(0.00 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Takže nestalo se za ty desítky let, protože já už budu mít pomalu čtyřicet let praxe, nestalo se vůbec nic. Teď je zase snaha to o další roky odsunout, čili ten problém se vlastně neřeší, a proto já musím za sebe říct, že těm mladým doktorům fandím. Zdravím paní doktorku, která byla včera u mě v ordinaci. Prostě jednou se to musí rozštípnout, protože to už opravdu dál nejde. Vy všichni, kteří pro to zmáčknete ten čudlík, byste se měli stydět, ale vám stud vyoperovali, takže vy se stydět nebudete.

Takže prosím tento bod zařadit po pevně zařazených bodech - čili Řešení, respektive Přesčasy ve zdravotnictví, a budu věřit tomu, že aspoň mí kolegové lékaři, kteří tady sedí i napříč politickým spektrem, ti, kteří zažili to, co jsme zažili my, že už to prostě těm mladým nepřeji, aby takovýmto způsobem si likvidovali zdraví, psychiku, rodiny a tak dále a tak dále. Vy všichni ostatní to považujete za samozřejmé, že když upadnete a přijdete do nemocnice, že se o vás okamžitě někdo špičkově postará, a když se to tak nestane, tak voláte televizi. Takže prosím o zařazení po pevně zařazených bodech tohoto bodu. Děkuju vám. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím, kolikátý bod by to byl? Jaký bod? Po pevně zařazených. Děkuji.

Jenom ještě administrativní věci. Omluva od 23 hodin do konce jednacího dne pro Bereniku Peštovou z osobních důvodů a s kartou 32 bude hlasovat pan ministr Výborný.

Já bych poprosil v tuto chvíli dalšího řádně přihlášeného, a to je paní poslankyně Fischerová, poté pan poslanec Sadovský, poté pan poslanec Hubert Lang a poté pan poslanec Kobza. Máte slovo.

 

Poslankyně Romana Fischerová: Dobrý večer, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, ráda bych navrhla zařazení nového bodu s názvem Personální ohrožení Úřadu práce. Jak jste jistě zaznamenali, vedení Úřadu práce minulý měsíc oznámilo, že ze svých míst musí odejít skoro 500 zaměstnanců Úřadu práce. Ačkoliv Úřad práce argumentuje, že jde o personální přesuny spíš než o propuštění, už teď je jasné, že to povede k odlivu skutečně velkého množství klíčových pracovníků. Jedna věc je samozřejmě obrovská nejistota pracovníků na Úřadu práce, hlavní problém ale je, že tito zaměstnanci budou samozřejmě na Úřadu práce chybět. K tomu se k nám dostávají informace, že pan ministr Jurečka navrhuje zrušit část pobočkové sítě úřadu. Celkově to znamená, že lidé, kteří potřebují řešit svou náročnou situaci či si na úřadu něco vyřídit, teď budou mít horší přístup k pobočkám úřadu nebo budou muset déle čekat. Přitom některé úřady práce se dlouhodobě a opakovaně potýkají s přetížením. Je podle mě potřeba na tu tikající bombu upozornit a začít ji řešit dřív, než bude pozdě. Navrhuji proto zařazení nového bodu s názvem Personální ohrožení Úřadu práce, a to jako bod čtvrtý pod pevně zařazeným bodem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Píši si čtvrtý bod po pevně zařazených bodech a poprosil bych nyní pana poslance Sadovského.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v novinách jsme se dočetli, že Polsko i další členské země Evropské unie začínají zaplavovat žádosti ukrajinské strany o vydání mužů, kteří mohou nebo mohli i díky úplatkům opustit svou vlast a vyhnout se tak mobilizaci. První z nich už Polsko začalo vydávat ukrajinským státním orgánům, jak o tom informoval v pondělí polský deník. A já bych se chtěl zeptat, dorazily takové žádosti už i k nám? Nebo dorazily a my to neřešíme? A my to neřešíme kvůli tomu, že vlastně my ani nevíme, kolik tady máme lidí. Víme, kolik tady máme lidí, kteří tady jsou registrováni a kteří tady nejsou registrováni?

David Arakhamia, poslanec za vládní stranu Služebník lidu, nedávno podle listu oznámil, že ukrajinské orgány činné v trestním řízení budou vyžadovat vydání svých občanů ve věku branců, kteří ilegálně opustili Ukrajinu, aby tak unikli mobilizaci. Zároveň dodal, že podle kyjevských úřadů mohly falešné modré knížky za úplatky ve výši od 3 do 15 tisíc dolarů, což je 66 až 335 tisíc korun, získat desetitisíce mužů. Kyjev tedy zvažuje trestní stíhání mužů, kteří se za úplatek vyhnuli mobilizaci a uchýlili se do zahraničí, rozumím tomu tak. A znovu se ptám, a ptal jsem se i na bezpečnostním výboru, máme k tomu my nějaké informace? Mohl by nás o tom pan ministr informovat? "Aby Ukrajina přivedla tyto muže zpět do vlasti, musí na každého z nich vydat mezinárodní zatykač. Pokud na takovou osobu narazí například na silniční kontrole, národní informační systém policie automaticky upozorní, že jde o osobu stíhanou ukrajinskou prokuraturou, a o jejím vydání rozhoduje polský soud," uvedl mluvčí Policejního sboru Polské republiky. To znamená, jak to bude vypadat u nás? Jak my to budeme řešit? My prostě budeme strkat hlavu do písku a tvrdit, že to tady nejde, jak nám bylo řečeno na výboru pro bezpečnost, že chybí legislativa? Počkáme, až se z Polska přesunou všichni k nám? Nebo jaké bude řešení? Vždyť tady je takřka 100 000 mužů v branném věku! Podotýkám, že to je 100 000, o kterých víme, kteří se registrovali a kteří mají statut dočasné ochrany. Nikdo u nich nekontroloval, jestli splňují zbraňovou povinnost, nebo ne. Mě zajímá, jestli je ten systém vůbec spojen s ukrajinským systémem? Jak to je propojeno? A co budeme dělat? My zahltíme naše soudy a budeme to řešit jako Polsko? Nebylo by vhodné nastavit nějaký systém, který tohle bude řešit?

Pan premiér Fiala s panem ministrem Rakušanem by měli přestat s oslabováním ukrajinské armády tím, že poskytují takovýmto lidem v Česku úkryt. Tím bychom mohli začít, to by mohl být první vstřícný krok. Naprosto chápu, že to je ožehavé téma, poslat někoho do války, dokonce mne jeden redaktor nejmenovaného deníku dneska nazval hyenou, ale řešit se to musí. Rozhodli jsme se, že nebudeme řešit tento konflikt diplomatickou cestou, chceme bojovat, ale hlavně, musí chtít oni. Pokud by někdo napadl Českou republiku, bude Česko akceptovat to, že statisíce bojeschopných mužů utečou za prací nebo vůbec utečou do zahraničí, protože se tam otevřely hranice? Je to tak, že my dodáváme na Ukrajinu materiál, ale muži na Ukrajině musí bojovat, neutíkat. Prostě takhle to nejde! Nebo budeme čekat, jak to dopadne, až se všichni z Polska přesunou, protože prostě tady budou v bezpečí, a můžeme čekat další uprchlickou vlnu?

V červnu 1940 řekl Winston Churchill jednu důležitou věc. Říkal: "Budeme bojovat na mořích, budeme bojovat ve vzduchu, budeme bojovat na polích. Nikdy se nevzdáme." A neslyšel jsem tam slovo "zdrhneme". Děkuji za pozornost a prosím o zařazení jako první bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, píšu si první bod po pevně zařazených bodech prosím dalšího, a to je pan poslanec Hubert Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju za slovo, pane místo místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení přítomní ministři, budu pokračovat v tom duchu, který tady už zmínil přede mnou můj předřečník, člen bezpečnostního výboru, ať už pan Mašek, nebo pan Sadovský. Já bych vás chtěl poprosit, jestli byste na pořad dnešní schůze mohl zařadit bod, který jsem nazval Extradice ukrajinských mužů v odvodovém věku 18 až 64 let a chtěl bych tento bod zařadit jako první bod po pevně zařazených bodech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP