investují vysoce konzervativně a dosahují pro své účastníky velmi nízkého zhodnocení, hluboko pod současnou výší inflace. Zase se nakonec zmíním, jak to vlastně s těmi fondy je.

Účastník třetího penzijního pilíře si bude muset vybrat, na kterou smlouvu, zda na penzijní připojištění, nebo doplňkové penzijní spoření, bude posílat příspěvky a přitom dostávat státní příspěvek. Nebude moci příspěvek dostávat na obě smlouvy, nýbrž vždy jen na jednu. Penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření lze přerušit. U přerušeného penzijního připojištění i doplňkového penzijního spoření penzijní společnosti nadále prostředky investují podle strategie zvolené ve smlouvě.

Ve třetím penzijním pilíři se rovněž navrhují změny v poskytování státního příspěvku, jak se tady už zmínil pan ministr, to nebudu opakovat, z dolní hranice 300 na 500 a horní 1 000 na 1 700. Jenom bych chtěl zmínit to, o čem se pan ministr nezmínil, že v současné době je ten státní příspěvek rovný 20 % u všech částek, které ten spořitel si ukládá. Předtím v tom původním byl nastaven státní příspěvek tak, že měl degresivní formu, od nejnižší částky 300 korun to dělalo zhruba 33 % až po těch 1 000 korun, kde to dělalo 18 %, což znamená, že ti nejchudší, kteří měli malou částku na spoření na důchod, měli větší příspěvek od státu než ti bohatší. V současné době je to vyrovnáno, 20 % dostanou všichni.

Navrhuje se, že státní příspěvek nebudou dostávat osoby, jimž byl už přiznán starobní důchod. V současné době ještě pořád trvá stav, kdy důchodci, přestože odcházejí do důchodu, třeba pracují dál při důchodu a spoří si dál, to znamená, dostávají státní příspěvek. Je otázkou, jestli je to fér, nebo to není fér, aby když jsou v důchodu, pořád brali jakýsi státní příspěvek, když už jsou v důchodu. Nicméně tato novela to všechno zruší. Už nebudou ti, co odejdou do důchodu, tento státní příspěvek dostávat.

Podle mého názoru a podle názoru SPD není možné, aby peníze ukládané na přilepšení důchodu našich občanů spravovala jakákoliv kampelička, protože v tomto zákoně je také uvedeno, že finanční ústavy prakticky mohou bez omezení poskytovat tyto služby, byť budou pod kontrolou České národní banky.

Já bych chtěl podotknout (upozornit) třeba na článek z Lidových novin ze dne 14. 7. 2023, protože nemám jinou možnost informací, kde stálo: Místo zisku letadlo. Podvedených přibývá. Tisíce klientů se nechalo nachytat sliby o výnosných investicích. Jejich miliardy si učili mladí manažeři, využili § 15 zákona o investičních společnostech, který umožňuje formální registraci u České národní banky společnostem, které spravují prostředky klientů až do 2,4 miliardy korun. Domníváme se, že úspory občanů České republiky na důchod by měl spravovat státem garantovaný důchodový fond, který by vyloučil možnost ztráty úspor našich občanů v případě jakéhokoliv výkyvu na finančních trzích. Mimochodem, zisky současných penzijních fondů, počínaje dynamickými, jsou za posledních sedm let 5,76 % u těch dynamických, u vyvážených jsou to 2,9 % a u konzervativních dluhopisových je to minus 0,64 %. Nepovažujeme návrh zákona za přínos pro občany této země, ale jako umožnění dalšího zisku pro finanční a bankovní sektor.

Co se týká těch nemovitostních alternativních fondů, já bych chtěl jenom připomenout, jak probíhala nemovitostní bublina, která praskla v roce 2009 a ve Spojených státech přišla spousta tisíc důchodců o veškeré peníze na důchod. Z těchto důvodů navrhuji předlohu, sněmovní tisk 474, za SPD k zamítnutí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Navrhujete zamítnutí tohoto zákona. Ano. Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, dámy a pánové, no, mě překvapilo, že celkem takto robustní záležitost, a přihlášeni jsme byli dva poslanci, zatím, což tedy není moc na to, že se tady mění osm zákonů, jenom abychom si jako rozuměli, o doplňkovém penzijním spoření, o daních z příjmů, o ČNB, o spotřebitelském úvěru, k tomu se vrátím, to asi ode mne očekáváte, o penzijním připojištění, o soudních exekutorech, o finančním arbitrovi a novela zákona o dluhopisech. To znamená, osm zákonů se tady mění. Je to celkem zásadní věc, která je součástí skoro by se dalo říct nějaké penzijní reformy, a přihlášeni jsme dva, takže se o tom moc nediskutuje. Doufám, že v rámci druhého čtení při těch pozměňovacích návrzích se k tomu vrátíme, protože si myslím, že to je docela zásadní.

Já nejdříve řeknu, co mě mrzí, pak řeknu, co ocením, a pak se vrátím k tomu, jak pan ministr asi očekává, k té části, která novelizuje zákon o spotřebitelském úvěru, to je to zpoplatnění předčasného splacení hypotéky.

Mě trochu mrzí, že u těch věcí, které mění ty penzijní produkty, nebo mění pohled na dlouhodobé ukládání obecně, se zabývají vlastně něčím, co někdo z vás by nazval penzijní reformou, někdo ne, takže my to vlastně tady řešíme jakoby postupně. Pak mi dáte za pravdu, až po čase zjistíme, že my jsme něco změnili a něco tady je už v systému, teď tady máme tuhle novelu v souvislosti s rozvojem finančních trhů a nějakého dlouhodobého spoření, jak říkal pan ministr DIP, dlouhodobý investiční produkt, a potom ministr práce a sociálních věcí oznámil, že ještě chystá nějaké změny v rámci penzijní reformy na přelomu roku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP