(13.40 hodin)
(pokračuje Marie Pošarová)

A druhý bod. Jsou vlastně pro zdravotně postižené. Pro cizince peníze jsou a na zdravotně postižené nikoliv. Narážím na příspěvek na péči, který se od roku 2018 nezměnil, a je na čase ho navýšit, aby vůbec lidé, kterých se to týká, přežili a neskončili oni ani jejich blízké pečující osoby zadlužené v exekucích. Pan ministr Jurečka i pan ministr Stanjura zvýšení peněz na péči odmítli z ekonomických důvodů, že na to peníze nejsou. Na to peníze nejsou, ale zároveň vydáváme prostředky pro cizí občany ve velké výši, aniž vůbec rozlišujeme, jestli je to důležité, zda jsou v sociální potřebnosti.

Příspěvek na péči je od roku 2018 v nezměněné výši určen lidem, kteří potřebují pomoc druhé osoby. Je udělován ve čtyřech stupních. V I. stupni se vyplácí 880 korun, v II. 4 400, ve III. 12 800, ve IV. stupni, kde jsou zařazeni lidé už jen ležící, jde o částku 19 200 korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí slíbilo, že bude od července letošního roku platit systém pravidelné valorizace příspěvků na péči v jednotlivých stupních tak, jako je systém valorizace důchodů. To se neuskutečnilo, protože zákon nebyl a stále ještě není připraven k tomu, aby byl projednáván v Poslanecké sněmovně. Je třeba, aby se jim příspěvek zvedl, a je načase vést k tomu diskusi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a poprosím ještě, na kdy zařadíme ty body? Pardon? (Odpověď mimo mikrofon.) Ještě jednou prosím, když tak to řekněte prosím na mikrofon, ať to slyší i kolegové.

 

Poslankyně Marie Pošarová: V následujícím pořadí po těch předcházejících bodech.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Čili ještě jednou? (Poslankyně Pošarová: Po těch předcházejících bodech.) Po všech předcházejících bodech. Děkuji.

A vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali pro tuto chvíli - dívám se - všechny kolegy a kolegyně v rámci návrhu změn programu schůze, tak se táži, jestli ještě někdo má zájem? Nemá v tuto chvíli.

V tuto chvíli po dohodě všech stran přerušuji naše jednání, a to do 15. hodiny. Poté se sejdeme a začneme hlasovat. Jenom podotýkám, že organizační výbor se sejde ve 14 hodin.

A ještě informuji, že pan místopředseda vlády Rakušan hlasoval s kartou číslo 34. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 13.42 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP