(1.00 hodin)
(pokračuje Tomáš Helebrant)

Jednu pomoc škrtnout, dvě zátěže přidat, to už je takové heslo této vlády. Není mi lhostejné, že se tady občanům hází klacky pod nohy a vláda absolutně nekomunikuje o nastalých změnách, a z tohoto důvodu prosím o zařazení tohoto bodu na pořad schůze a budu velmi rád, když mi bude z řad vládních představitelů řečeno, jak vláda hodlá danou situaci řešit. Pro jistotu ještě jednou opakuji název bodu: Hrozící růst ceny energií od příštího roku. Děkuji a prosím o zařazení jako první bod schůze po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Následuje paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Brož. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dobrý večer nebo ráno. Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, včera jsem byla přivítat v jedné základní škole prvňáčky. Přijetí bylo vřelé, ale zeptala jsem se na jednu věc, o níž mě nedávno informoval jeden ředitel základní školy. Jen jsem si chtěla ujasnit, zda stejné problémy trápí více škol - a trápí! Vážení, veřejným prostorem zní stále slova o pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, ale to, co považuji za důležité já, asi naši vládu, potažmo Ministerstvo školství nezajímá. Mě zajímá vzdělávání dětí. Loni dostaly školy finanční prostředky na ukrajinské asistenty. Letos se pořád jen mluvilo o tom, že peníze asi dostanou. Zpočátku měl být problém na Ministerstvu financí, teď už vlastně školy neví, kde je skryt problém. Jelikož školy nedostaly na tento školní rok finanční prostředky na ukrajinské asistenty, tak se budou muset s problémy samy poprat. Avšak jak? Nejjednodušší a nejbezpečnější cesta je nemít asistenty pro děti z Ukrajiny. Pomůže tato situace dětem? Nepomůže!

Domnívám se, že je na nás, abychom se tímto problémem zabývali, proto bych ráda na dnešní jednání zařadila jako první bod po pevně zařazených bodech bod s názvem Pomoc žákům z Ukrajiny se vzděláním. Pokud Sněmovna bod neschválí, pevně doufám, že ministr školství tento problém zaregistruje a bude nějakým adekvátním způsobem řešit. Řádné vzdělání na základní škole dává žákům možnost pokračovat ve studiu na středních školách, potažmo na vysokých školách. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Brož se svým návrhem na změnu pořadu a připraví se pan poslanec Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem hodně přemýšlel, jestli mám vystoupit s tím svým návrhem, protože řešíme tady dneska opravdu velké věci týkající se milionů lidí v hodnotách miliard korun, ale pak jsem si řekl, že to stojí za to, protože byť je to legislativní norma týkající se možná malého počtu osob, tak ty osoby nemají žádnou jinou pomoc a už hodně let čekají na tuhle legislativní normu.

Já bych vás tímto požádal o předřazení sněmovního tisku 250 na pořad dnešní schůze, což je návrh skupiny poslanců na vydání zákona o některých právech osob se zdravotním postižením, které využívají doprovodu psa se speciálním výcvikem. Navrhuji zařadit jako první bod po pevně zařazených.

Ve stručnosti, o co se jedná. Existuje skupina osob se zdravotním postižením, které ke zmírnění důsledků svého dlouhotrvajícího nepříznivého zdravotního stavu a k podpoře vedení nezávislého života velmi efektivním způsobem využívají, případně mohou využívat doprovodu psa se speciálním výcvikem. Psi se speciálním výcvikem tak do jisté míry nahrazují těmto osobám se zdravotním postižením asistenci jiných osob při různých aktivitách. Zcela jednoduše řečeno, předmětem této navrhované právní úpravy je zajištění vstupu osob se zdravotním postižením v doprovodu psa se speciálním výcvikem do stanovených veřejných prostor a prostředků veřejné dopravy. Tyto věci týkající se asistenčních psů český právní řád nějakým způsobem řeší - částečně například ve stravovacích zařízeních, ve zdravotních službách a podobně, nicméně jak jsem říkal, jedná se zejména o zajištění vstupu do prostředků veřejné dopravy. Já bych vás chtěl moc požádat o podporu zařazení tohoto bodu, protože ani v minulém volebním období nebyl tento bod dořešen, nyní ještě ani nezačal, a opravdu tato skupina osob zdravotně postižených nemá možnost využívat žádných lobbistických struktur, ničeho jiného, a bylo by moc dobré, aby se tento sněmovní tisk dostal na pořad jednání Sněmovny. Děkuju vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Farhan a následuje pan poslanec Vích. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já bych zde krátce pohovořil a zdůvodnil bod, který na konci navrhnu. Jedná se o evidenci očkování všech lidí v České republice. Evidence, její zavedenou legislativní podstatu na konci loňského roku rozbil ministr zdravotnictví v rámci fungujícího systému eReceptu, který je přesně legislativně zakotven, má jasná pravidla pro nahlížení, správu souhlasu s nahlížením, opt-out režimem a dalšími mechanismy. Místo toho ministr zdravotnictví podřadil tento systém pod zastaralý systém ISIN, což je ISIN, který legislativně pevně zakotven není, respektive ne v oblasti správy dat, zabezpečení a nahlížení.

V září loňského roku obhajoval ministr zdravotnictví a prosazoval pozměňovací návrh, který ze systému eRecept spravovaného na Státním ústavu pro kontrolu léčiv zcela odstraní modul eOčkování. Tento modul byl robustně nastaven tak, že lékaři skrze své přístupové údaje pro vystavování eReceptů mohli podat i záznamy o aplikovaných očkováních, pacienti mohli tyto údaje vidět ve svém lékovém záznamu a zároveň v režimu opt-out systém umožňoval, aby i ostatní lékaři viděli záznamy o daném očkování. Systém eOčkování jakožto kritický systém státní správy byl hlídán a auditován NÚKIBem, a protože byl součástí systému eRecept, veškerá jeho kontrola, zabezpečení podléhalo mechanismům dlouhá léta budovaným ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, hlavním architektem eGovernmentu, Úřadem pro... a dalšími úřady.

V loňském roce po kritice, že systém eOčkování ministr zdravotnictví rušil a převedl pod zavedený systém ISIN, který je zastaralý, není legislativně ukotven a byl vlastně pod něj ministrem zdravotnictví podřazen, ministr zdravotnictví slíbil, že nejdříve, než k tomuto dojde, dojde k legislativnímu zakotvení všech těchto věcí, a teprve pak zajistí, že očkování se začnou hlásit do evidence ISINu, což je informační systém infekčních nemocí. Slíbil to pan ministr tady na mikrofon, slíbil to všem poslancům, to znamená, jak koaličním, tak opozičním. Tento svůj slib samozřejmě jako většinu svých slibů nesplnil. Aniž by tento slib splnil, už 1. 1. 2023 platí novela vyhlášky o předepisování léčiv, kde úředníci Ministerstva zdravotnictví nelenili a rychle napsali, že všechna očkování se budou hlásit do ISINu, což tedy dnes se děje, aniž by byl dodržen slib ministra zdravotnictví, který tady zazněl ve Sněmovně na mikrofon, aniž by tento ISIN legislativně ukotvil a zabezpečil. V odpovědi na mou interpelaci navíc přiznal, že kolem informačního systému infekčních nemocí je situace velmi složitá, a že dokonce tuto situaci řeší s Bezpečnostní informační službou. Přiznal tím, že tento systém je zastaralý, nemá mouchy jenom formální, ale chybí prostě legislativní ukotvení - to legislativní ukotvení, které nám zde slíbil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP