(22.50 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Jako další je před zahájením rozpravy k pořadu schůze přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček, kterého zde nevidím, a jako další potom paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Vzhledem k tomu, že to jsou přihlášky s přednostním právem, tak ony nepropadnou, ale vzhledem k tomu, že nejsou v sále, tak je zařadím na konec, a až přijdou na jednání Sněmovny, tak případně dostanou slovo s přednostním právem. Jako další je přihlášený pan poslanec Patrik Nacher, kterého taky v sále nevidím, tak jej taky zařadím na konec pořadí, a jako další v tom případě je řádně přihlášen pan poslanec Marek Novák k pořadu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, už dlouhou dobu se vyšetřuje a čím dál více větví kauza, která zasahuje do nejvyšších pater, a to bohužel až do vládních pater české politiky. Už teď je vám všem jasné, že se jedná o kauzu Dozimetr, a v této nevídané věci kromě osob, které jsou již zadrženy a ve vyšetřovací vazbě, objevujeme také mnoho těch, kteří před posledními volbami slibovali voličům lepší a spravedlivý svět a vymetení klientelismu z politiky. Jde zejména o politiky hnutí STAN a TOP 09. V poslední době mě doslova zarazilo, když hnutí STAN vyrukovalo s heslem: Za lhaní ve volbách ztráta mandátu.

Jako poslanec za Zlínský kraj už nemohu dále tolerovat, aby se zametaly pod koberec kauzy těch, kteří si ze svých politických mandátů přikrytí pláštěm koalice dělali dále trafiku. Jde zejména o poslance Petra Gazdíka, který dodnes nevysvětlil svoje skutečné vazby na zlínského podnikatele Michala Redla a veřejnou debatu k tomuto se snažil ukončit rezignací na ministerskou funkci a funkci v regionálním aparátu hnutí. Mandát poslance si ponechal, a můžeme si říkat, proč asi?

Dále jde o europoslance Stanislava Polčáka. Ano, právě toho Polčáka, který se tady v minulém volebním období, právě v této budově, snažil za schůzky s poslanci při debatách o podpoře obcí postižených výbuchy ve Vrběticích účtovat těmto obcím za právní služby. Ten je taky bohužel z našeho Zlínského kraje. Kde najdeme vysvětlení jeho vazeb na zločinnou strukturu Dozimetru? Vlastně nikde. Nevšiml jsem si, že by někdo pozval ke svědecké výpovědi pány z hnutí STAN, europoslance Polčáka a poslance Gazdíka.

Zpět k tomu mravokárství, protože pokud chce někdo brát mandát, je potřeba skutečně, aby začal u sebe a přestal ukazovat na druhé, a věřím, že v rámci pětikoalice to kolegům ze STAN a TOP 09 dokážou vysvětlit kolegové v KDU, a možná by jim to vysvětlili pomocí onoho známého "ať hodí kamenem, kdož bez viny".

Kapitolou samou pro sebe je pan Jiří Pospíšil z TOP 09. Podle zjištění Deníku N to byl právě Jiří Pospíšil, kdo zorganizoval klíčovou schůzku s mafiány v Itálii. Dlouholetý Pospíšilův poradce Jiří Fremr pak s touto skupinou Redla a Hlubučka na tuto schůzku navázal prokazatelným a pravidelným vydíráním pražských dodavatelů. Nevšiml jsem si, že by někdy na pražském magistrátu nebo v kancelářích poslanců zasahovala policie nebo NCOZ, aby zajistila důkazy.

Pojďme si říct, co už policie naopak zjistila a co víme z médií. Poslanec Gazdík se s Redlem opakovaně setkal a komunikoval s ním přes šifrovaný telefon. Od roku 2016 přišly hnutí STAN od lidí a firem spojených s rodinou Redlových 3 miliony. Kromě zesnulého otce stíhaného Michala Redla straně přispěli i lidé, kteří působí v orgánech společností, které jsou spojeny s Redlovými. V roce 2017 vyšlo najevo, že s ním tehdejší místopředseda STAN Stanislav Polčák řešil obsazování postů v městských firmách. Polčák s Redlem dokonce jel na dovolenou, které se účastnil i další vlivný člen strany STAN Petr Gazdík. Dost na to, aby předseda strany konal razantně. Jde přece o dobré jméno nejen jeho, ale také jeho hnutí, a navíc české politické scény obecně.

Ministrem vnitra je předseda hnutí STAN Vít Rakušan, člověk, který nese odpovědnost za své členy, své poslance, své ministry, politik, který má - tedy pokud o tom nic neví - díky svým kolegům máslo na hlavě. Pětikoalice měla být dle vlastních slov postavena na úplně jiných principech než předchozí vlády, a to je ten nový pořádek, který jste lidem ve volební kampani slibovali? To je ten konec klientelismu? Realita je mnohem horší než nejhorší představa. Pokud bychom žili v demokracii, kterou jste slibovali před volbami a která podle signálů a proklamací měla začít okamžikem podpisu koaliční smlouvy, měl by minimálně ministr Rakušan odstoupit z pozice ministra vnitra z jednoho jediného prostého důvodu, a to z důvodu střetu zájmů.

Kolegyně, kolegové, všimněte si, že ačkoli je tato kauza zásadní, nevyzývám vás tady k vyvolání nedůvěry vládě nebo k předčasným volbám a věřte, že lidé venku se mě - a nejen mě - často ptají, proč už konečně z vašeho jednání nevyvodíme důsledky. Nedokážou pochopit, že opozice ve Sněmovně je umlčována a vaše průšvihy si navzájem v pětipartě přikrýváte - pokud se tedy náhodou nezvedne neposlušná pirátská členská základna, aby potrestala ministra spravedlnosti. Zaráží mě, že stejné členské základně, tedy pirátské základně, nevadí, co se děje v kauze Dozimetr. No, třeba to časem pochopím.

Ať tak, nebo tak, já vás, pane nepřítomný ministře Rakušane, z tohoto místa žádám o sebereflexi, o prostou reakci v rozměru výměny těch, kteří už z principu průšvihů, které mají na svém kontě, prostě nemohou zastávat klíčové exekutivní funkce. Důvody pro vaše odstoupení jsou minimálně dva. Prvním je vůbec stav politické kultury a důvěry občanů v exekutivu, který jste způsobil vy, a druhým je prostá politická odpovědnost. V tom druhém případě jde bohužel o nevratný čin, který bude mít po desetiletí neblahý vliv na českou politiku. Podle tohoto vzorce totiž českou politiku řídí zákulisní podnikatelé, kteří disponují majetky, o jejichž nabytí můžeme mít mnoho pochyb, a politici jsou v očích občanů pouhé loutky, co za pár drobných přikryjí vše. Řečeno lidově, normálně kradou, ale zaštiťují se takovými hodnotami, jako je demokracie, obecný prospěch, pravda a láska, která bojuje se lží a nenávistí.

Věřte, že se mi velmi špatně vysvětluje mým zlínským spoluobčanům, jak je možné, že se klíčová osoba kauzy Dozimetr Michal Redl vesele prochází ulicemi Zlína. Ano, osoba, která je podle policie faktickou hlavou celé organizované zločinecké skupiny, která vyváděla miliony z pražského Dopravního podniku, člověk, který rozdával úkoly a rozděloval peníze z úplatků, právě ten Michal Redl, který je nově stíhaný i za dávné podvody s podnikatelem Krejčířem, který byl u toho, když si zlínští podnikatelé zapletení do podvodu s lehkými topnými oleji vyřizovali účty v ulicích našeho města Zlína, když u nás ve Zlíně létala auta do vzduchu, když se u nás ve Zlíně v ulicích střílelo. Chápete konečně, pane ministře, že se naši spoluobčané bojí? A bojí se díky vám, bojí se kvůli vaší nečinnosti. Bojí se, že ministr, jehož vrcholní spolustraníci se s Michalem Redlem konspiračně scházeli a jehož hnutí STAN rodina Redlů financovala, prostě jen přihlíží. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP