(9.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Pojďme se podívat na to, co jste udělali s tím výzkumem. Snížili jste výdaje na aplikovaný výzkum po mnoha a mnoha letech, naprosto brutálně. Proč tady máme paní ministryni pro vědu? Proboha, co jste pro vědu a pro výzkum udělali? Já vám řeknu co. Máte nového ministra, nebo v tomto případě ministryni, nabrali jste desítky úředníků na Úřad vlády, máte tam dva nové politické náměstky. Výsledek je ten, že dáváte méně zdrojů, než jsme dávali my. Výsledkem je to, že nejste schopni rozlišit ani prioritní oblasti. Ukázal jsem to na umělé inteligenci, kam nedáváte vůbec nic, ale podporujete dalších sto jiných oblastí a výsledkem je to, že proti vám píší petice vědci. To tady nebylo za posledních, já nevím, patnáct, dvacet let, naposledy někdy kolem roku 2010 si vzpomínám, že to bylo tak. Nyní zde máte petici tisíce vědců, kterým bouchly saze ve smyslu toho, když viděli, jak paní ministryně přistupuje ke změně zákona, kdy jim odebíráte jejich pravomoci a posilujete opět stát. Opět ten socialistický přístup, já tomu říkám socializace vědy.

Jak jste to udělali ve vzdělávání? Tam je to totální propadák. Já si myslím, že pan ministr Bek akorát stojí jako statista v tuhletu chvíli. O 11,6 miliardy méně než v minulém roce, a to tvrdíte, že budete podporovat vzdělanostní společnost, že tady podpoříte přidanou hodnotu, budoucí růst. Já si vzpomínám, když jsme podporovali školství jako málokdo - a vy to musíte vědět - tak tehdy, když jeden rok jsme nepřidali učitelům, jak bylo původně plánováno - a my jsme to zvýšili z nějakých 27 tisíc asi na 45, 46 tisíc, a určitě si vzpomínáte, že někteří členové vlády - jako dneska to vidím, seděli jsme na tripartitě, tehdy už to bylo zvednuté z těch 27 tisíc asi na 40 tisíc, průměrná mzda učitelů --- a my jsme říkali ten jeden rok, že bychom udělali menší pauzu a že bychom to ten druhý poslední rok dotáhli na těch 45, 46 tisíc, tak tenkrát lítaly hrnce. Víte, kdo byl silně proti tomu, abychom to nedělali? Zástupci byznysu, a ti řekli ne, je třeba, abyste i toto v tomhletom roce natáhli, takže jsme to nakonec udělali. Takže ve finále jak byznys, tak samozřejmě zástupci zaměstnanců byli pro to, abychom toto udrželi. Co jste udělali vy? Totálně jste to odrbali.

Takže nikoliv Havlíček, ale IDEA při CERGE, což je jedna z nejrenomovanějších výzkumných institucí v České republice, jasně tvrdí poté, co jste představili to, co jste představili, že pro udržení úrovně výdajů na regionální školství na HDP na úrovni roku 2023 by bylo potřeba v rozpočtu Ministerstva školství plus 10 miliard znovu vůči roku 2023. V tuto chvíli je ten návrh naopak minus 10 miliard. Znovu říkám, to neříká Havlíček, to říká IDEA při CERGE, což je jedna z nejrenomovanějších výzkumných institucí u nás v této oblasti. Pro návrh podílu výdajů státního rozpočtu na úroveň rekordního roku 2021, kdy jsme tehdy konečně dosáhli poprvé v průměru zemí OECD, je samozřejmě třeba 25 miliard vůči roku 2023, to znamená vůči současnému návrhu plus 35 miliard. Ještě jednou, vůči současnému návrhu potřebujete na školství plus 35 miliard, abyste docílili, víte čeho? Dobře poslouchejte, vaše programové prohlášení - vaše, nikoliv naše: "Důležitým úkolem koaliční vlády je získat pro školství více finančních prostředků tak, aby veřejné výdaje na vzdělávání a školské služby odpovídaly průměru HDP alespoň na úrovni průměru zemí OECD" - což byl ten náš rok 2021. Takže abyste splnili vaše programové prohlášení, jenom říkám, udělejte jedinou věc, a to je to, co vám tady říká IDEA CERGE, přihoďte tam 35 miliard korun.

Druhá oblast, kterou úplně popíráte, to, co jste řekli, a to, k čemu vás vyzvali podnikatelé, a to je to, co jste udělali s dopravou. To je poprava ministra Kupky v přímém přenosu. Ten se opravdu v tuhletu chvíli může tak akorát vyfotit s vysokorychlostními vlaky s obrázkem za zády. Co jste udělali? Udělali jste to, že jste mu vytvořili bambouch na úrovni 35 miliard korun. Ano, v tuto chvíli mu chybí 35 miliard korun. Ne k tomu, aby rostl - na to už zapomeňme, ale k tomu, aby alespoň byl schopen splnit svoje závazky, které má. To znamená, z těch 35 miliard korun nutně potřebuje navíc 30 miliard korun do Státního fondu dopravní infrastruktury na investice a na údržbu, aby dosáhl alespoň hodnoty, kterou měl v roce 2023, alespoň té hodnoty. Mimo jiné ta hodnota odpovídá tomu, co má zazávazkováno, čili tam mu nic jiného nezbývá než tak učinit. Tak to je 30 miliard. A 5 miliard korun potřebujete na jízdné, které máte dneska nekryté, takže 35 miliard na Ministerstvo dopravy.

Co tedy nastane? Buď mu tam dáte ty peníze a splníte to, co jste tady slíbili - a to se nebavíme o nějakém růstu, to je jenom nezbytně nutné, co potřebuje, bez toho se nehne dál - anebo mu řeknete: Pane ministře Kupko, udělej to stejně jako v roce 2023, to znamená, půjč si peníze třeba u Evropské investiční banky, a jemu nezbude nic jiného, než to udělat. Takže budeme v situaci, kdy vy na první pohled si snižujete schodek - to je to farizejství, to je to, co mi strašně vadí. Tak to přiznejte: buď přiznejte to, že mu ty peníze nedáte, a pak holt tedy to bude odrbané na té dopravě - my budeme křičet, ale máte na to právo - anebo mu ty peníze dejte, ale proboha nedělejte to, že mu je nedáte, a on si je bude muset půjčovat. Vždyť za to zaplatí 5 % nebo 4,5 % úrokové sazby, ale co je horší, je to, že to samozřejmě na té dopravě bude muset někdo splácet, to znamená, z budoucích příjmů dopravy nebo z budoucích státních zdrojů bude muset primárně splácet tyhlety úvěry.

Hlavně mi neříkejte, že to je stejné jako PPP. Není to jako PPP. PPP projekt je dobrá věc, my to podpoříme. Myslím si, že v roce 2024 tam ještě pan ministr Kupka nebude mít z PPP nic, protože to nestihne připravit, ale připusťme, že na rok 2025 snad alespoň něco na té pětatřicítce bude, ale to v celkovém rozpočtu nebude rozhodně nějaká zásadní částka v tom daném roce. Hlavně PPP je na jiném principu, tam to současně i spravuje ten, kdo je v tom konsorciu, a tak dále. To znamená, je to něco jiného. Kde máme, prosím pěkně, dluhopisy slibované přes Ředitelství silnic a dálnic? Nevím.

Takže my tady na jednu stranu tvrdíme, kterak se bude investovat do dopravy a jak pan ministr Kupka potřebuje - a to je jeho tvrzení - 300 miliard korun ročně na dopravu. To je mimo jiné to, co tady tvrdí ti podnikatelé. Já mu to nerozporuji, já si do značné míry dovedu představit, že těch 300 miliard korun skutečně bylo nutných. Ale prosím vás, mně to připadá, že mluvím někde z Marsu úplně. Teď dostane 120 miliard s odřenýma ušiskama a zbytek, nějakých 20, 25 miliard, si musí potupně půjčit někde u Evropské investiční banky, a my tady hovoříme o 300 miliardách? Jsme normální? Tak si rovnou řekněme, že to je nesmysl, že 300 miliard nemůže získat, anebo vymysleme úplně nový systém financování dopravy, protože to není o tom, že se pan ministr Kupka bude handrkovat s panem ministrem Síkelou, jestli dostane 3 miliardy nebo 2,5 miliardy anebo minus 1 miliardu. On potřebuje 300 v následujících deseti letech v průměru na rok a dostává 120 miliard. Mimo jiné dostává méně, než kolik jsme dávali my, protože my jsme dávali 127 miliard. Dneska dostává 120 miliard a zbytek si půjčuje na trhu. Takže abychom byli úplně přesní, pane premiére: dáváte do dopravy méně, než jsme dávali my, jakkoliv se rozpočet tváří, že je lepší.

Energetika: výborně, vy na jednu stranu tvrdíte, jak dáváte do rukou firmám nástroje pro posílení konkurenceschopnosti, a současně nejenom firmám, ale i domácnostem jste se rozhodli, že opět zvýšíte ceny energií. Já vím, že to nemáte jednoduché, já vím, že jste v roce 2023 alokovali 80 miliard korun do podpory regulované složky energie. To je ranec, to uznávám, že je fakt vážná věc, a i chápu to, že s tím má pan ministr Stanjura docela starost. Ale pojďme si říct, proč jste tam dali těch 80 miliard korun - no proto, že jste potřebovali zatáhnout za ruční brzdu, když už ty ceny energií letěly strašně nahoru a nevěděli jste už, co máte dělat. Proč letěly ceny energií nahoru? Protože jste se nechali zlobbovat energetickými společnostmi, a místo abyste jim to zastropovali nekompromisně na bázi podobné, jako je věcně usměrňovaná cena tepla, to znamená, budeš mít pokryty náklady a k tomu přiměřený zisk, a k tomu bych změnil zákon alespoň na krátkou dobu, a stačilo by to v tom roce 2022, tak jste to pustili, nechali jste je vydělat neuvěřitelné peníze - nepletu-li se, 180 miliard korun byl výdělek energických společností, což je šestinásobek toho, co bylo rok předtím - a pak to komplikovaně daníte a nějakým způsobem zase přerozdělujete. Jinými slovy, vyhonili jste ty ceny extrémně nahoru, a také v důsledku toho máme nejvyšší růst cen energií nejenom za rok 2022, ale máme i nejvyšší ceny energií za rok 2023 přes kupní sílu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP