(17.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A on říká, že jsou tam pozitivní dopady, že se to bude týkat zhruba 1 % škol a dětských skupin, a tady oslovili krajské hygienické stanice a ptali se jich, kolik udělají v současnosti výjimek. Už první data ze tří krajů ukazují, že si žádá zhruba 1 % škol a 95 % výjimku dostane. Tak v čem je ta pozitivní změna? V ničem. Takže tady si někdo...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, chtěla bych vás upozornit, že se nacházíme v situaci, kdy se můžete vyjadřovat k návrhu pořadu a můžete navrhovat změnu (Poslanec Babiš něco poznamenává.) nebo doplnění pořadu. Hovoříte už téměř dvě hodiny. Vím, že máte přednostní právo, ale prosím, nezneužívejte ho. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já ho nezneužívám, paní předsedkyně. Vy jste tady asi nebyla, my žijeme v nové totalitě, my nemáme kde mluvit, vy teď nám to zakazujete i tady. Váš polistopadový kartel posílil přes léto, další média se zkoncentrovala... Média jela, ten váš Dozimetr vůbec. Takže samozřejmě chápu, že vás to znervózňuje, ale je to tak. Je to skandální lobbing, který postihne naše děti, a zkrátka to tak je. My říkáme, že tohle by mělo skončit, my nechceme, aby si tady někdo lobboval. A já chápu, že je to z vaší strany. Vůbec nechápu, jak dokonce ten podnikatel... Na mě stále útočíte, přitom já samozřejmě v rámci lex Babiš jsem nic nedělal, stále mluvíte o Agrofertu, a tady máte podnikatele, který je přisátý, cucá stát a nikdo ho nepotřebuje. To nechápu. A to jsou peníze daňových poplatníků. Takže jeden záchod pro 500 žáků, to je neuvěřitelné. A kdo za tím všechno stojí, ty střety zájmů, kdo to všechno v podstatě lobbuje? No, pan Šteffl jako majitel sítě soukromých škol, paní poslankyně Zajíčková, která vlastní dvě soukromá gymnázia, a potom samozřejmě jsou tady další z Ministerstva školství. Takže je to klientelismus a my určitě chceme, aby tady na půdě Poslanecké sněmovny o tom byla řeč, protože to už je neuvěřitelné, jak to tady válcujete. Ano, určitě, máte stoosmičku, všechno zválcujete.

Teď velice důležitý bod. Návrh bodu je absolutní skandál, a to je Dozimetr. Dozimetr je neuvěřitelná věc, která v médiích moc nerezonuje. Je absolutně neskutečné, co jsme se dozvěděli v rámci této kauzy, co jsme četli v Deníku N, jak je to provázané. Tady: "Gazďovi máme dávat 500..." Proč sledovala policie Gazdíkův mobil... Ale co samozřejmě je úplně neuvěřitelné, je role pana Pospíšila. To je tak neskutečné, jak tenhle člověk, který snad dneska už je historicky největší dinosaurus ve své pozici, jak mu to všechno prochází. Takže kdo je pan Pospíšil? Z veřejných zdrojů - to je neuvěřitelný příběh. Pan Pospíšil - podle tedy pražské opozice - měl šifrovaný telefon. Říkal, že věděl, že se Fremr - to je nějaký ten výběrčí - zná s Redlem, to věděl. Zkrátka toto je organizovaný zločin. V normální zemi by na základě tohoto už dávno padla vláda. Pan premiér to neřeší vůbec a já to nechápu. Já tady budu samozřejmě navrhovat, aby tahle kauza tady byla projednána.

Vy jste tady navrhovali, když my jsme byli ve vládě, nedůvěru vládě. Rezignuj, vyzývá Pospíšila opozice. "Vyzýváme Jiřího Pospíšila k rezignaci," říká Adam Šajner, Praha Sobě. "Před volbami podle zjištění Deníku N organizoval Jiří Pospíšil v Itálii schůzku s Petrem Gazdíkem a Stanislavem Polčákem." Tady je další článek: "32 milionů přes diskrétní směnárnu. Jan Hlubuček posílal peníze za hranice." Hlubuček posílal peníze za hranice a Pospíšil je nesmrtelný, to je neuvěřitelná kariéra. Ale celkově ta kauza, kdyby se toto stalo - ale u nás se to snad nemůže stát, ani se to nestalo, naše vláda neměla žádnou takovouhle korupční aféru (Ozývá se někdo zprava.) a samozřejmě - ano, můžeme se bavit o Brně, že jsme to vyřešili.

Takže kdo jsou klíčové osoby v Dozimetru? Pan Hlubuček z hnutí STAN. "Tehdejší náměstek pražského primátora byl obviněn z ovlivňování veřejných zakázek na Dopravním podniku. Uplácení a snaha o vyvádění majetku. Michal Redl, zlínský podnikatel, považován za hlavu skupiny, již dříve byl vyšetřován kvůli napojení na kontroverzní osobnosti. Dále v dubnu 2023 bylo zahájeno stíhání Marka Schneidera z ODS, bývalého poslance, kvůli podezření z uplácení v souvislosti s veřejnými zakázkami zdravotní pojišťovny VZP. Důkazy proti skupině zahrnují odposlechy, sledování a svědectví obviněných, kteří usilují o status korunního svědka. Kauza rozkryla komplexní síť korupce, ovlivňování veřejných zakázek a zneužívání postavení pro osobní prospěch." Jiří Pospíšil. Na konci srpna 2023 publikoval Deník N článek, ve kterém bylo uvedeno, že "pražský radní pro kulturu a europoslanec Jiří Pospíšil za TOP 09 v roce 2018 inicioval schůzku Michala Redla se zástupci TOP 09 a STAN k možnostem spolupráce v komunálních volbách. Na zprávu reagovalo pražské hnutí Praha sobě s cílem odvolat Pospíšila, i hnutí ANO svolalo mimořádné zasedání zastupitelstva a nasbíralo podpisy. Pospíšil obvinění odmítl a Deníku N jeho advokát poslal předžalobní výzvu." No, i tak se to dělá. Pan Pospíšil je zkušený, hned žaluje.

A jak to tedy vypadá? Petr Hlubuček i Redl skončili ve vazbě, dále tam byl Nemrah, Šteffl a tak dále. A jak dopadla ta kauza zatím? Ministr školství Petr Gazdík rezignoval kvůli vazbám na podnikatele Michala Redla a poslancem zůstal. Petr Hlubuček byl zbaven funkcí na magistrátu, po zatčení převedl svůj majetek. Hnutí STAN identifikovalo finanční dary spojené s Redlem a deklarovalo, že dárci je vrátí, ale Redl zakládal to hnutí. Europoslanec Stanislav Polčák byl spojen s Redlem a rezignoval na post místopředsedy po jiné kauze. Polčák pozastavil své členství ve STAN, poslancem zůstal. Vít Rakušan plánoval odvolat šéfa České pošty Romana Knapa kvůli spojení s Redlem. To nevím, jak dopadlo. Předsednictví STAN bylo, sněm byl odsunut, takže jde to všechno do ztracena. Pan Rakušan byl kritizován za jmenování Petra Mlejnka, který měl vazby na Redla, na rozvědku a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP