(15.30 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

A ještě než vám udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Blaha Stanislav od 14 hodin z pracovních důvodů, Gazdík Petr od 15 do 17 z pracovních důvodů, Kasal David od 15 pracovní důvody, Němečková Crkvenjaš Zdenka od 14.30 zdravotní důvody, Richter Jan do 11.30 zdravotní důvody a Martin Dvořák od 14.15 do 18 hodin z pracovních důvodů. Toliko omluvy.

Prosím, máte slovo.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, mě opravdu moc mrzí, že jsem rozrušil pana poslance Babiše. (Předsedající: Prostřednictvím.) Prostřednictvím paní předsedkyně mě to mrzí. Musím říct, že jsem bedlivě sledoval jeho životní pouť od prostého řadového pasivního člena KSČ až po předsedu vlády a jeho současné působení v parlamentu.

Mám k tomu jenom dvě poznámky. Za prvé, jako člen parlamentu a bývalý předseda vlády by měl vědět, že ministra jmenuje prezident republiky na návrh předsedy vlády. To je legitimní, to máme v ústavě a tak to funguje, a co si o tom kdo myslí, je v tu chvíli úplně nedůležité. A druhá věc, jak jsem tak sledoval vaši dráhu, shrnul bych ji do jedné lidové moudrosti - z řepy ananas neuděláte. (Smích a potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan místopředseda Bartošek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: V mnoha ohledech, pane předsedo Babiši, prostřednictvím předsedající... (Poslanec Babiš se hlásí k předsedající, poslanec Bartošek tedy vyčkává.) V mnoha ohledech, pane předsedo Babiši, spolu můžeme polemizovat - o nastavení daní a o spoustě věcí, ale jestliže říkáte, že nemám mluvit o demokracii, tady vás zklamu a budu o ní mluvit s každým, v kom budu vidět, že je potenciální riziko pro omezení svobod v této zemi, a já vás vnímám jako riziko pro Českou republiku. To znamená, budu mluvit o svobodě, budu mluvit o demokracii, a to z toho důvodu, že nechci, aby se vrátila doba, kdy prominentní synáčkové komunistických pohlavárů mohli studovat v cizině, zatímco řada běžných lidí nemohla studovat ani na gymnáziu, bylo jim odepřeno vzdělání, bylo jim odepřeno, aby dělali to, co mohli, ať už to bylo na základě politického názoru, nebo náboženského vyznání.

Nejsme nová totalita, žijeme ve svobodné zemi, děláme všechno pro to, aby Česká republika byla svobodná, a jediným reprezentantem klientelismu a omezování svobod a rizika bezpečnostního do budoucna, co se týká České republiky, jste vy (Šum zleva.) - vy, a budu to říkat stále dokola a budu o demokracii mluvit a budu to dělat. A já pevně věřím, že stejným způsobem budou postupovat i moji kolegové a kolegyně, kteří chtějí žít ve svobodné zemi. Bohužel, jestli chcete být v Parlamentu, budete to muset poslouchat. Jestli vás to obtěžuje, složte mandát a jděte dělat byznys. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan předseda Babiš s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane Bartošku, prosím vás... (Předsedající: Prostřednictvím.) Víte, můj táta je po smrti.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, oslovujte, prosím, kolegy prostřednictvím předsedající. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Jo, pane Bartošku, prostřednictvím paní předsedající (Předsedající: Děkuji.), za organizovaný zločin STAN. (Šum v sále.) Můj táta už zemřel, nemluvte o mém tátovi, protože budu používat taková slova, že se nebude divit tady paní předsedkyně. Můj táta byl vyhozen z práce v roce 1965. Nemusíte se usmívat, já se nestarám o vaši rodinu. Co vám je do mojí rodiny? Můj táta nebyl komunistický pohlavár, nebyl! Byl vyhozen z práce, byl rehabilitován v šedesátém osmém. Bratr mojí mámy emigroval 21. 8. 1968 a můj bratranec emigroval, měli jsme tři emigračky. Nevím, co se přiblble usmíváte stále. Když mně volávali (?) estébáci, proč nekupuji syrské fosfáty, co tam komunistický režim prodával zbraně, tak mi to vyčetli, ti estébáci, ti estébáci, co nás hlídali, mě, zaměstnance podniku zahraničního obchodu, abychom nekradli! Vy kradete a tady se nikdo nebojí, protože vy jste ta nová totalita, vy máte i tu policii, všechno máte pod sebou. Nemluvte o mém tátovi! Můj táta byl rehabilitován, zakládal zahraniční obchod a byl vyslán jako delegát do GATTu, to je světová WTO dneska, World Trade Center, v šedesátém devátém. Potom přišly prověrky a mého tátu chtěli odvolat. Já jsem tam chodil rok do školy a musel jsem se vrátit jako garance, že nebudeme emigrovat, že moji rodiče nebudou emigrovat, nebudou. Takže přestaňte lhát! Jste sprostý lhář. Můj táta nebyl žádný komunistický pohlavár, nebyl. Když se vrátil ze zahraničí, neměl kariérní postup a zachránil ho starý Barčák, ministr zahraničního obchodu, protože ho znal, a můj táta byl poctivej! Tak nemluvte, že byl komunistický pohlavár, toho jste si zvolili na Hrad! Takže si vyprosím, abyste mluvil o mém tátovi, protože fakt budu zlej, a je mi to úplně jedno, co bude tady řvát paní předsedající, úplně jedno.

A já tady nemusím bejt, nemusím tady bejt. (Potlesk zprava.) Jaké jsem já riziko pro českou demokracii? Já jsem bojoval za Českou republiku! Ten váš Mlčoch z Brna, ten tam sedí na té Radě, a Viktor Orbán vám vyřídil tu výjimku, že jste dovezli minulý rok o 820 000 tun ropy navíc! Co to je? Vždyť jste se chtěli odstřihnout! Já jsem se této zemi už dávno zaplatil, protože jsem vybojoval 42 miliard korun navíc v rámci boje o peníze. A víte, jak jednal Nečas? Byl na hotelu. Volali, že by měl jít jednat, tak se báli zaklepat na dveře, aby neotevřela ta paní. Chudák Potměšil už je po smrti, aby to potvrdil. Já můžu jít do těch detailů. Nevyřídil nic. Čtyři noci a pět dní jsem blokoval Radu, protože mi Viktor řekl: Musíš být poslední! A na to musíte mít odvahu, nebo jak říká Topol, ty věci, ne? Tak já jsem se zaplatil, 42 miliard. A taxonomie. A žádný Green Deal jsem nepodepsal. Vyřídil jsem 500 miliard pro Modernizační fond. O čem vy mluvíte?

Já jsem klidně po volbách v roce 2021, které jsme vyhráli - a vy jste se museli spojit pět stran - mohl vzít, i rok jsem tam mohl sedět. Prezident Zeman byl naštvaný. Mohl jsem rok sedět a psát panu premiérovi, předsedovi ODS: Nechcete jednat? On mi ani neodepsal. Klidně jsem se mohl tvářit a zatím jsem mohl udělat cokoliv. Vaše deagrofertizace, takové nesmysly, nikdo tam není z Agrofertu! Proč si stále vymýšlíte?

Takže já nejsem ohrožení demokracie. Já jsem vám to odevzdal v mašličkách. 17. prosince 2021, červený koberec, kytky dostaly tady paní ministryně, dopis na rozdíl od Sobotky, kde byla na flipchartu nějaká blbost z angličtiny, protože taky jako premiér nemluvil anglicky, tak jsme vám to odevzdali v mašličkách, zemi šestou nejméně zadluženou, devátou nej(víc) prosperující. Takže už jsme devátí zadlužení, už jsme dvanáctí v prosperitě - sedmou nejbezpečnější, už jsme dvanáctí. My jsme vám to odevzdali. Tak jaké jsem já ohrožení demokracie? Jaké? Prohráli jsme volby, jasně. Ta osoba, ta čistota, co byla na Ústavním soudu - o tom nemluvíte, o jeho rodině, co tam mají a všechno? O tom se nemluví. Ten vám zařídil ten zákon, že jste mohli dělat ty koalice, ne? Tak kde jsem já vás ohrozil v demokracii? Neohrozil, tak si přestaňte vymýšlet. Vy jste měli média, vy je máte, vyhrála vám volby, tak přestaňte lhát. A hlavně jsem alergický na to, když vy mluvíte o tom, že můj táta byl komunistický pohlavár. Nebyl! A tři roky neměl zaměstnání, dělal skladníka a moje máma se o nás starala. Tak přestaňte lhát, na to jsem alergický. A budu zlej! Nemluvte o mojí rodině! To se budete divit.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan místopředseda Bartošek, poté paní ministryně Černochová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP