(12.40 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Od skončení socialismu uplynula krátká doba, kdy byla veřejnost zvyklá na zdravotní péči zdarma, dostupnou v každé vesnici včetně léků. Já bych chtěl podotknout, že za socialismu byl prostě náš farmaprůmysl naprosto soběstačný, a nejen soběstačný. Navíc jsme vyváželi léky včetně inzulinu prakticky do celého světa. Po privatizaci firmy Spofa zůstala firma Farmakon, která se zprivatizovala, dneska je to firma FARMAK, akciová společnost, která vyrábí spoustu - nebo většinu - API přípravků, které jsou důležité pro výrobu léků, ale bohužel firma FARMAK, přestože je vlastněna českými majiteli, vyváží 95 % veškerých těchto API přípravků do celého světa přes firmu Merck. Toho času nejsou schopné zajistit zdravotní pojišťovny ani časovou, ani místní dostupnost lékařů, natož léků.

Změna celého systému si vyžádá důkladnou veřejnou diskusi, protože rozšíření kompetencí zdravotních pojišťoven musí být politickým rozhodnutím, ale v současné době se tato systémová změna zásadně rychle připravuje. Řešení má ale svá rizika. Problémy s dodávkami léků pouze prohloubí, protože se zvýší monopolní postavení některých výrobců, a hrozí tak riziko, že pokud se někteří z těchto výrobců dostanou do úzkých, Česko nebude mít žádnou náhradu. Ani odpovědnost pojišťoven za dostatek přípravků není správná. Pojišťovny slíbily výrobcům vyšší cenu, to znamená, bude nás to stát víc peněz v případě, že by se zavázaly nejen k dodávkám vlastních léků, ale i ke kompenzaci nedostatkových přípravků od konkurenčních společností. Platili bychom mnohem více, spoluúčast pacientů by byla podstatně vyšší.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která tendry umožní, by podle serveru měla být dokončena v září, stejně jako zákon o zdravotních pojišťovnách, který zpracovává Ministerstvo financí. Vláda by měla mít oba návrhy k dispozici do konce letošního roku. Samotné zdravotní pojišťovny se k návrhu ale zatím moc nevyjadřují.

Čili vzhledem k tomu, že je to velmi závažný problém, který se dotýká prakticky každého z nás, protože jsme všichni pacienti, se domnívám, že by tento bod měl být předřazen před všechny ostatní zatím, které byly navrženy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, to znamená jako první bod dnes? Dobře, děkuji.

A další na řadě je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, kolegové, kolegyně, i já bych chtěla předřadit bod na programu této schůze, protože hlavním programem této schůze je předložený konsolidační daňový balíček, který lidem především zvyšuje daně, a tato vláda říká, že by se mělo začít šetřit, a já si myslím, že právě ten bod, který chci předřadit buď před nebo za konsolidační balíček, ty finanční prostředky šetří, a já se divím, že vláda tento návrh zákona, který jsme předložili, který narovnává to, že rodné číslo nadále zůstane v občanském průkazu, a tím se ušetří 54 miliard korun - samozřejmě nebude to pouze ve veřejném sektoru, ale bude to i v soukromém sektoru - tak mě udivuje, že toto vláda nechce schválit. Já si myslím, že to mělo v konsolidačním daňovém balíčku být jako první bod.

Bohužel, nelze to předložit pozměňovacím návrhem, protože by to byl přílepek, ale návrh toho zákona tu je, je to pod bodem 116, tak to předřaďme, projednejme to, je to v devadesátce, to znamená, že pouze se to schválí a ušetříme finanční prostředky jak bankám, podnikatelům, ale i ve veřejném sektoru. Takže to je první návrh, který, paní místopředsedkyně, předkládám, předřazení bodu 116 jako první bod dnešního jednání, popřípadě po projednání konsolidačního daňového balíčku. A jsem opravdu zvědavá, jak se k tomuto návrhu současná koalice a její vládní poslanci postaví, protože pokud nebudou chtít ten bod předřadit, tak říkají: Nechceme šetřit finanční prostředky.

Druhý bod, který tedy v uvozovkách nespadá do mého rezortu, ale strašně mě zvedá ze židle, a vidím tady, že tady v tuhle chvíli sedí i pan ministr zdravotnictví, je hygienická vyhláška, která se dotýká školských zařízení. Já vůbec nechápu, jak ministr zdravotnictví, který nedokáže zajistit léky pro naše děti, pro naše občany, pro naše seniory, si ještě dovolí předložit takovouto hygienickou vyhlášku, která přináší to, že dítě nebude mít nárok na 4 m2 v rámci areálu mateřských školek, základních škol. To znamená, že ty areály nebudou muset být oplocené a nebudou mít prakticky žádné areály. Ruší se také to, že má dítě nárok na 1,6 m2 také v mateřské škole, základní škole a tak dále. Je to vůbec možné? Je vůbec možné, že toto předkládá ministr zdravotnictví? Že tedy se bude moci navyšovat, že ve třídě bude moci být až 34 dětí a budeme tam mít hlásiče kysličníku uhličitého? A když tento hlásič ohlásí, že tam toho kysličníku uhličitého je málo (moc?), tak paní učitelka otevře okno? Je to normální? Pane ministře, vy předkládáte tu vyhlášku, já to vůbec nechápu. A nejhorší je, že vyhláška je pouze v kompetenci ministra, to znamená, projde vnějším a vnitřním připomínkovým řízením a schválí ji pouze vláda, Sněmovna prakticky k tomu nemůže nic říct. Ale vy předkládáte vyhlášku, která ohrožuje zdraví a bezpečnost našich dětí. Společné toalety, společné sprchy. Já nevím, já si myslím, že se píše rok 2023 a vaše ředitelka, šéfka hygieny, paní Svrčinová, jestli to dělá proto, aby si udržela místo, aby dále byla šéfkou? A slyším ji ve 20 minutách Radiožurnálu, jak kritizuje, že děti na táborech moc jedí uzeniny, a z druhé strany k tomuto dá palec nahoru.

A já ještě udělám jedno srovnání. Já vím, že se třeba budete zlobit, ale ptala jsem se - Petr Sadovský je expert z bezpečnostního výboru na vězeňství. Já vím, že ten příměr není úplně..., ale ve věznici mají lidé nárok na 4 m2 a od příštího roku se jim to má navýšit, a my dětem ve školských zařízeních vezmeme nárok na 1,6 m2 a 4 m2 na venkovní areál.

Já znovu říkám, myslím si, pane ministře, sežeňte léky, nezabývejte se tím, čím se zabývat nemáte, a hlavně zajistěte bezpečnost našich dětí. Uvědomujete si vůbec, že řada těch mateřských školek je u silnic a i že přenášíte obrovskou zodpovědnost na ty učitelky, na ty pedagogy? Zeptal jste se jich? Vždyť nikdo s tím nesouhlasí, nikdo to nechce, všichni jsou proti tomu a všichni se pozastavují nad tím, jakou hygienickou vyhlášku předkládáte. Takže já tím, že slyším, že ve školském výboru, ve zdravotním výboru se to prakticky neprojednalo, si dovolím zařadit bod na jednání této schůze za konsolidační balíček, který má název Hygienická vyhláška předložená ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem ohrožující bezpečnost a zdraví našich dětí. Děkuji vám. (Potlesk poslanců zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ohrožující zdraví a bezpečnost našich dětí, jo? Konec, děkuji.

A další na řadě je paní poslankyně Peštová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP