(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vy radši mlčte, mlčte! Vy jste zničili tuto zemi a znovu díky covidu jste se dostali k moci, abyste to dále rozkrádali, jo? Pane Bartošku, prosím vás, nedávejte mi tady nějaké lekce o demokracii.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: (Vstupuje do řeči.) Oslovujte prostřednictvím předsedající.

 

Poslanec Andrej Babiš: Orbán byl svobodně zvolen, svobodně. To, že nechce, aby děti v maďarských školkách se učily, jestli mají několik pohlaví - a tady je mládež, tak snad vědí, že jsou dvě pohlaví - ano, tak to nechce. Bojuje za Maďarsko, ano. A co vy s tím máte za problém? Je tam nějaká totalita? Byly tam nějaké volby. Vůbec, co se pletete? Do Slovenska se pletete. Vy byste chtěli určovat... Pekarová porazí Putina a teď porazí Čínu, bože, jak jste směšní, jak jste marní. Ostuda, jenom ostudu děláte všude ve světě, takže mi nevykládejte o demokracii. Vy jste nová totalita. Média vám vyhrála volby, média vyhrála volby prezidentovi, takže klidně se můžeme o tom pobavit. A nemluvte o estébácích. Já jsem třikrát vyhrál ten soud a znovu ho vyhraju, znovu. Zvolili jste si na Hrad reprezentanta, tak ho tam máte. Já vím, že ta nenávist proti Babišovi je, protože já vám do toho nepasuju. A řekněte mi, kde jsem něco ukradl? Řekněte mi jednu věc, kdy jsem zneužil... Vždyť jste s námi byli v koalici, pane Bartošku, váš Jurečka, ne? Jste zapomněl?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Oslovujte prosím kolegy prostřednictvím předsedající.

 

Poslanec Andrej Babiš: Tak prostřednictvím předsedajícího. Jste zapomněl? Vždyť seděli ve vládě! Pan premiér říkal, že ta vláda byla nanic. Tak o čem to je? Já chápu, že KDU je nejlepší, osmnáct let jste tam, tam jste svítili všem, takže můžeme v téhle debatě pokračovat. Já mám dobrou paměť. Klidně se... Prosím vás, ty vaše floskule o demokracii, už to neříkejte. Neříkejte to radši. Já jsem vás pochválil, mimochodem, včera, jako jediného, že jste řekl, že není normální, že politici si dávají drogy. Dozimetr si strká někam a v Brně měli nějakou lajnu. A vy jste řekl: Ne, my nechceme, aby naše děti braly drogy, tak jsem vás pochválil. S čím máte problém? A jednací řád? Tak nás umlčte! Já tady ani nemusím být. Já půjdu na ta náměstí. Půjdeme do ilegality, vaše nová totalita všechno válcuje. To je všechno. (Silný potlesk zleva a bušení do lavic zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Bartošek, poté pan předseda Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, prostřednictvím paní předsedající, jenom pro pořádek. Když jsem mluvil, tak jsem vám ani slovem neřekl, že jste něco ukradl a ani jsem vás neoznačil za estébáka, ani jedno z toho jsem neudělal. Druhá věc. Jestliže se řídíme zákony, a my se jimi řídíme, jednací řád je zákonem, tak ať už se vám to líbí, nebo ne, může skutečně vystoupit kdokoliv s čímkoliv včetně ministrů, protože jednací řád to umožňuje. A to, že někteří lidi říkají věci, které se vám nelíbí, to je možné. Vy zase říkáte věci, které se nelíbí jiným. To tak je normální. A uzavřel bych to tím, že říkáte: "Lidi nebyli hloupí nebo nejsou hloupí". Já s vámi souhlasím. A víte proč? Lidi nejsou hloupí, protože jste se nestal prezidentem. Tak to je. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající. Tady se ukazuje jedna pravda. Andreje Babiše stačí rozčílit, stačí odhodit masku, zmuchlat papíry, nemít přípravu, a potom se Andrej Babiš demaskuje. My vám, pane předsedo Babiši, prostřednictvím paní předsedající, moc děkujeme za tenhle morální striptýz, který jste tady předvedl. Myslím, že si lidé v téhle zemi opět mohli vzpomenout na to, kdo to je Andrej Babiš.

A mluvil jste o tom člověku tamhle na kraji. Ten se jmenuje Martin Dvořák, vážený pane Babiši. A Martin Dvořák ve chvíli, když vy jste byl řadovým členem KSČ a v Maroku jste tu a tam poskytl nějakou informaci, která se možná hodila, v té chvíli byl Martin Dvořák vyhozený z práce. Tenhle člověk, jehož jméno si nejste schopen zapamatovat, byl velvyslancem naší země například v Kuvajtu nebo generálním konzulem v New Yorku, to je Martin Dvořák. A on k vám mluvil slušně. Slušně - tvrdě, tak, jak si zasloužíte. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jsem velice rád, že vystoupil zástupce organizovaného zločinu. Pane ministře, tady po Praze se povídá, že existuje nahrávka, na které vy mluvíte, že víte o vyšetřování kauzy Dozimetr. Bylo by zajímavé to vědět. Vždyť ten váš projekt Krejčíř-Redl, jak půjdete loupit do Prahy, jak budete krást, vždyť jsem to tady četl. O čem tady mluvíte? Mého tátu vyhodili z práce v roce 1965 a byl rehabilitován v roce 1968. Co mi to tady vykládáte? O čem? Bůh ví, kde vy jste byl za toho režimu, když jste takový hrdina. A je otázka, jestli organizovaný zločin, který je tady a vy jste jeho reprezentant, loupí a krade, vy kradete - 500 000 pro Gazdíka, který byl ministr, měl 16 poradců a už dělal opatření podle Redla, který rozděloval peníze vám a Pospíšilovi s Fremrem. To píšou noviny. A ten pán, proč tady vystupuje? On nemá žádný mandát.

A pane Bartošku, jo, jsem prohrál. Já jsem v pohodě. Já jsem se stal kandidátem poté, co Martin Stropnický to odmítl. Já vám přeju, abyste někdy dostal 2,4 milionu hlasů od občanů České republiky. Přeju vám to. (Směje se.) Takže já jsem v pohodě. Vy nemáte žádný program, vy máte jenom program popravit Babiše. Babiš nemá koaliční potenciál.

My jsme seděli spolu ve vládě, a když jsem řekl Sobotkovi, že jdete krást, ne vy, ale asi oni, že je prodražená letecká záchranka, tak víte, co mi řekl Sobotka? No, vždyť vy máte Kapsch. Tak kradl kdo v Kapschi, když to bylo prodražené o miliardu? Kdo tam kradl? My ne, a já jsem Sobotku poslal někam. A potom vznikl lex Babiš: Musíme se Babiše zbavit, nemá potenciál. On nekrade, ten Babiš, ten nás strašně štve.

A ten pán, který je teď na křižovatce, pan premiér, teď vystoupí a říká, že - vás se to netýká, že pan premiér říkal, že za posledních deset let jsme nic neudělali? Vy jste v té vládě byli s Jurečkou. Vy jste nic nedělali se Sobotkou? Takže i tom to je, proto zkrátka máte jenom Babiše, nic jiného neumíte než Babiše. Takže vy máte premiéra, Milouš Jakeš a ta Zagorka, kolik má (Pitvoří se.), a Janda, kolik má... A Babiš, ty jeho firmy? 7,2 miliardy zisků. To je skandál! A co řetězce, které mají 10, a co banky? A co vaši zbrojaři? Takže vy za dva roky jste splnili jenom jeden bod programu, a to je, že jste se zbavili Babiše, a vy jste všichni nemocní Babišem. Ještě v říjnu 2025, když Havlíček půjde do debaty, budete stále mluvit o Babišovi. A pokud já budu živ, tak stále budete mluvit o Babišovi. To je neuvěřitelné. Vy máte tu nemoc, jděte se léčit.

A hlavně panu premiérovi pomozte, pošlete ho do Bruselu nebo někam, protože on skutečně nic neumí, jen stále řešit Babiše. To je váš program? Co stihl za dva roky? Kde je vás program na roky 2024, 2025? Kde máte nějaký program? Nemáte nic. Vy jste nová totalita, vyhrála vám to média. Vždyť ta Zlámalová to řekla: všechna média jsou proti Babišovi. Tak teď údajně to prodali, tak co bude ještě? Bude program, že pokud Babiš bude naživu, tak bude to váš program? A ti lidé to nevidí, si myslíte? Přestaňte mluvit o demokracii, prosím vás, přestaňte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nejprve s přednostním právem pan ministr Dvořák, poté pan místopředseda Bartošek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP