(20.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane předsedo? (Poslanec Babiš: Ano?) Já bych vás ráda vyzvala, abyste přednesl svůj bod, tak jako...

 

Poslanec Andrej Babiš: Přednesu, já to ještě dočtu, to je důležité.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je třeba připomenout, že jste v návrhu programu.

 

Poslanec Andrej Babiš: Několikrát jsem vysvětloval, že stovky lidí vedených v archivech se domohly výmazu a že tato praxe skončila s Andrejem Babišem. Kdyby opozice nebo právníci měli hlavní důkaz o spolupráci, vázací akt, odstranili by Babiše během jednoho dne a já bych jim zatleskal. Čapí hnízdo" - no jasně, někdo si vzpomněl - "povolební hit opozice torpédovaný médii od první vteřiny, beranidlo, které mělo spojit Babiše-miliardáře s rozkrádáním dotací, není" - ano, to tehdy psal - "vyšetřeno dodnes." No, jak to dopadlo, tak to ještě uvidíme. "Vyhozené květiny během oslav Dne české státnosti. Každodenní urážky Miloše Zemana, nátlak a palcové titulky. Okázalé odcházení během státních aktů. Milion chvilek v ulicích, dožadující se rezignace Babiše, požadující odvolání ministryně Benešové, které se zblamovalo samo a naprosto dokonale. Zajímá dnes ještě někoho jádro sporu? Paní ministryně dodnes vykonává svůj úřad poctivě a korektně, i když Milion chvilek se naprosto dokonale znevěrohodnil, poškodil vládu v kreditu především u mladé generace. Pro ně je Babiš nepřijatelný." To se psalo před dvěma lety. "Milion chvilek chodili za opozicí, stávající koalici, a bojovali proti Babišovi. Aféry jedna za druhou pokračovaly až do poslední chvíle tak, aby Babiše zasáhly na citlivém místě - žalování Pirátů v Evropské unii, obvinění Hamáčka z velezrady a tak dále. Neuvěřitelné, přesto v Česku běžné. Aféra Babišova syna s loutkovodiči z pražské kavárny během volebního mítinku a samozřejmě Pandora Papers, pět dní před volbami. To bylo také dílo kartelu, před volbami, pět dní, kdy tady někdo zase lhal. Opět jako v minulosti se s nastraženým prstem na spoušti čekalo do nejposlednějších momentů volební kampaně, tak, aby Babiš v televizních debatách nebyl schopen si připravit protiargumentaci, adekvátně reagovat." Jednoduše nefér, trvale nefér, ale to jsme viděli i v prezidentské kampani, jak to tu funguje. Opět se celá věc vyšetří a zjistily se věci, že samozřejmě to bylo legální, že samozřejmě to byly moje peníze a tak dále. Takže pojďme dál.

"Vládě Andreje Babiše zlomil vaz covid. Ne že by nebylo pravdou, že si vláda počínala neobratně, často mizerně" - ano, nám to vyčítají, ale my jsme to dělali s maximálním nasazením, abychom ochránili životy našich lidí. "Vládní orloj na postu ministra zdravotnictví" - jasně - "chaos ve vyhláškách, zákonech a tak dále" - no, tak škoda, že si to někdo nevyzkoušel, co jsme my museli tam realizovat - "dezinformační kampaň, každý odborník, jiný názor, opozice stále chtěla rozvolňovat" - no, na to už všichni zapomněli, vakcíny a tak dále. Takže tohle všechno bylo za nás. To je analýza, proč tady já mluvím o tom kartelu.

Tady potom pan Martínek píše: "Co čekat od Fialy a spol.? Ti, kteří teď nadšeně jásají a slaví, netuší, že změna, která přijde, je změnou k horšímu" - no prosím, nevím, jak to věděl - "která dopadne i na ně. Ve společnosti se silně a nelítostně rozevřou nůžky mezi bohatými a chudými, znovu naroste nerovnost, přijde drahota a škrty. Vláda Andreje Babiše, která se díky výrazné spoluúčasti sociální demokratů zasadila o zlepšení postavení celých tříd, narovnání podvyživených mezd, nyní nejspíše půjde od válu. Sociální bydlení? Dořešení exekucí? Infrastrukturní projekty? Nová pracovní místa? Plošná podpora kvality života? Ne. Za několik let dosáhneme standardu Západu: placené školné" - nebo asi už pan premiér, když byl ve vládě, tehdy o tom mluvil - studentské půjčky" - a zdravotnictví samozřejmě, to rádi privatizují tady, ODS - "nadstandardní placená péče ve zdravotnictví" - už vidíme náznaky - "jejíž druhou stranou bude naprosto brutální osekání výdajů pro širokou veřejnost, osekání výdajů na sociální, kulturní, sportovní, zájmové výdaje podporované státem. Zaplatíte si všechno sami z vlastní kapsy a draze." No, tak to je vize. (Zvýšeným hlasem.) A kam ty peníze půjdou? Nikam. Utratí se za nesmyslné projekty nebo se rozkradou, přesně tak, jak tomu bylo za porevolučních vlád. Jediným pozitivem těchto voleb je fakt, že lidé si konečně uvědomí podstatu věci.

Jsem možná jediným komentátorem, který se měsíc před volbami odmlčel. Důvodem bylo mé vnitřní rozhodnutí, že nebudu zasahovat do rozhodování lidí. Chtěl jsem, aby lidé na tohle všechno přišli sami. Nemá smysl neustále donekonečna psát, argumentovat, vést komplikovaný zápas z pozice nezávislého autora. Tyhle věci musí lidé pochopit sami. Myslím, že volební výsledek hnutí ANO tomu odpovídá. ANO přesvědčivě vyhrálo rozdílem třídy. Podobně jako sociální demokracie, SPD nebo komunisté bojovali sami za sebe. Volilo je 27 % lidí. Lidi, kteří je volili, na vlastní kůži nesou zátěž kapitalistického systému, tu nejtěžší část, a oceňují snahy vlády ulehčit jim život. To je potřeba. To, co potřeba je, aby to pochopila i druhá strana společnosti. Ano, hnutí ANO vždy bylo tady pro lidi, přesto budou vládnout Fiala a Pekarová spolu s Piráty. Chcete vládu Pekarové a Fialy za asistence Rakušana, tedy pražskou politickou smetánku? Dobře, v pořádku. Máte další čtyři roky, vyhráli jste, gratulace. A teď jsem zvědav. Možná, že za další dva a čtyři roky nám začnete dávat za pravdu.

Předchozí čtyři roky vlády Andreje Babiše versus třicet let vlád polistopadových garnitur byla dostatečná doba pochopit, v čem vězí princip politické konkurence, co přinesl a do budoucna přinese. Pozoruji, že dnes je situace jiná než v roce 2017. Tehdy byl jakýkoliv projev proti kartelu vnímán bezmála jako porušení svatého přikázání. Za čtyři roky, kdy byli lidé častováni a napadáni pro svoje názory, označováni politiky, mluvčími nebo významnými umělci za hnědý a rudý póvl, idioty, kobliháře, byli vystaveni nátlaku, ostrakizaci, nekonečným urážkám. Dnes pozoruji, že lidé se přestali bát." No, to nevím. To pan Martínek, to se mu nepovedlo, protože lidi se bojí, dneska se lidí bojí říct i názor, protože naše nová totalita zkrátka rozhoduje o tom, jestli náhodou za ten názor nebude někdo stíhán. "Vnímají politiky už ne jako nedotknutelné osoby, jako pomyslné správce jejich osudu, ale naopak jako úředníky, jako lidi, kteří jim mají sloužit, pracovat pro ně - tak je to v pořádku.

Stejně tak došlo k podstatné změně apologetů politiky kartelu, různým iniciativám, neziskovkám, umělcům. Myslím, že lidé si uvědomili, že ne každý, koho znají z obrazovky, je nutně zastáncem jejich přirozených práv a postavení. Myslím si také, že lidé si budou moci velmi rychle srovnat způsob, jak jim politici skládají účty. Babiš to dělal každý den v tolik vysmívaném vysílání Čau, lidi." Ano, to jsem dělal. Každý týden. Tahle vláda téměř za dva roky od voleb nesložila účty ani jednou. Úplně neuvěřitelné, neuvěřitelné! "Jsem zvědav, kolikrát pan premiér Fiala v neděli odpoledne bude lidem referovat o tom, co vlastně dělá pro stát a pro lidi." Tak to je, pane režisére, to jste se spletl. Pan Fiala má tolik svých pořadů, všude chodí sám, nemá žádného oponenta, i když náš stínový premiér Havlíček - no, samozřejmě, Moravec ho nikdy nepozve, protože by si ho Karel namazal na chleba. Ani tam ho nepozvou, ani do jiných médií. Pan premiér má své pořady a tam nám říká ty věci, které jsou neuvěřitelné, a často z toho dostávám záchvaty smíchu. Ano, každý týden jsme skládali účty.

"Jsem zvědav, kolik novinářů bude se stejnou vehemencí, s jakou pronásledovali Babiše, kontrolovat nově zvolenou vládu a alarmujícím způsobem upozorňovat na jejich přešlapy" - no málo, pane režisére - "a kolik písničkářů a umělců bude natírat při každém špatném kroku příští vládní garnituru. Pokud to tak bude, velmi rychle se sejdeme v názoru a v jednom táboru. Ale něco mi říká, že nastanou dvě věci. No, slovenská cesta" - to nevím, co myslí pan režisér - první z nich je slovenská cesta. Pokud jste si nepovšimli, Slovensko si nástup podobné vlády už odbylo. Vládní slepenec progresivistických a proevropských stran, který vzešel z demonstrací po zavraždění novináře Kuciaka, dovedl slovenskou politiku na pokraj agonie. Tento stav samozřejmě Slovensku nepřeji," říká pan režisér. Je výsledkem dlouhodobé krize vládnutí, která vyústila v takto neblahý vývoj. Ze srdce přeji Slovensku, aby našlo cestu a východisko z tohoto stavu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP