(11.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane poslanče. Jenom, co si potřebuji upřesnit: vy to chcete jako nový bod - Informace, nebo chcete předřadit bod 39 jako druhý bod po pevně zařazených? (Poslanec Hendrych mimo mikrofon: Já jsem to popsal jako Informace.) To se rozhodněte, protože my ho máme na programu, bod 39 o výkonu trestu. Tak předřadit bod číslo 39, dobře, ano, děkuji.

A další na řadě je paní poslankyně Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Dovolte mi krátce uvést důvody, které mě vedou k podání návrhu nového bodu s názvem Situace v zemědělském rezortu, aby byl zařazen jako nový bod na jednání Sněmovny.

Já se prosím domnívám, že oba pánové ministři zemědělství, minulý i současný, oba za stranu KDU-ČSL, rozpoutávali svými kroky a prohlášeními něco, na co jsme byli zvyklí v dávné minulosti, a to byl hon na čarodějnice. Tou pomyslnou čarodějnicí jsou dneska zemědělské dotace. Nesmyslným a nekoncepčním škrtáním dotací, a hlavně vyslovováním důvodům k těmto krokům se ukazuje pouze neznalost, z mého pohledu i pomstychtivost a hloupý boj proti úspěšným lidem bez ohledu na to, co způsobují svými kroky pak celému tomuto rezortu.

Ministr podle mne musí svůj rezort poznat, musí pochopit jeho fungování, musí se obklopit poradci s odborností, ale především musí hájit svůj rezort, musí obhajovat ty, které tento rezort zaštiťuje, a nesmí se nechat zmanipulovat jiným členem vlády, protože jeho hlavním úkolem je řídit ten rezort, zodpovídat za něj, a tudíž on za svůj rezort musí bojovat a nemůže bojovat za svoji politickou stranu, jejíž je členem. A to se - nejen dle mého soudu - právě děje. Ministr zemědělství je podrobován kritice z odborné strany zemědělců a potravinářů, ale pan ministr si jede svoji linku dál. Ministr Výborný výborně zachraňuje politický potenciál své politické strany pětikoaliční vládě, aby tam co nejdéle zůstali, a proto nám pan ministr Výborný škrtl dotace v živočišné výrobě a investiční dotace v potravinářství a jako důvod uvedl, že úspěšné podniky nepotřebují žádné dotace a je to nemravné dávat peníze tam, kde jsou velké zisky.

A když je to tedy tak hrozně nemravné, proč bere dotace ČEZ, proč dostala dotace Škodovka, tak úspěšné podniky? Tam to není nemravné a v zemědělství je to nemravné? A podle čeho jsme to hodnotili? A jak by řekl můj kolega pan Nacher - dvojí metr, ale takový, tak rozdílný? Já si myslím, že to jenom ukazuje na jakousi ekonomickou nekompetentnost těch rozhodnutí. Prosím vás, dotace nejsou prostředkem na zvýšení zisku, ale slouží v podstatě na pokrytí zvýšených nákladů při plnění cílů a pravidel stanovených Ministerstvem zemědělství nebo Evropskou unií, podle toho, o jaké dotace se jedná, a každý titul má svá specifická pravidla a cíle, a přičemž ten žadatel musí tyto pravidla plnit, vynakládat vyšší finanční prostředky na úhradu těchto nákladů, tím si samozřejmě zvyšuje cenu svého konečného produktu, a to je jedno, jestli je to obilí, kuře, auto nebo energie, aby tato stanovená pravidla plnil. Většina titulů je koncipována tak, že pro jejich naplnění je nutné provádět tyto procesy dlouhodobě, a žadatelé tedy musí o dotace zvýšené finanční prostředky také pak dlouhodobě vynakládat s tím, že třeba nebudou vybráni v dotačních žádostech. A já si myslím, že je velkou chybou, zvlášť v zemědělství, aby se dotační tituly měnily z roku na rok pouze na základě politických rozhodnutí právě tak, jak to dělají ministři této vlád - ne odborně, ale politicky. Já myslím, že ve všech oborech to bude bolet, a bude to bolet, protože dneska jsem si vytiskla článek "Průmyslu došel dech" a znovu tam mluví o vysokých energiích, o tom, že se jim prodražily výrobky, a nevím, jestli pan ministr průmyslu a obchodu ví, že se mu snížila poptávka o 11,7 %? No, to je katastrofa. Zajímá ho to, pana Síkelu? Možná vůbec ne. On nám tady pořád přece říká, jak je to zalité sluncem a jak je to krásné. Ale myslím, že to bude hrozně bolet naši živočišnou výrobu, protože ta se nedá zavřít z ničeho nic jako výroba šroubků. Zemědělství to bude bolet obzvláště a bude se to dlouho napravovat. Obdobné dotace poskytují mimo jiné také ostatní členské země a mají je bohužel mnohem vyšší než u nás, a my si je tady úplně škrtneme. A víte, co se stane? Někdo může říct: Vůbec nic, vždyť ty velké firmy to přežijí. A přežijí to ty střední a malé, o které vám tedy prý, pane ministře, jde? Budeme ještě více nekonkurenceschopní a zvýšíme cenu potravin. Naše firmy budou ještě více utlačovány společnou zemědělskou politikou, která je v každé zemi tak strašně rozdílná a je tak pokřivená, že podle ní se paragraf jeví býti přímkou.

Hledáme pořád viníka u vysokých cen potravin, budeme všechno rozborovat, budeme všechno kontrolovat, ale za to všechno - a to se podívejte prosím do ekonomických deníků, kde to ekonomové kritizují - za tyto kroky a za ty vysoké ceny je zodpovědný kdo? No přece naše vláda, naši ministři zemědělství, náš utěšitel Nekula i supermanažer Výborný, a o nekoncepčnosti ministerských rozhodnutí v zemědělství je nutné hovořit. Já opravdu navrhuji a žádám, aby byl zařazen tento bod na pořad Sněmovny, a žádám o zařazení za předcházející pevně zařazené body na dnešní den.

Já vám děkuji za to, že jsem vás tady zdržela, a prosím vás o hlasování o zařazení tohoto bodu, abych mohla rozšířit znalosti panu ministrovi z oblasti zemědělství a potravinářské výroby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji, a než dám slovo dalšímu, panu poslanci Metnarovi, načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Flek od 12 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kaňkovský celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Kobza od 16 hodin a od 16 hodin dále z pracovních důvodů, paní poslankyně Olšáková od 12.30 do 13.15 z pracovních důvodů.

Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Paní ministryně, pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych chtěl na pořad dnešní schůze zařadit bod s názvem Plánované pořízení letounů F-35, a to jako poslední pevně zařazený bod.

Paní ministryně dobře ví, že opakovaně kritizuji u některých tendrů komunikaci rezortu obrany, že se k tomu opakovaně vyjadřuji, a tak dneska s odůvodněním tohoto bodu také částečně navážu na svého předřečníka, pilota, pana poslance Kubíčka. Momentálně stojíme před rozhodnutím o největší zakázce v historii armády, ale rezort obrany nijak nereaguje na veřejnou diskusi. Už máme k dispozici návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2024, kde dochází ke skokovému navýšení výdajů na obranu, ale komunikace rezortu obrany, stejně jako celé vlády, je absolutně nedostatečná. Příkladem může být nákup pásových vozidel pěchoty za 60 miliard, kdy jsme se to o tomto dozvěděli v den podpisu. V mediálním prostoru nyní koluje mnoho informací o historicky největší armádní zakázce o nákupu letounů F-35. Z posledního průzkumu STEM/MARK vyplývá, že investici do letounů páté generace odmítá 75 % respondentů, a jsem přesvědčen, že je to především vina politiky a komunikace této vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP