(20.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

U nás k této variantě míříme mílovými kroky. Slepenec kartelu a STAN - Pirátů se zbaví obratem." No, tak to se nepovedlo panu režisérovi, protože Piráti... i pan premiér byl na jejich sněmu a řekl, že jsou na jedné lodi. "Odvažuji se tvrdit, že v případě slovenské cesty bude mít Fiala opravdu nelehkou pozici. Jsem zvědav, jak bude čelit situacím, které se na stát valí: energetické krize, krize v průmyslu, otřesy globálního trhu a tak dále a tak dále, zdražení, inflace." No, tak jednoduše - pan premiér zkrátka stále lže, tak tomu čelí, jo? "Očekávám, že většinu projektů, které nastartovala Babišova vláda, jak je zvykem v této zemi, nová vláda skrečuje a shodí ze stolu." Ano, přesně. Národní boj proti rakovině, reforma psychiatrické péče, projekt Letňany a tak dále, všechno smetli, nebo to vykazují za svoje. "Jako obvykle půjdeme ode zdi ke zdi s změna jen znovu dovrší chaos, panující v institucích a úřadech.

Očekávám, že nová vláda kartelu bude chtít trestat a postavit do latě odpůrce..." No, samozřejmě, samozřejmě. To je takzvaná deagrofertizace, která není nikde, protože v Agrofertu nikdo nikdy nebyl. Ale ti chudáci, tedy úředníci, které jsme vybrali a pracovali pro tuto zemi poctivě a čestně, byli označeni, že dělali pro Babiše, tak je potřeba je zlikvidovat. Zlikvidovat! Ale tahle vláda, která vždycky křičela, jak my jsme dali někam lidi, tak nikdy nedala seznam - zajímavé - protože neexistuje. Neexistuje. "Takže očekávám, že nová vláda kartelu bude chtít trestat a postavit do latě odpůrce a že se zaměří na své kritiky. Nezávislá, alternativní média trvale označovala jako proruská, pročínská, dezinformační a bůhví jaká ještě. Na to se vysloveně těším a rovnou se hlásím. Jsem ten, kdo půjde nové vládě systematicky po krku. Myslím, že vláda nedovládne do konce." No, já si to nemyslím. Já si myslím, že dovládnou, protože mají stále stejný program, a jsou na vrcholu své kariéry. O to vlastně jde. "Tento politický konglomerát složený ze čtyř nebo pěti stran byl poháněn touhou odstavit od moci politického konkurenta. Teď se to podařilo. Nicméně vnitřně nesourodý slepenec, spojený pouze nenávistí k politickému konkurentu a atavismem, pro další privatizaci je špatná volba.

Konec spasitelů. Přesto tyto volby mají jeden pozitivní aspekt. Tím je hořká zkušenost s politickými trpaslíky, jak je označuje Miloš Zeman. Je možné, že právě zkušenost z voleb 2021 bude určující. Je možné, že lidé přestanou znovu a znovu vyhlížet obskurní spasitele z periferie politiky. Mizerné výsledky různých uskupení, které bez výjimky propadly ve volbách a jejichž hlasy budou chybět ve formování vlády, dávají pragmatickou odpověď na otázku, je-li možné prosadit nový politický subjekt a nový politický program. Ano, je to možné, ale znamená to, že v něm musí existovat lidé, kteří mají jasno o intencích fungování státu, osy ekonomiky, hospodářství, bankovní soustavy, dopravy, armády, zdravotnictví, školství, kultury, řízení regionu, legislativy - to především - profesionálové, kteří znají chod státu, jeho pravidla, v životě něco skutečného řídili a vybudovali, dokážou se orientovat ve vedení rezortu a mají jasné, proveditelné a jasně deklarované ideje a návody, jak chtějí stát vést. Tohle všechno nám pětikoalice přece slibovala. Vždyť stále říkali, že okamžitě nastoupí a všechno budou řešit. Za jaké rozpočty, za jakých podmínek financování a za jakých termínů a reálných výsledků? Až na Trikolóru ani jedna z nových nebo marginálních stran a hnutí, které se hlásily do parlamentu, tuto zkušenost nemá, a právě tato nezkušenost, často ryzí amatérismus, je bohužel nepřekročitelnou hranicí pro vstup do reálné politiky. Hezké logo, propagační materiály, sesmolený program, plamenné projevy, statečná prohlášení v televizi nebo na sítích - to nestačí. Česká politika se plně profesionalizuje. S politickou konkurencí rychle roste počet skutečných profesionálů schopných obstát jak při řízení, tak při komunikaci - na bázi denních znalostí fungování rezortů, lidí schopných poskytnout rozsáhlou analýzu činnosti, zvládat vedení rezortu nebo pozic po ose personál, technologie, finance, mise, úkol, rozpočet.

Propad politických startupů ve velkém rozsahu musel dříve či později přijít. Společnost se posouvá v evolučním vývoji a bude žádat profesionály. Pro politické nadšence a dobrodruhy bude čím dál méně místa. Sláva vítězům, čest poraženým," říká pan Martínek. "Přesto přeji vládě 100 dní pro úspěšnou konsolidaci a úspěšný start a vyjednávání s prezidentem Zemanem." Tak to, jak víme, pan Blažek vyjednal úspěšně, aby konečně Piráti měli ministra zahraničních věcí.

Takže to je ten politický kartel. Já jsem chtěl, aby to lidi tady slyšeli a aby věděli, o čem mluvím. Samozřejmě že média budou říkat, Babiš zase žvanil a obstruoval. Ale já znovu opakuji, my jako opozice tady jsme v pozici, kdy s námi pětikoalice nemluví. Nemluví s námi, nechtějí s námi diskutovat. Slibovali, že všechno umí, samozřejmě neumí nic. Po dvou letech. Po dvou letech - de facto za chvíli to jsou dva roky - co předvedli? Nic nepředvedli, nic! Všechny sliby neplatí, jenom lhali. A pan premiér teď přijde a vykládá o nějaké křižovatce. No, fakt úžasné!

Abych uspokojil paní předsedající, chci navrhnout následující body na pořad této schůze. Za prvé jako bod číslo jedna je: Kauza Dozimetr - organizovaný zločin, za druhé: Hospodářská politika vlády jako druhý bod, Ekonomická diplomacie vlády jako třetí bod, Rozpočet školství a platy učitelů jako čtvrtý bod, Klientelismus ve sportu a rozpočet na sport jako pátý bod, Výdaje vlády ve prospěch médií jako šestý bod, Programové prohlášení vlády pro rok 2024 a 2025 jako sedmý bod a odvolání ministra zdravotnictví pro neschopnost zajistit léky pro obyvatelstvo a platy zdravotníků jako osmý bod.

To je za mě všechno. Děkuji těm, kteří to vydrželi poslouchat.

A znovu jsem chtěl jenom říct, že pro nás, kdy jsme v této době - ano, můžeme být kritizováni, že tady mluvíme, ale považoval jsem za nutné, abych se vyjádřil k tomu, co se tady stalo přes léto, jak se to manipuluje, jak se to interpretuje a v jaké absurdní době žijeme. Žijeme v době nové totality, v době návratu politického kartelu, a co to je, jsem vám tady jasně řekl. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mezitím načtu ještě omluvy, než dám další slovo dalším řečníkům. Omlouvá se pan poslanec Benešík do 16 hodin bez udání důvodu, pan poslanec Kaňkovský celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Klíma od 19 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Kolář od 16.30 do 18 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Malá od 19 hodin bez udání důvodu, paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 19.30 z rodinných důvodů, pan poslanec Vondrák od 21 do 9 hodin ráno ze zdravotních důvodů, pan poslanec Milan Wenzl od 20 hodin ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Zajíčková od 15 hodin do 16 hodin z pracovních důvodů, z členů vlády paní ministryně Černochová od 16.30 z pracovních důvodů, pan ministr Dvořák celý jednací den z pracovních důvodů, pan ministr Výborný od 19.30 do 23.30 z pracovních důvodů.

Jako další s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová a tímto jí předávám slovo. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP