(11.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže prosím vás, vážení spoluobčané, je potřeba skutečně vědět, že ty názory, kdo to píše, jak to píše, proč to píše, ti politologové, komentátoři a tak dále, takže ta nová totalita funguje. Hned reagovali, hned píšou nesmysly, že jsem se omylem přiznal, neznají ani základ.

Takže abych dlouze nemluvil. Ten první bod je Zrušení poplatku provládní, novototalitní České televize a rozhlasu. Druhý bod je - už se nás neptejte, jak bychom to udělali, vážení novináři, tady to máte - a za třetí je tohle, co my jsme udělali. Tahle vláda, když skončí, nebude moct napsat ani A čtyřku, že by něco udělala pro lidi. Nejhorší vláda, nejprolhanější vláda na čele s premiérem, který je nemocný ze lhaní a potřeboval by se skutečně léčit. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, pane předsedo, dávám to po již zařazených bodech. Po již zařazených bodech, ano? Dobře.

S přednostním právem se přihlásil pan ministr Dvořák.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se omlouvám, že zdržuju projednávání programu této schůze, která má naprosto zásadní body, které měly být projednány, ale zatím stále jenom posloucháme řeči o tom, co všechno v programu nechceme, nebo o něčem úplně jiném.

Nicméně opakovaně zde zazněvší souvětí nebo sousloví "nová totalita" mě vyprovokovalo k reakci. Já mám s totalitou, se skutečnou komunistickou totalitou, velmi intenzivní, osobní, a rozhodně ne povznášející zážitek, a proto mě uráží, když někdo, kdo má zásadně jinou zkušenost s totalitou, někdo, kdo totalitě sloužil, kdo na ní prosperoval, kdo s ní spolupracoval, tady dnes znehodnocuje význam slova totalita použitím výrazu nová totalita na současnou realitu. Kdyby tady skutečně byla totalita, nebylo by možné, aby opoziční poslanec šest hodin plival na vládu, nadával jednotlivým ministrům a vykřikoval cosi o tom, jací jsou to lháři a podvodníci. Kdyby tady byla skutečná totalita, nebylo by možné, aby se lidé shromažďovali na ulicích, na náměstích a vyjadřovali svůj nesouhlas s vládou. Kdyby tady byla nová totalita, byli by lidé vyhazováni ze zaměstnání a ze školy, neměli by šanci na to, aby se dočkali nějakého kariérního postupu jenom za to, že nesouhlasili s vládou. Já prostě musím jako ten, kdo prožil totalitu, zásadně protestovat proti brutálnímu, sprostému zneužívání tohoto výrazu ve snaze kritizovat současnou vládu. Naše země má spoustu problémů a musí je vyřešit, ale je to země svobodná a demokratická a vykřikovat o nové totalitě je prostě jenom ubohý pokus přihřát si svoji politickou polívčičku. Děkuji vám za pozornost. (Velký potlesk z lavic poslanců pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším z řádně přihlášených je pan poslanec Kubíček a prosím, aby se připravila paní poslankyně Štefanová, poté paní poslankyně Lesenská.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající, já nejdříve přečtu název bodu, který chci zařadit, a tento název zní Objektivní informace o připravovaném nákupu letounů F-35. (Otáčí se k předsedajícímu.) Ano, v pořádku? Dobře. (Předsedající: Ano, v pořádku, já to tady mám.) Děkuju.

Budu tedy svým způsobem reagovat už na ta vystoupení, která tady byla z pozice paní ministryně obrany, pana poslance Růžičky a tak dále. Já si myslím, že celá ta diskuse na plénu Poslanecké sněmovny je vedena jenom z toho důvodu, že vznikl mediální prostor pro informace, dezinformace a místo toho, aby si nějakým způsobem vyjednali tyto základní informace poslanci výboru pro obranu, tak nám vnikly do veřejného prostoru a my reagujeme na článek A, na článek B, na článek C a tak dále.

Já si myslím, že by bylo velice dobré, a částečně na to paní ministryně obrany reagovala, aby skutečně informace, které jsme obdrželi z úst paní ministryně, zazněly, a to v nějakém režimu pro informování poslanců i široké veřejnosti. My děláme nějaké rozhodnutí, které nás bude ovlivňovat příštích třicet, čtyřicet let.

Když se mě jako bývalého pilota zeptáte, že když zítra nakoupíme F-35, jestli obranyschopnost v České republice se v současné době vzhledem k našim závazkům a náplni výcviku zmenší - nezmenší. O tom mě ujistili i současní piloti, kteří na gripenech létají. Ten nákup se pochopitelně již nedělá pro současné piloty, pro ty vycvičené piloty z gripenů, protože když se podíváte, že výcvik začne, a dodání, v nějakém roce 2031 a plná operační schopnost bude v roce 2035, tak se to vlastně dělá pro novou generaci.

Pojďme si pokládat otázky, které je třeba zodpovědět do veřejného prostoru, protože já na rozdíl od vás znám všechny velitele letectva od roku 1990, a to osobně. Takže já jsem mluvil i s panem generálem Vernerem, s panem generálem Mikulenkou, s panem generálem Hromkem, který je můj spolužák. Seznámil jsem se s panem generálem Čepelkou, kterého jsem neznal, protože on je podstatně mladší než já, já už nejsem tak mladý, a v každém případě diskuse na půdě generálního štábu byla velmi přínosná. Ale my jsme dostali informace, které byly v nějakém důvěrném režimu, a já je nemohu sdělit, nemohu vám je říct, nemohu ani podpořit, ani vyvrátit, nemohu udělat nic, to může pouze vláda, paní ministryně obrany nebo premiér této vlády. A já jim říkám, prosím vás, předejděte těmto spekulacím, předejděte jim. Ta otázka přece legitimně může zaznívat. Chceme přecházet z letounu čtvrté generace na pátou generaci, nebo udělat mezistupeň a přecházet na letouny šesté generace? Mimochodem, zeptám se vás: víte, jaký je rozdíl mezi pátou a šestou generací? Ví to někdo? Umělá inteligence, to je všechno. To znamená, že se to částečně chová jako dron, částečně to ovládá pilot. Dobře, tak to jenom, abyste věděli.

Já se pochopitelně na té diskusi, která tam byla, nedostával do rozporu, položil jsem mnoho otázek. Máme tady bývalého ministra obrany pana Lubomíra Metnara a bylo by velmi dobré, kdyby došlo k nějaké koexistenci paní ministryně obrany současné a pana ministra obrany z doby minulé, protože on zadával tu studii, a z toho nějaká potřeba vyšla.

Pochopitelně tady padaly nějaké věci, které my jsme věděli, ale znovu, já vám je přece říct nemohu. Musím nějakým způsobem říkat: Ano, paní ministryně má to právo vám je sdělit, když se tak rozhodne, po nějaké věci, a nejsou tam asi všechny věci tajné, když je z toho vyřadíte. Protože ceny i Úřad pro americké vojenské letectví hodnotí, dává nákupy, můžete si je dohledat, to je veřejná informace, tak je to pouze na to Ministerstvo obrany, která fungovala.

Co mě tedy mrzí, že za Ministerstvo obrany se dneska dávají PR články vojáků. Já myslím, že ani jeden z těch vojáků o to nestál, aby dával nějaký článek na podporu či nepodporu. Na druhé straně uznávám, že i druhá strana, a vždycky za tím budeme hledat byznys a nějaký lobbing, nějakým způsobem bojuje o své místo na slunci, chce ho vybojovat. Ty naše otázky byly hodně směřované k tomu, co se stane od roku 2027, kdy končí pronájem gripenů, a je tam nějaká opce do roku 2035. My jsme nějakou odpověď dostali a vy si ji také zasloužíte. A určitě mně odpustíte, že nemůžu být konkrétní. Vy víte, že ani po jednání na klubu jsem nemohl být konkrétní, ani Luboš Metnar nemohl být konkrétní. Pochopitelně byla vyvrácena spousta fám, nepravd a tak dále, na druhé straně některé otázky zůstaly.

Jestli pan kolega Růžička se ptal, je to přece jeho právo. On se ptá za občany, kteří mu píšou nějaké maily, mně je píšou taky. A pochopitelně, ne každý je bývalý aktivní vojenský letec, a pohlíží na to jinak. Ona i ta vojenská terminologie je trošku jiná a nepochopitelná, vyvolává pocity nějaké expanze a tak dále, a toto je třeba dát na pravou míru, toto je třeba dát do té situace, jak to bude fungovat.

A úplně na závěr jedna věc. Já jsem šťastný, že jsme členy NATO. Hnutí ANO je šťastné, že Česká republika je v hnutí NATO, protože tento obranný pakt dává záruku míru pro dlouhou dobu, ať svou silou, odstrašením, spoluprací, kooperací a tak dále a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP