(12.20 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Interpelace jsou obsaženy v § 111 zákona o jednacím řádu a tady je jednoznačně napsáno: "Pro ústní interpelace se vyčlení ve stanoveném jednacím dnu připadajícím na čtvrtek, § 54 odst. 4, doba od 14.30 hodin do 18 hodin, přičemž pro ústní interpelace určené předsedovi vlády se vyčlení doba od 14.30 do 16 hodin, od 16 hodin nebo v případě, kdy interpelace na předsedu vlády budou ukončeny dříve, od doby jejich ukončení budou následovat ústní interpelace určené ostatním členům vlády. Poslední interpelace může být podána v 17.55." A já nečtu nějaké pravidlo, to je zákon. Před chvílí jsem vám četl ústavu, teď vám čtu zákon. A co se stane ve čtvrtek? Zase nebudou interpelace, ačkoliv máme řádnou schůzi.

Děje se něco úplně nehorázného, co se nedělo nikdy v minulosti. Poslouchejte mě, vy ve vládních lavicích, kteří jste tady třeba nebyli. Nedělo se to nikdy v minulosti, s jedinou výjimkou. Několikrát, když s tím souhlasily všechny opoziční kluby, a také se většinou projednávala opoziční témata, všechny kluby ve Sněmovně souhlasily s tím, že se přeruší jednání ve středu odpoledne a bude se pokračovat v pátek ráno, a ten čas ve čtvrtek bude využit jinak. Znovu říkám, většinou to byly ale věci, které chtěla opozice. Já si pamatuju svoje debaty s panem poslancem Farským, který si už odpočinul a znovu se chystá vést kandidátku do Evropského parlamentu, který říká, že je naprosto nepřijatelné, abychom rušili interpelace tímto způsobem, a to dokonce v případě, kdy to byla vlastně témata opozice a kdy jsme jim tím vycházeli vstříc. Ale vy nám tady nevycházíte vstříc, vy nám to normálně berete, ty čtvrtky, postupujete proti ústavě a postupujete proti jednacímu řádu. A teď tady kroutí hlavou, přišel další předseda koaličního klubu, tak kde je cesta, jaká je cesta ven?

Já bych to normálně interpeloval, ale vy nechodíte ani na interpelace. Já vám tady něco přečtu. Já jsem ve čtvrtek 26. června 2023 měl interpelaci na předsedu vlády. Já vám přečtu, co jsem říkal: "Děkuji za slovo. Využiji část své interpelace na to, abych poukázal na to, že tu není ani jeden ministr, ani jeden. Je to zvláštní místo jednacího řádu, protože kdyby to tak dělali furt a všichni, tak nám v uvozovkách vypnou interpelace, interpelace, které jsou upraveny v Ústavě České republiky. Je to základní nástroj, jak můžou opoziční poslanci oslovit a vyžadovat odpověď od členů vlády. To znamená, nelze tady aplikovat usnesení Sněmovny, že se musí přerušit jednání sněmovny, ale myslím si, že to je opravdu raritní a že to snad opravdu může být součást interpelace, kterou teď přednáším na pana premiéra. Pane předsedo vlády, už konečně zajistěte, aby tady chodili ministři na interpelace a prosím, v rámci této interpelace mi odpovězte, co pro to uděláte, co jste pro to udělal a jak zařídíte, aby sem chodili ministři na věc, která je upravena v Ústavě České republiky a v jednacím řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky?" Následně mi pan předseda vlády odpověděl svojí odpovědí, tady mám číslo jednací - a on mi vůbec neodpověděl, on se z toho vymlčel. Úplně ignoroval to, že ho poslanec Parlamentu České republiky v této věci interpeloval. Takže přátelé, co mi potom zbývá než si vzít slovo v rámci projednání programu a chtít zařazení nového bodu? A to všechno jsme si mohli ušetřit, kdyby fungovala základní pravidla v této Sněmovně, kdyby byla dodržována ústava, kdyby byly dodržovány zákony České republiky. Já bych se ve čtvrtek třeba obrátil znovu na pana premiéra. Nemám tu možnost, vzali jste mi tu možnost.

Proto navrhuji zařazení nového bodu, paní místopředsedkyně, zařazení nového bodu, který by se jmenoval Dodržování právních předpisů v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

A protože si myslím, že bychom se na tom měli domlouvat co nejdříve, chci, aby byl zařazen jako první bod v pátek. Jestliže tomuto návrhu nebude vyhověno, tak potom následující úterý jako první bod. Jestliže ani to nebude stačit, tak ve středu jako první bod, abychom to projednali předtím, než budou nějaké interpelace, abyste si už konečně uvědomili, co se tady děje, co se tady páchá, něco, co je přes čáru a co se tady nestalo za celou dobu existence Poslanecké sněmovny, že bez toho, že by s tím souhlasili ti opoziční, tak se jim interpelace berou. Vy jste škrtli článek 53 Ústavy České republiky. Tak to je jeden bod, ke kterému jsem přihlášený.

A pak, abych to nějakým způsobem možná dorovnal a vyrovnal. Dlouhodobě jsem přesvědčený, že atmosféra v Poslanecké sněmovně opravdu není dobrá, není konstruktivní, spíš se tady poměřují síly klubů a vystupuje se ne vždy konstruktivně. A já myslím, že bychom si opravdu zasloužili nějaké téma, o kterém bychom se tady mohli bavit normálně, které by zklidnilo vášně a na kterém panuje širší shoda, a myslím si, že jedním z těch témat je tisk 400, poslanecký návrh zákona na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách, který je v pozvánce na tuto schůzi jako číslo 110. Podepsalo to 72 poslanců. Myslím si, že to je velmi průřezové a reprezentativní uskupení, že s výjimkou jedné strany jsou tam zástupci všech stran. Tím zákonem se navrhuje symbolické uzákonění zemských znaků Čech, Moravy a Slezska. Ty znaky se tak jako tak samostatně užívají a vlajky, uznávám, že zejména na Moravě, ale mohli bychom si tímto způsobem připomenout a ocenit roli zemí v rámci státnosti České republiky tak, jak je vlastně uvedeno i v preambuli naší ústavy. Já bych o tom samozřejmě mohl debatovat dlouho, měli jsme spoustu seminářů, mým cílem není zdržovat, já jenom bych chtěl požádat, zda by se našlo dost hlasů, že bychom tento tisk pouze předřadili v rámci bloku prvních čtení, protože já sám vůbec nevím, jakým způsobem proběhne tato schůze, kdy se bude hlasovat daňový balíček, nechci to zařadit pevně, ale aby to vůbec mělo šanci dostat se do druhého čtení, abychom mohli udělat pozměňovací návrhy, na kterých jsme se dohodli zase napříč politickým spektrem už před několika měsíci na odborném semináři, tak prosím a žádám, aby tedy tisk 400 byl zařazen v rámci bloku prvních čtení na první místo.

To je z mé strany vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Vy jste to i vzorně vypsal v přihlášce, takže za to také děkuji. Další přihlášený je pan poslanec Rozvoral. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, navrhuji předřadit bod 62, sněmovní tisk 22, což je novela zákona o daních z příjmů, jako první bod dnes. Jak už jsem uvedl, jedná se o novelu zákona o daních z příjmů, kterou jsme předložili z důvodu toho, abychom motivovali mladé české páry ke zvyšování populace, což by v budoucnu pomohlo i s vyplácením důchodů.

V současné době zná náš právní řád ve smyslu zákona o daních z příjmů několik druhů slev a zvýhodnění v oblasti daně z příjmů fyzických osob. Tou nejznámější a univerzální je takzvaná základní sleva na poplatníka. Dále zde existuje sleva na druhého manžela, slevy pro zdravotně postižené pracující, to je konkrétně sleva na invaliditu I. a II. stupně, sleva na invaliditu III. stupně, sleva pro držitele průkazu ZTP a P. Cílem navrhované úpravy je významné snížení příjmové daňové zátěže a zvýšení disponibilního čistého příjmu pro daňové poplatníky, konkrétně pro pracující rodiče, jejich rodiny, rodinné příslušníky a děti, o které pečují a které vyživují, a s tím úzce související zvýšení motivace pro zakládání rodin, a to zejména rodin s více dětmi, a v neposlední řadě taktéž snaha o to, aby pracující rodiče a rodiny nebyli nuceni často velmi ponižujícím a složitým a mnohdy i neúspěšným způsobem žádat o dávky státní sociální podpory či dávky pomoci v hmotné nouzi jen proto, aby zabezpečili základní životní potřeby pro sebe a pro své děti.

Dlouhodobým cílem návrhu je pak podpora pozitivního propopulačního a demografického vývoje české společnosti, to znamená zejména podpora dlouhodobého, nejlépe stálého a stabilního zvyšování porodnosti, což je žádoucí trend jednak z obecného společenského hlediska, ale také z pohledu makroekonomického, například v souvislosti s udržením našeho sociálního systému, zejména pak jeho důchodové složky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP