(12.50 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dobrý den nebo dobré odpoledne. Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem samozřejmě tento bod chtěla použít při interpelacích, které měly být řádně ve čtvrtek. Nebudu opakovat, co řekli mí předřečníci, že opět interpelace nejsou, takže využiji této možnosti a načtu tento bod, název má Konec výroby klášterecké porcelánky.

Určitě jste to zaregistrovali, ale nejstarší porcelánka v České republice, opakuji, nejstarší porcelánka v České republice, která je v Klášterci nad Ohří, končí. Zavírá výrobu, a to hlavně kvůli energiím a kvůli odbytu. Společnost Thun, která byla založena 1794, končí. Je to smutné, ale je to tak.

V každém případě pan generální ředitel nelenil a snažil se oslovit naši vládu, aby mu pomohla, protože on sám říkal, že "covid jsme ustáli bez ztráty kytičky, pak ale přišlo skokové zdražení energií, to byla první rána, poslední kapka nastala s výkyvem v zakázkách, kdy nám klesl odbyt o 15 až 20 %". Aby bylo rozuměno, těch 15 až 20 % činí ten ostatní, světový trh. Nebudu tady akcentovat, který to asi bude, v každém případě tato společnost na náš trh dodává 46 %, do zemí Evropské unie dodává 21 % a na tento trh, krásně to tam řekli, světový trh, dodává 33 %. Takže ve své podstatě embarga, která tady jsou, zapříčinila, že jim ten propad dělá 15 až 20 %.

Pan generální ředitel se obrátil na naši skvělou vládu o pomoc, což je zcela logické, prosil - nebo aby mu poskytla stejnou pomoc a podporu, jaká je poskytnuta v Polsku a v Německu. Dokonce osobně se obrátil na ministra práce a sociálních věcí pana ministra Jurečku, aby aktivoval program nebo aby se aktivoval kurzarbeit, který by jim ve své podstatě vyřešil tu situaci dvou až tří měsíců, aby se zpátky dostali do běžného provozu. Pan ministr práce a sociálních věcí odpověděl: "Vláda činí maximum pro ochranu českého hospodářství a zmírnění dopadu současné situace na české podniky. Stále je však nutné mít na zřeteli rozpočtovou odpovědnost, jejíž porušení by již v blízké budoucnosti mohlo mít pro Českou republiku katastrofální důsledky..."

Takže my necháme padnout nejstarší porcelánku, kterou máme v České republice, a budeme se ohánět rozpočtovou odpovědností? To myslíte vážně? Tato vláda si zřídila tři ministerstva, má čtyřicet politických náměstků a vy budete říkat něco o rozpočtové odpovědnosti? Nezlobte se na mě, ale je to šlendrián, chtělo by se mi říct - ani za komunistů by k tomuto vůbec nedošlo, aby nechali padnout nejstarší porcelánku v České republice. Určitě by se našla nějaká cesta.

Je mi smutno, ale v každém případě toto chci zařadit jako první bod, protože si myslím, že je to velice důležité. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Načtu dvě omluvy - a připraví se pan poslanec Černý - omlouvá se paní poslankyně Levko, od 16 hodin do 21 hodin z osobních důvodů a pan poslanec Růžička od 15 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, také já na pořad dnešního jednání navrhuji zařazení nového bodu s názvem Změna podmínek redistributivní platby zemědělcům. Zároveň tento bod zdůvodním a sdělím vám důvody, proč si myslím, že bychom toto téma měli nyní zde na půdě Poslanecké sněmovny podrobně rozebrat.

Nové podmínky redistributivní platby před časem schválila tato vláda v rámci strategického plánu společné zemědělské politiky. Navýšili jste podíl financí na tuto podporu na 23 % z celkového objemu finančních prostředků, a zároveň se ale platba omezila jen na prvních 150 hektarů obhospodařovaných jedním podnikatelem. Tato účelově diskriminační pravidla způsobují ale těm takzvaně větším zemědělcům sdruženým do jednoho celku zcela pochopitelně problémy. Dochází k výraznému vychýlení rovnováhy v zemědělství tím, že se značně znevýhodnili zemědělci, kteří se právě sdružují do družstev a podobných celků. V důsledku toho se některé větší zemědělské podniky nazpátek rozdrobují na menší, čímž budou ale slabší a méně konkurenceschopné. Tento současný stav podporuje spekulace se zemědělskou půdou a začíná vést k neprodukci, tedy k situaci, kdy se bude do budoucna pěstovat jenom tráva a na tu se budou pobírat dotace, a nic se pěstovat nebude. To vše již začíná mít za následek větší potravinovou nesoběstačnost naší země a způsobuje další navýšení dovozu potravin ze zahraničí. Agrární komora České republiky a Zemědělský svaz České republiky již dříve označily tyto změny za výsměch všem zemědělcům.

V loňském roce právě z těchto důvodů proběhly i demonstrace zemědělců před Úřadem vlády, snad si na to ještě pamatujete. V posledních měsících se zoufale na vládu pomocí petice obrací například předseda Zemědělského družstva Ostaš s dalšími kolegy. Starostům a zastupitelům měst a obcí po celé republice v uplynulých několika týdnech zaslali kromě petice i průvodní dopis, ve kterém mimo jiné zmiňují aroganci a neochotu vládních představitelů, že se zemědělci sdruženými do těchto družstev se nechtějí vůbec bavit. Takřka neustále jsou v této souvislosti v kontaktu s Agrární komorou. Cílem jejich petice je veřejné slyšení v Poslanecké sněmovně i v Senátu a zároveň získání potřebného počtu podpisů na podání ústavní stížnosti na nerovné a diskriminační podmínky, které tato vláda do českého zemědělství bohužel zavedla. Chceme ale dále čekat na to, až bude podpisů dost a dojde k veřejnému slyšení na půdě Poslanecké sněmovny? Chceme dále vychylovat rovnováhu mezi našimi zemědělci a podporovat spekulace se zemědělskou půdou, která povede k částečnému zastavení domácí produkce? Domnívám se, že by naší snahou napříč politickým spektrem spíše mělo být tuto záležitost prodiskutovat co nejdříve, nejlépe na této aktuální schůzi Poslanecké sněmovny. Situace je totiž opravdu velmi vážná.

Napadají mě v této souvislosti zcela logické otázky, třeba proč se Ministerstvo zemědělství odmítá o redistributivní platbě s těmito zemědělskými celky bavit, a nepokusí se tento nevyvážený stav napravit? Další otázka, která mě napadá - proč vláda nenechává (nechává?) situaci dospět až ke snaze zoufalých zemědělců podat ústavní žalobu? Nebo jak se k tomu velmi špatnému přerozdělení finančních prostředků postaví náš nový ministr zemědělství, který všude prohlašuje, že české zemědělství je pro něj prioritou? Tady máte obrovskou příležitost, pane ministře, se takzvaně blýsknout a za zemědělce se teď postavit. Zatím to totiž vypadá, že vládě a Ministerstvu zemědělství jako jejímu nástroji jde pouze o likvidaci větších zemědělských celků našich českých producentů.

Závěrem ještě zopakuji, že navrhuji nový bod s názvem Změna podmínek redistributivní platby zemědělcům, a protože tento můj návrh je pro budoucnost českého zemědělství velmi důležitý, prosím o jeho zařazení jako první bod dnešního jednání po pevně zařazených bodech. Děkuji vám za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP