(20.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tak vy tedy to musíte schválit do konce září, ale to není konec. Na rok 2025 pak Fialova vláda, konkrétně Ministerstvo financí, plánuje rozpočet, deficit další, a to v objemu 235 miliard korun. To by při případném dodržení letošního plánovaného astronomického deficitu znamenalo, že za čtyři roky svého působení zvýší Fialova vláda státní dluh celkem téměř o 1,2 bilionu korun, a já jsem tady na to upozorňoval už na jaře. Některá média to nechtěla slyšet. Říkali si, že Okamura neříká pravdu nebo že straší. Ale vzpomeňte, že na jaře jsem to tady říkal, že jsem si to spočítal jednoduchou matematikou, stačila mi - ani kalkulačku jsem nepotřeboval - z hlavy čtyři čísla, a říkal jsem, že zadlužení České republiky za vaší vlády stoupne cca o 1,2 bilionu korun. Říkal jsem to tady několikrát. No a je to tady. Je to přesně tak, jak jsem říkal.

Pozoruhodné ale je, proč o tom hovořím - tady nejde o to, že jsem to říkal, to slyšela spousta lidí - ale pozoruhodné je, že já jsem si ta čísla sečetl už na jaře z vašich predikcí a vy jste ale ještě v květnu, vaše vláda - která má tisíce lidí, kteří vám to mohou zpracovat, tisíce poradců nebo stovky poradců, náměstků politických, dnes jsou všichni náměstci političtí, protože jste si je tam dosadili, zrušili jste odborné náměstky - tak vy sami jste v květnu říkali, že ten deficit bude příští rok 210 miliard, což je šílené samo o sobě, a teď najednou říkáte, že o 42 miliard vyšší, 252, takže mi to zase přesně zapadá do toho součtu 1,2 bilionu. Takže ta nekompetentnost je úplně - to jsem nikdy v životě neviděl. Čísla, která v té predikci už stejně byla, 1,2 bilionu, tak vy nejdřív zalžete, pak to tam vrátíte, ale hlavně jak vy házíte ta hausnumera, ale všechno jsou to nejenom daně českých občanů, ale vy to děláte na dluh! Vy si půjčujete peníze už formou dluhopisů. Dnes už se dokonce za vaší vlády nedá ani říct, že jsou to všechno daně českých občanů. No, v budoucnu ano. Teď se to horko těžko bude splácet. Vy si berete dluhopisy až do roku 2057, jsem četl, a máme rok 2023. Vy normálně zadlužujete republiku na třicet let dopředu! Na třicet let dopředu Fialova vláda zadlužuje republiku. Já to znovu a znovu budu opakovat, nevím, proč tohle mainstreamová média nenapíšou, už jsem to říkal několikrát. Třicet let dopředu si teď zadlužujete republiku. To je šílený. Mně je 51 let a dluh po vaší vládě, která je tady teď a dnes tady stojím, se hypoteticky splatí, až mi bude 81. Vy jste se úplně zbláznili v tom, co předvádíte, a mnozí se toho možná ani tady nedožijí. Je to otřesné, ale je to tak. A já myslím, že tohle je potřeba říkat na titulních stranách a my to budeme opakovat, že vy si už půjčujete se splatností za třicet let. To je přece takové fiasko! Vy vedete Českou republiku do takové otřesné situace, že každý rozumný poslanec vládní koalice by přece měl už sám říct, a dost, a položit už tuhletu vládu, s tím, že myslíte aspoň trošku na budoucí generace, jichž samozřejmě všichni budeme součástí třeba formou našich dětí, a tak dále.

A znovu budu glosovat. Samozřejmě toho poslance nebudu jmenovat - poslanec, o kterém mám jinak informace, že je slušný, ale prostě se mě ptá, jestli to myslím vážně. Vy to myslíte opravdu vážně? Já vím, já to tady mám. To je šílená situace.

Samozřejmě celkový státní dluh v polovině letošního roku - a já jsem na to zase upozorňoval už půl roku zpátky, nebo dokonce rok zpátky - že při tomhle hospodaření překročí státní dluh 3 biliony korun, tu rekordní hranici, tu astronomickou, vůbec nevídanou hranici 3 bilionů korun. Ano, a opět došlo na moje slova a překročili jste to - 3 biliony korun, to jsou peníze, které si snad nikdo neumíme představit, ani nejbohatší lidé v České republice, to nikdo nikdy neviděl, ale vy takovým způsobem vedete Českou republiku. A já nevím, proč k tomu mainstream mlčí. Vždyť tohleto neskutečné diletantství a nekompetentnost budeme platit úplně všichni, a doplácíme na vaši vládu už úplně všichni.

Hlavním problémem deficitního státního rozpočtu, který předvádíte, je samozřejmě vysoká inflace, způsobená vaší nekompetentní vládou. No tak snad už se mě nikdo nebude ptát, co a jak. Myslím, že to je každému jasné, protože to, co jste předvedli s cenami energií, když jsem viděl čísla evropského statistického úřadu a viděl jsem čísla a meziroční srovnání loňský rok, Česká republika je jedinou zemí ve střední Evropě, která má ceny energií nad průměrem Evropské unie, z celé střední Evropy, a do těch zemí to zahrnuje i Německo a Rakousko plus Maďarsko, Slovensko, Polsko. My jsme jedinou zemí nad průměrem Evropské unie. Samozřejmě, meziroční nárůst cen, elektřina a plyn, tam jsme dokonce úplně na vrcholu Evropské unie. To je opravdu úplně otřesná situace, takže tou inflací, co jste plně způsobili vy, že jste nezastropovali ceny u výrobců, jak jsem vám tady na jaře říkal, jak se vám tady na jaře říkalo, propásli jste celou situaci a teď to tady platíme úplně my všichni, všichni občané ze svých peněženek.

Dnes nebudu svoje vystoupení věnovat těmto věcem, protože o tom už jsem mluvil hodněkrát. Teď tady máme změny k návrhu programu a samozřejmě se tady vyjadřuji k aktuální situaci, co se tady za týden zase událo za děsivé věci, co jste zase udělali lidem.

Dále tím důvodem deficitního státního rozpočtu je dlouhodobý pokles reálných mezd. Tak tady snad jen zopakuji, že Česká republika má největší pokles reálných mezd vůbec v Evropě, opět jste nejhorší, kvůli vám jsme nejhorší v Evropě, ale je to zejména tempo zadlužování, což tedy samozřejmě je výrazně proinflační věc. Žádná vláda v historii nezadlužila zemi za svůj mandát tolik, co ji zadlužuje ta současná, což je také fakt, který je potřeba neustále opakovat, a je to tak. Proč to říkám - protože ty vaše výmluvy na nějakou ukrajinskou krizi, to, co tady pořád říká kolem dokola premiér Fiala, už tomu lidi nevěří, protože všichni vědí, že to je jinak, protože když ve srovnání s okolními zeměmi jsme nejhorší, tak samozřejmě i vláda je nejhorší, a hlavně podmínky by měly být podobné. Ale ve všech ostatních zemích je to lepší, takže na tenhle argument už vám občané neskočí, ani by neskočili, protože občané jsou inteligentní a mají tyhle elementární znalosti. Čeští občané vidí, co děláte, a podle průzkumů jsou velmi nespokojení, a oprávněně.

Problémem je, že Fialova vláda nemá žádnou ekonomickou koncepci. Její působení je charakteristické nahodilými a škodlivými opatřeními, která jdou navíc mnohdy proti sobě. Hnutí SPD, a už to tady říkám mnohokrát, má v oblasti fiskální a rozpočtové politiky jasno. Je třeba výrazně snížit výdaje státu, konkrétně zejména veškeré zbytné výdaje typu plateb a odvodů do zahraničí, vojenské pomoci Ukrajině, financování politiky neziskových organizací či dotací privátním podnikatelským subjektům. Dále je třeba omezit objem předražených armádních nákupů v zahraničí. Prostě hnutí SPD prosazuje modernizaci české armády. Chceme mít moderní armádu, ale musíme na to mít. Vy jste naslibovali v Americe, ve Washingtonu, zvýšení na 2 % HDP, a nechte si ty řeči, že to je závazek, který vaše vlády podepsaly, nebo minulé vlády podepsaly, SPD nic takového nepodepsalo. My jsme tady nebyli ve Sněmovně. My s tím nesouhlasíme, náš volič s tím také nesouhlasí. Takže já jsem slyšel tenhle směšný argument: vždyť je to závazek. My jsme pro to nikdy nehlasovali ani náš volič s tím nesouhlasí, takže s tím budeme nesouhlasit dál. To jste vy způsobili tyhle věci, že nejsou peníze, ne my. Takže je to jasné. Prostě je potřeba na to mít a nekupovat nejdražší stíhačky F-35. Opakovaně říkám, my jsme proti tomu, a jsem rád, že i druhá opoziční strana, už jsem slyšel, že je také proti. Je to prostě tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP